Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Martie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SPORURI ILEGALE CU FALSURI (LA) SAECULARE

SPORURI ILEGALE CU FALSURI (LA) SAECULARE

• un control al Curtii de Conturi la Centrul „Carmen Saeculare“ a stabilit cã s-au dat sporuri ilegale de 1,2 miliarde de lei vechi în 2008 • pentru cã probleme ar putea fi si-n 2009 se pare cã a fost mãsluit un act aditional la contractul de muncã • conform acestuia salariatii renuntã la sporuri • numai cã salariatii nu au habar de asa ceva • actul aditional a fost antedatat si dat la semnat directorului •

Un normal control al Curtii de Conturi la Centrul pentru Culturã si Artã „Carmen Saeculare“ Piatra Neamt a declansat scandalul în ultima institutie. Curtea a constatat, în rezumat, cã s-au plãtit sporuri necuvenite de peste un miliard si douã sute de milioane lei vechi. Care bani, dacã decizia va rãmîne definitivã, vor trebui recuperati de la salariati sau de la cine a decis acordarea sporurilor. De aici începe dihonia.

Un act aditional (fabricat) pentru linistea conducerii

Controlul Curtii de Conturi s-a încheiat pe 11 decembrie 2009 si a avut în vizor activitatea pentru anul 2008. Probabil cã la nivelul conducerii a apãrut o nouã problemã, cea a anului 2009. De aceea a început operatiunea fabricãrii de documente pentru a putea justifica neregulile din 2009. Asa apare un act aditional la contractul colectiv de muncã, semnat între conducerea Centrului si personal. Data care apare pe act este 1 iunie 2009. Prin acest act salariatii renuntã la tichetele cadou pentru „evenimentele importante de peste an“ - Pasti, Crãciun etc. Actul prelungeste valabilitatea contractului pe 2 ani!!!. ÃŽn acelasi document se spune ca a fost initiatã procedura de renegociere a clauzelor contractului colectiv de muncã. Salariatii, cu care se presupune cã s-a renegociat contractul colectiv de muncã au altã pãrere. Ei nu stiu nimic de o asemenea procedurã si au trimis scrisori Prefecturii (înregistratã pe 5 februarie - probabil rãspunsul e pe drum) si la Consiliul Judetean (neînregistratã, se pare) în care protesteazã împotriva prevederilor din respectivul document. Persoana vizatã de salariati este economista Bîndilã Daniela.

Directorul Cucoarã: „am semnat ca primaru’“

Actul aditional, dincolo de minciuna negocierii cu salariatii, are alte hibe, care ar trebui sã atragã, cel putin, atentia conducerii Consiliului Judetean, cel care finanteazã si gireazã activitatea centrului. Stampila sindicatului care apare pe act nu este recunoscutã de membrii de sindicat, care au o altã stampilã (foto 2). ÃŽn numele personalului semneazã Humã Constantin si Cretu Diana Nicoleta. ÃŽn 2010 apar douã declaratii interesante care lãmuresc lucrurile. Humã Constantin declarã cã „în data de 26 ianuarie 2010 (??) am fost chemat telefonic de secretara institutiei la biroul contabilitate. Doamna economist Bîndilã Daniela mi-a arãtat un document, explicîndu-mi cã este vorba despre drepturile salariale ale angajatilor si trebuie semnat si de mine. Mentionez cã acel act aditional era datat cu 1 iunie 2009“. O altã declaratie, datã de Amãriuncãi Nicoleta, referent la Centru sunã asa: „...declar cã în data de 26.01.2010, la solicitarea doamnei Bîndilã Daniela, m-am deplasat la Cretu Diana Nicoleta (aflatã în concediu pentru cresterea copilului - n.r.) pentru a semna un act aditional la CCM al unitãtii. Mentionez cã actul aditional era antedatat din 01.06.2009“.
Dacã cei doi nu mint si nu vedem care ar fi motivele pentru care ar face asta, atunci avem de-a face cu un act fabricat, antedatat, cu instigare la comiterea unui fals si la uz de fals. Varianta celor doi angajati este sustinutã chiar de directorul interimar Ionut Cucoarã, care a spus cã a semnat în ianuarie „ca primaru’“, nu pe 1 iunie 2009, data numirii sale, cînd nu era în localitate. Fapt consemnat de presã si de presedintele Consiliului Judetean, care regreta lipsa noului director interimar.

Dacã e fals, cine ia mãsuri?

Din punctul nostru de vedere, am demostrat cu acte cã aditionalul este un document contrafãcut în 2010, pentru ceva. Care ceva ar trebui lãmurit de Consiliul Judetean, pînã la interventia celor ce ancheteazã falsurile. Consiliul ar trebui sã vadã ce a fost cu sporurile pentru „evenimente speciale“, cã are corp de audit, cine a gresit, cum, de ce, în folosul cui si cine trebuie sã plãteascã pentru greseli? E destul de greu sã ceri celor de la Consiliu sã facã asta pentru cã în urmã cu vreo 3 ani tot un control al Curtii de Conturi reliefa cã sporurile acordate angajatilor de la forul judetean erau ilegale. A urmat, normal, o contestatie, procese pierdute si în prezent angajatii cotizeazã lunar din salariu pentru recuperarea „sporurilor“.

Precedentul

Reamintim cã angajatii Consiliului Judetean, fie ei functionari publici sau personal contractual, au încasat, ilegal, conform unei decizii a reprezentantilor Curtii de Conturi, cîte 350 de lei pe lunã (3,5 milioane de lei vechi), timp de un an si jumãtate, începînd cu prima parte a lui 2006. Sporul, considerat de conducerea institutiei nemtene ca fiind de loialitate, i s-a asigurat fiecãrui salariat imediat dupã intrarea în rîndurile acestei institutii, ca mãsurã „de stimulare“. Cel care a semnat acordarea sumei fixe a fost ex-vicepresedintele Dumitru Badea, care în perioada în care a pus în practicã acest stimulent era la cîrma CJ, asigurînd interimatul. Recuperarea banilor a început din ianuarie 2009, salariatii avînd de platã din lefurile lunare o anumitã sumã pe o perioadã de trei ani. Si ar fi vorba de vreo 60 de milioane de lei vechi de cãciulã. Exceptie face fosta conducere a CJ (Vlad Marcoci, Dumitru Badea si Romicã Rotaru), care nu aveau dreptul la vreun spor ci doar la indemnizatiile lunare.

Articol afisat de 2977 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(V. BÃLÃNESCU, D. SOFRONIA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective