Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ARSI DE VII ÎN CABANÃ

ARSI DE VII ÎN CABANÃ

• tragedia s-a petrecut în noaptea de miercuri spre joi, în cãtunul Bratesul Unguresc, din comuna Tarcãu • ambulantele si pompierii nu au putut ajunge la locul sinistrului • victimele au fost aduse 4 kilometri pe cai pentru a fi preluate de ambulante • joi, echipe complexe de cadre medicale au operat cei patru rãniti • unul dintre ei este în stare foarte gravã, avînd sanse minime de supravietuire • ieri dupã amiazã, tînãrul a fost transportat cu elicopterul la Bucuresti •

Patru bãrbati, dintre care doi tatã si fiu, au ars de vii. Tragedia s-a petrecut în noaptea de miercuri spre joi, putin dupã miezul noptii, în cãtunul Bratesul Unguresc, din satul Brates, comuna Tarcãu. Asezarea este foarte izolatã, în munti, într-un loc greu accesibil. Acolo, mai multi sãteni din Bicazu Ardelean, comunã învecinatã cu Bratesul, si-au construit mai multe cãbãnute în care locuiesc temporar cît timp au grijã de animalele si pãdurile pe care le detin în proprietate. Într-una dintre acestea, cu douã camere, se aflau miercuri seara sase bãrbati, toti din Bicazu Ardelean. Doi dintre ei dormeau într-o camerã iar ceilalti patru, Viorel Tãpuc, de 41 de ani, Gavril si Emil Pantîru, tatã si fiu, de 52 si, respectiv, 23 de ani, si Vlãdut Tepes, de 21 de ani, în cealaltã încãpere. La un moment dat, cei doi care dormeau singuri au simtit miros puternic de fum si au sãrit sã vadã ce s-a întîmplat. Cînd au intrat în încãperea alãturatã în care dormeau tovarãsii lor au fost întîmpinati de un val gros de fum înecãcios si de flãcãri înalte pînã în tavan. Bãrbatii i-au strigat pe cei care dormeau, dar cum acestia nu au rãspuns, oamenii si-au dat seama cã sînt inconstienti si au intrat în flãcãri ca sã-i salveze. Cu mari eforturi, au reusit sã scoatã cele patru victime care aveau arsuri grave pe fete, mîini si pe corp. Întrucît cabana este situatã în vîrf de munte iar drumul de acces poate fi strãbãtut cu mare greutate si pe vreme bunã darmite pe zãpadã, unul dintre salvatori nu a avut altã posibilitate decît sã plece pe jos sã cearã ajutor pînã în satul Brates. Celãlalt a rãmas cu victimele si a asteptat sã vinã ajutoare. Distanta între cabanã si Bratesul Unguresc este de circa 4 kilometri. Bãrbatul care a plecat dupã ajutor a reusit sã alarmeze tot satul astfel încît, la ceva vreme de la petrecerea tragediei, un grup de peste 50 de localnici au plecat cãtre cabana arsã. Oamenii au plecat cu caii si cu un TAF. Tot cam atunci a fost fãcut si apelul cãtre 112 prin care se anunta tragicul eveniment. Imediat dupã primirea solicitãrii, cinci ambulante si o autospecialã a pompierilor au plecat spre cãtunul din Tarcãu. Din pãcate, echipajele de interventie si cadrele medicale nu au putut ajunge decît în satul Brates pentru cã drumul cãtre cãtunul Bratesul Unguresc era impracticabil. Rãnitii au fost coborîti din munte abia spre 4 dimineata, pe spinãrile cailor.

Zeci de cadre medicale au luptat pentru salvarea rãnitilor

Dupã primul ajutor acordat de echipajele autosanitarelor, victimele au fost transportate la Spitalul Judetean Neamt. Toti patru aveau arsuri grave dar situatia cea mai dificilã era la Emil Pantîru, de 23 de ani. Acesta avea arsuri pe 80% din suprafata corpului. Tatãl sãu, în vîrstã de 52 de ani, era cel mai putin rãnit, avînd arsuri doar pe 30% din corp. Ceilalti doi bãrbati aveau leziuni pe 60 si respectiv, 40% din trup. Imediat dupã ce au ajuns la spital, pacientii au fost transferati de la Urgentã la Chirurgie Plasticã si Reparatorie unde o echipã de medici s-a apucat sã-i opereze. Interventiile chirurgicale au durat ore în sir si a implicat zeci de cadre medicale, începînd de la anestezisti, chirurgi, chirurgi plastici si asistente si infirmiere. „Am început acest an cu stîngul. Am avut cazuri multe si foarte grave iar acesta de joi este cel mai grav din ultima perioadã. Din pãcate, toate cele patru victime au arsuri grave dar unul dintre bãrbati are arsuri pe tot corpul, sansele de supravietuire si recuperare fiind destul de reduse“, a precizat medicul Aurica Ciobanu, sefa sectiei ATI. Ieri dupã amiazã, medicii nemteni au solicitat un elicopter pentru a-l transporta pe Emil Pantîru la un spital din Bucuresti.

„ÃŽi cunosteam pe toti patru, însã nu am recunoscut pe nici unul, asa de arsi erau“

Iulian Gãinã, primarul comunei Tarcãu, a fost una dintre primele persoane anuntate despre izbucnirea incendiului. Nu a stat cu mîinile în sîn, s-a urcat în masinã si a plecat val vîrtej spre Bratesul Unguresc. Pe traseu, el a chemat în ajutor si alti sãteni. „E o tragedie cu care nu m-am mai întîlnit în viata mea. Eu am ajuns acolo odatã cu ambulantele si am ajutat cadrele medicale sã urce victimele în ambulante. ÃŽi cunosteam bine pe toti patru si pot spune cã eram chiar prieteni, însã nu i-am mai recunoscut, atît de arsi erau. Carne vie, efectiv“, a declarat primarul Gãinã. Acesta mai spune cã familia Pantîru, de loc din comuna Bicazu Ardelean, e printre putinele care au pãstrat traditia în zonã, cresterea animalelor si exploatarea masei lemnoase fiind principalele lor preocupãri. „Oamenii sînt gospodari în adevãratul sens al cuvîntului. Cresc animale si au grijã de pãdurile pe care le detin în proprietate. Cabana în care locuiau se aflã la o distantã de 4 kilometri de Bratesul Unguresc. Oamenii aveau acolo o adevãratã gospodãrie, cu magazie de lemne si toate cele de trebuintã. Cel mai probabil au muncit toatã ziua, iar seara au cãzut rupti de obosealã. Noroc cu celelalte douã persoane, care dormeau în camera alãturatã, cã altfel nu cred cã mai aveau vreo sansã. Unul dintre bãieti a plecat în sat dupã ajutor. A venit pe jos sã anunte incendiul. Cum este destul de greu de ajuns pînã acolo, victimele au fost aduse cu caii. Oamenii au sãrit cu mic cu mare si au venit sã ajute. Au fost peste 50 de oameni care au înfruntat un ger nãpraznic de minus 20 de grade pentru a da o mînã de ajutor celor aflati la ananghie“, a declarat primarul Iulian Gãinã. Pompierii rãmasi la locul tragediei au reusit sã stingã incendiul ajutati si de pompierii voluntari din comuna Tarcãu, coordonati chiar de primar. Ulterior au declansat o anchetã pentru a stabili cum s-a produs aceastã tragedie. Din primele cercetãri a reiesit cã focul a izbucnit din cauza unor haine puse la uscat pe soba din camera în care dormeau cele patru victime. ÃŽn timpul noptii, una dintre haine s-a încins foarte tare si a luat foc, degajînd si mult fum care a ametit victimele. Estimãrile fãcute de ISU au arãtat cã pagubele produse de acest incendiu s-au cifrat la aproximativ 100 de milioane de lei vechi, flãcãrile distrugînd cabana cu o suprafatã de 30 de metri pãtrati, 3 metri cubi lemne de foc, 4 paturi, 2 drujbe, un generator electric etc.

Articol afisat de 4137 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective