Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Februarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Scoatere în ancheta „Barajului 17“

Scoatere în ancheta „Barajului 17“

cercetãrile efectuate în cazul celor 27 de firme înregistrate la aceeasi adresã, au fost finalizate de politisti • concluzia a fost cã nu s-a comis nici o infractiune, iar procurorul a dat solutia de scoatere de sub urmãrire penalã • s-a stabilit cã sediul nu este fictiv, iar alte lucruri care nu par deloc normale, nu sînt pedepsite de legislatia românã • între timp, contractul de închiriere a sediului din Bicaz a fost reziliat, iar firmele au dispãrut din Neamt •

Nici o mare surprizã în ancheta „Barajului 17“. Politistii nu au reusit sã identifice nici o infractiune în cazul celor 27 de firme care si-au „culcusul“ la aceeasi adresã, Barajului 17, din orasul Bicaz. Oamenii legii ridicã neputinciosi din umeri si aratã spre legislatia în domeniu care nu pedepseste astfel de practici. Si asta, chiar dacã printre firmele care au ajuns la Bicaz, unele figureazã cu datorii de zeci de miliarde de lei vechi la bugetul de stat. ÃŽn aceste conditii, politistii au propus, iar procurorul de caz a acceptat solutia de scoatere de sub urmãrire penalã a celor care au fãcut obiectul acestei anchete. Justificarea este simplã. ÃŽn primul rînd sediul functiona legal, iar în România, conform legii, ar putea sã functioneze si o mie de firme la aceeasi adresã. ÃŽn al doilea rînd, desi au cerut insistent, politistii au obtinut doar trei din cele 27 de dosare fiscale solicitate. Poate ar fi venit si celelalte, însã de acum e prea tîrziu, pentru cã povestea s-a încheiat, cel putin la nivelul judetului Neamt. Mai exact, contractul de închiriere a sediului din Bicaz a fost reziliat, iar firmele au „zburat“, cel mai probabil, într-un alt judet. ÃŽn concluzie, solutia rãmîne un mare SUP, adicã scoatere de sub urmãrire penalã.

„Se poate spune cã evazionistii sînt ocrotiti de lege“

Cum va rãmîne cu datoriile de zeci de miliarde de pe care firmele respective le datoreazã statului, nimeni nu poate oferi un rãspuns clar. Si asta chiar dacã un iz de evaziune fiscalã existã. „Legea în România este foarte permisivã în astfel de cazuri. Chiar se poate spune cã evazionistii sînt ocrotiti de lege. ÃŽn anul 2002, parlamentarii au încercat sã stopeze acest fenomen al vînzãrii firmelor cu datorii. Si au si reusit pentru o perioadã scurtã de timp, pentru cã legea adoptatã de ei nu a rezistat nici un an“, ne-a declarat un ofiter de politie. ÃŽntr-adevãr, în Legea nr. 414 din 26/06/2002, privind impozitul pe profit, s-a strecurat articolul 30 care, printre altele, stipula cã: „Cesionarea sau înstrãinarea sub orice altã formã a actiunilor ori a pãrtilor sociale ale societãtilor comerciale, precum si transferul patrimoniului unei entitãti apartinînd unei persoane nerezidente se pot face numai dupã achitarea la bugetul de stat a obligatiilor fiscale de natura impozitului pe profit si a impozitului pe dividende“. Legea a fost adoptatã de Senat în iunie 2002 si i-a bucurat pe finantisti, dar si pe politisti, mai ales cã nu stiau ce sã mai facã pentru a stopa fenomenul. Din nefericire, legea a fost abrogatã la sfîrsitul anului 2003, odatã cu intrarea în vigoare a Legii 571/2003, privind Codul fiscal. Cu alte cuvinte, evazionistii au fost luati în brate tocmai de legiuitor.

„Barajului 17“, cuibusor pentru evazionisti

Cei care au tras un semnal de alarmã cu privire la existenta celor 27 de firme la o singurã adresã din Bicaz au fost ziaristii de la cotidianul „Monitorul“. ÃŽn paralel cu investigatia jurnalisticã, comisarii Gãrzii Financiare si politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au demarat propriile anchete. Cercetãrile au arãtat cã toate firmele aveau aceeasi actionari, respectiv Way Consulting Corporation Limited si Sylmedia Limited - ambele înregistrate în statul Delaware, un cunoscut paradis fiscal. Investigatiile au mai arãtat cã un neozeelandez, pe nume Ian Taylor, era creierul întregii afaceri, el fiind desemnat sã reprezinte societãtile în calitate de administrator. Ar mai trebui spus cã odatã cu schimbarea sediului, fostii actionari, din mai multe judete din tarã, si-au cesionat si actiunile firmelor mentionate mai sus. Mai pe româneste înseamnã cã statul român ar trebui sã „sape“ cu spor prin Delaware pentru a recupera creantele celor 27 de firme. Ceea ce nu se va întîmpla niciodatã.

Articol afisat de 1630 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective