Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2010
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Mai 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SPÃRGÃTORI DE GREVÃ

SPÃRGÃTORI DE GREVÃ

Solidaritate între dascãli

• din 32 de centre de examen, în douã se va impune aducerea de dascãli strãini unitãtilor, care sã îi evalueze pe candidati • reprezentantii ISJ sustin cã tîrîs-grãpis, examenul se va da • tîrgnemtenii grevisti sînt nemultumiti de decizia ISJ de a le trimite alti profesori care sã organizeze examenul • circa 5.000 de absolventi vor da luni teza scrisã la limba strãinã •

Proba C a examenului de bacalaureat, de unde ar trebui sã fie printre cele mai simple dintre toate ale examenului, cu atît mai mult cu cît doar prezenta asigurã trecerea cu brio, se pare cã va fi una dintre cele mai încãrcate de emotie, pentru aproape 800 de candidati. Este vorba despre elevii de clasa a XII-a de la Colegiul Stefan cel Mare si cei de la Colegiul Ion Creangã, la evaluarea cãrora vor participa profesori din Piatra Neamt, care vor ajunge la Tîrg cu douã microbuze. „Vom lua si BAC-ul ãsta!“, i-a transmis generalul Luminita Vîrlan ministrului Daniel Funeriu. Luîndu-se decizia ca dascãlii - sase evaluatori si restul supraveghetori - sã fie dusi la Tîrgu Neamt, se vor evita problemele cu transportul elevilor, recomandare pe care a fãcut-o Ministerul Educatiei cãtre inspectoratele scolare din tarã, pentru cã greve vor fi în toate judetele. ÃŽn celelalte 30 de centre în care se va sustine BAC-ul în Neamt examenul se va desfãsura fãrã incidente, fiind asteptati la tezã aproape 5.000 de candidati.

Ac de cojocul grevistilor

Dascãlii celor douã colegii din Tîrgu Neamt, aflati pe picior de grevã, sînt nemultumiti de decizia Inspectoratului Scolar de a trimite profesori din Piatra Neamt pentru desfãsurarea probei de bacalaureat. Vasile Cojocaru, lider de sindicat la Colegiul Stefan cel Mare, considerã cã mai marii învãtãmîntului nemtean fac o ilegalitate si afirmã cã dascãlii tîrgnemteni au intentia sã protesteze, în limitele legale, fãrã sã împiedice accesul colegilor de la Piatra Neamt în institutie. „Am anuntat deja greva generalã, pe termen nelimitat. Luni, toate cadrele didactice ne vom întîlni la ora 10 sã vedem cum se va desfãsura proba de Bacalaureat. Conducerea liceului spune cã se va tine si sîntem curiosi sã vedem cum se va întîmpla asta. Potrivit metodologiei, proba se sustine cu profesorii unitãtii. Nu se pomeneste sã se aducã profesori din altã parte. Este ilegal ceea ce fac, toate sindicatele au dat comunicate prin care aratã acest lucru. Vrem sã-i vedem pe colegii care vor veni de la Piatra Neamt, sã-i privim în ochi, sã discutãm cu ei, în mod organizat, pe considerente morale, colegiale, fiindcã slujesc acelasi stãpîn. Sã vedem cu ce tupeu vin. La nivelul orasului Tîrgu Neamt nu s-a prins nimeni sã vinã în locul nostru, existã spirit de solidaritate. Vom avea actiuni de protest, dar în incinta liceului, avem holuri destul de mari, nu iesim din sfera legalitãtii si a unitãtii“, a declarat profesorul Vasile Cojocaru. Situatia se prezintã la fel si la Colegiul Ion Creangã. Profesorul Ciprian Muraru, lider de sindicat la acest liceu, anuntã cã va fi „grevã 100%“. „Toatã lumea intrã în grevã generalã pe perioadã nedeterminatã, va fi chiar si un mic protest în curtea scolii, fiindcã avem dreptul sã organizãm actiuni de în incinta unitãtii. Din informatiile mele, vor veni profesori de la Piatra Neamt pentru desfãsurarea Bacalaureatului. Nu avem voie sã le împiedicãm accesul în institutie, nu este legal, noi vom apela la formele legale de protest pe care le avem la dispozitie“, a mai spus profesorul Muraru. Grevã va fi luni, 31 mai, si la Liceul Vasile Conta, dar fiind un liceu tînãr, nu are încã elevi ajunsi în clasa a XII-a, deci nu se dã nici probã de Bacalaureat, si nu existã tensiuni legate de aceastã temã. Majoritatea profesorilor au semnat pentru grevã, doar patru cadre didactice din 75 au preferat sã tinã cursuri.

Banii rup dãscãlimea în douã tabere

86,13% din totalul celor care au rãspuns la referendumul pentru declansarea grevei generale (5.694 de persoane si-au exprimat opinia) au sustinut cã vor sã punã cataloagele în cui. Raportat la numãrul de membri de sindicat din judet - 7.908 persoane, procentul de participare este de 62,3%. Au semnat pentru protest 4.904 de angajati ai învãtãmîntului nemtean, care au calitatea de membri de sindicat. „Avînd majoritatea, începînd de luni, 31 mai, în scolile din judet va fi grevã generalã. Situatia însã va fi putin schimbatã, pentru cã nu toate unitãtile au aderat la protest. Sînt scoli, cum e cazul celor de la Tazlãu, Sãbãoani, Danubiana, Trifesti, Sagna, în care nu va fi grevã. ÃŽn altele, precum CN Informaticã, Scoala 3 Piatra Neamt, Roznov, Colegiul de Transporturi, Grãdinitele 6 si 12 Piatra Neamt, la Stefan cel Mare si Ion Creangã Tîrgu Neamt, la LPS Roman, Vasile Sav si Constructii de Masini si în mediul rural la Valea Ursului, Vãleni, Izvoare, Bahna, Ruginoasa, Fãurei, Dulcesti si altele, greva va fi generalã. Trebuie sã fim solidari la acest protest, mai ales cã la sfîrsitul sãptãmînii viitoare Parlamentul îsi va asuma rãspunderea pe legea de ciuntire a salariilor. Vom face lant viu în fata Parlamentului si în sala de sedintã“, a declarat Gabriel Ploscã, presedinte al Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt. Luminita Vîrlan, în calitate de reprezentant al institutiei care are menirea de a face ca învãtãmîntul nemtean sã functioneze foarte bine, a precizat cã protestul dascãlilor este un drept pe care îl pot valorifica, dar foarte important este sã nu fie victime ale acestui conflict elevii, care nu au nici o vinã cã salariile bugetarilor vor scãdea din motive nationale. Tocmai din acest motiv, al scãderii salariilor, multi dintre angajatii scolilor au renuntat la a face grevã, pentru cã orice zi de protest înseamnã neplatã, care adãugatã la reducerea de 25% va face ca leafa unui dascãl grevist sã riste sã ajungã de cîteva parale.

Articol afisat de 1197 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, R. AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective