|
|
Monitorul de Neamt » Stiri Locale |
23 Martie 2010 |
|
Mielul de Paste, cîtã bãtaie de cap
• mieii destinati comercializãrii cu ocazia Pastelui vor fi sacrificati în locuri special amenajate în perioada 24 martie - 4 aprilie • sacrificarea animalelor în gospodãriile populatiei trebuie fãcutã cu avizul medicului veterinar iar carnea este numai pentru consum propriu • Directia Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor Neamt recomandã cetãtenilor sã achizitioneze carne de miel si alte produse animale numai din locuri autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar. ÃŽn alte conditii (cumpãrarea din spatii improvizate sau din „sistemul stardal“), existã riscul toxiinfectiilor alimentare.
Sacrificarea mieilor în perioada premergãtoare Pastelui trebuie sã se facã cu respectarea legislatiei, starea de sãnãtate a mieilor si faptul cã provin din exploatatii unde nu evolueazã boli infectocontagioase, trebuind certificatã de cãtre medicul veterinar. Animalele identificate, însotite de certificatul de sãnãtate si formularul de miscare emise de cãtre medicul veterinar, se transportã spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sau înregistrate. Mieii destinati comercializãrii cu ocazia Sãrbãtorilor Pascale vor fi sacrificati în unitãti autorizate, precum si în locuri special amenajate, în piete si tîrguri, de cãtre administratia localã în perioada 24 martie - 4 aprilie. Toate punctele de sacrificare autorizate în piete si tîrguri vor dispune de echipamente de asomare puse la dispozitie de administratia pietelor. Carnea si organele de miel sînt admise pentru consumul public numai dacã sînt însotite de un certificat de sãnãtate publicã veterinarã si poartã marca de sãnãtate. Marca de sãnãtate si certificatele de sãnãtate pentru carnea de miel vor fi gestionate de cãtre medicul veterinar oficial care asigurã supravegherea sanitarã a unitãtii respective.
În gospodãriile populatiei proprietarul trebuie sã anunte medicul veterinar atunci cînd doreste sã sacrifice animale si sã predea crotalia. Carnea rezultatã va fi utilizatã numai pentru consumul propriu. Carnea provenitã din sacrificãrile efectuate în locuri special amenajate temporar pentru sacrificarea mierilor va fi comercializatã direct consumatorului final, imediat dupã sacrificare si examinare. Este interzis transportul cãrnii în alte locuri în scopul comercializãrii, precum si expunerea pentru o perioadã prelungitã de timp la temperatura mediului ambient. Sacrificarea în alte locuri decît cele autorizate sanitar veterinar sau în absenta supravegherii sanitare veterinare va fi sanctionatã. Medicii care asigurã supravegherea sanitarã veterinarã a pietelor agroalimentare în care producãtorii particulari expun spre vînzare produse sau alimente de origine animalã, vor interzice comercializarea produselor care nu sînt însotite de documente care sã ateste proveninta acestora si a alimentelor care în urma controlului sanitar veterinar au fost declarate necorespunzãtoare. Este interzisã comercializarea produselor si alimentelor de origine animalã în spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau în sistem de vînzare stradal, în care nu este asiguratã o temperaturã si o stare de igienã necorespunzãtoare. END
|
|
|
|
|
Comentarii la acest articol: |
Nu exist� nici un comentariu la acest articol |
|
|
|
|
|
|