Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Aprilie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
INFECTIILE ÃŽN SPITAL

INFECTIILE ÃŽN SPITAL

AM SCÃPAT IEFTIN, DAR PÎNÃ CÎND???

• anul trecut, în spitalele nemtene au fost raportate 137 de infectii intraspitalicesti • medici si autoritãti cred deopotrivã cã numãrul cazurilor raportate este mult mai mic decît în realitate • „Infectiile nosocomiale reprezintã un butoi de pulbere ce poate exploda oricînd“ crede medicul Georgeta Vintea, sefa Maternitãtii Piatra Neamt • pentru a elimina aceste infectii intraspitalicesti ar fi nevoie de bani, personal suficient, medicatie îndeajuns si multã... responsabilitate •

Infectiile nosocomiale sau, mai pe întelesul tuturor, îmbolnãvirile intraspitalicesti, reprezintã cosmarul pacientilor dar, totodatã si pe cel al medicilor. Infectarea în spital cu tot felul de microbi periculosi, uneori chiar mortali, bîntuie cosmarurile bolnavilor care se interneazã în spitale dar nici pe medici nu-i lasã sã doarmã linistiti. Odatã raportatã o astfel de infectie, sectia respectivã si personalul angajat, sînt supuse unor controale severe, analize minutioase a activitãtii zilnice sau lunare precum si, de multe ori, amenzi, mustrãri sau chiar demiteri de sefi. În consecintã, pentru a se evita toate aceste neplãceri, multi sefi de sectie raporteazã mult mai putine cazuri de îmbolnãviri interioare unitãtilor decît sînt în realitate iar alte spitale chiar nu raporteazã nimic. Pe de altã parte, multi medici cred cã raportarea acestor cazuri nu face decît sã atragã sanctiuni dar nu rezolvã problema, sistemul sanitar de la noi fiind pus doar pe pedepse si nu pe eradicarea efectivã a problemelor.

Anul trecut în spitale

Statisticile întocmite de Directia de Sãnãtate Publicã Neamt aratã cã pe parcursul anului trecut au fost raportate 137 de cazuri de infectii nosocomiale în toate cele sapte spitale ale judetului. Numãrul este foarte mic avînd în vedere cã pe parcursul anului trecut au fost internati peste 100.000 de bolnavi. Cele mai multe infectii au fost raportate în sectiile de nou-nãscuti, unde au fost contabilizate 51 de astfel de situatii. Numãrul mai mare de îmbolnãviri nu înseamnã cã aici riscurile sînt mai mari ci doar cã sefii multor alte sectii nu s-au mai obosit sã raporteze nimic pentru a nu-si bate cuie în tãlpi. Conducerea Directiei de Sãnãtate Publicã crede cã, de fapt, numãrul acestor infectii este mult mai mare dar sînt raportate prea putine. „Infectii intraspitalicesti au existat dintotdeauna si vor exista mereu pentru cã nu poti crea un mediu perfect steril, indiferent ce ai face. ÃŽn schimb, aceste infectii trebuie obligatoriu raportate tocmai pentru a le tine în frîu si pentru a nu se ajunge la focare. Credem cã în spitalele din judet aceste infectii nosocomiale sînt subraportate dintr-o teamã nejustificatã a medicilor de consecinte. Raportarea unor astfel de cazuri implicã într-adevãr mai multe bãtãi de cap precum controale multiple, analize peste analize si impunerea respectãrii unor reguli esentiale. Noi oricum facem astfel de verificãri si, în trecut, au fost de mai multe ori amendate diverse sectii sau spitale pentru nerespectarea unor norme de igienã. ÃŽn perioada imediat urmãtoare vom înteti verificãrile si analizele din fiecare sectie cu risc pentru a evita riscurile aparitei unor cazuri grave. Din fericire, în Neamt nu am avut focare de infectii intraspitalicesti, adicã mai mult de trei cazuri de îmbolnãvire, ceea ce este un lucru demn de toatã lauda“, a precizat medicul Mirela Grãdinaru, director adjunct al Directiei de Sãnãtate Publicã Neamt.

Criza financiarã creste riscul îmbolnãvirilor în spitale

Cele mai multe cazuri de infectii nosocomiale apar în sectiile de ginecologie, chirurgie, ATI, neonatologie si în blocurile operatorii, unde riscul pacientilor de a se infecta este destul de mare. Medicii cred cã pentru a putea reduce riscul de îmbolnãvire ar trebui ca si conditiile oferite de spital sã fie altele iar bugetul nu ar trebui sã fie în nici un caz de crizã. „Astfel de infectii intraspitalicesti nu pot fi eliminate în totalitate iar scopul nostru este sã le tinem în frîu, sã nu degenereze în focare. Pentru asta am instituit regula ca oricãrei paciente care vine sã nascã aici sau care se opereazã sã i se recolteze probe din col care sînt analizate si la care se face antibiograma. ÃŽn momentul în care depistãm ceva, pacienta respectivã primeste tratament cu antibiotic si ar trebui instalatã într-un salon special, izolat, unde sã aibã baie proprie si sã fie îngrijitã de personal special destinat saloanelor septice. Or, noi nu avem posibilitatea de a izola pacientele, baia este la comun iar personalul nu este suficient si aceeasi asistentã se ocupã si de cele sãnãtoase si de cele bolnave. ÃŽn plus, din cauza lipsurilor financiare ale spitalului, cantitatea de dezinfectanti pe care o primim a fost diminuatã, antibioticele nu sînt de ajuns si nici dintre cele mai noi, la care bacteriile sã fie sensibile, iar materialele de protectie precum mãnusile, echipamentele etc. sînt de multe ori cumpãrate de noi sau de paciente. ÃŽn aceste conditii, stãm efectiv pe un butoi de pulbere care ar putea oricînd sã explodeze. Totusi, luãm toate mãsurile de protectie care se pot lua la noi, facem toate testele si analizele necesare si pînã acum am avut noroc si ne-a ferit Dumnezeu de cazuri grave sau de focare“, a declarat medicul Georgeta Vintea, sefa Sectiei Obstetricã si Ginecologie de la Spitalul Judetean.

Stafilococul auriu „a fost“ si pe la Neamt

Printre alti microbi care misunã prin sectiile spitalului se numãrã si temutul stafilococ auriu care poate cauza infectii grave. Din pãcate, acesta a fost depistat si în sectiile de nou-nãscuti si, desi acesta se identificã frecvent, putine mame sînt informate ce microb au luat copiii lor si ce tratament sã-i facã. „Am avut si noi infectii cu stafilococ auriu dar acest lucru nu apare de multe ori în fisa de externare a copiilor. Multe mame aflã la medicul de familie sau cu alte ocazii ce au copiii lor, lucru care nu este firesc. ÃŽn maternitãti sau la nou-nãscuti se fac tratamente si se iau probe pentru eradicarea acestuia dar unii copilasi dezvoltã eruptii abia acasã, la 24-48 de ore de la externarea din spital. Acestea sînt tot infectii nosocomiale dar nu le mai raporteazã nimeni niciodatã“, a adãugat medicul Mirela Grãdinaru.

Articol afisat de 1858 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective