Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2010
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Mai 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
SPĂRGĂTORI DE GREVĂ

SPĂRGĂTORI DE GREVĂ

Solidaritate între dascăli

• din 32 de centre de examen, în două se va impune aducerea de dascăli străini unitătilor, care să îi evalueze pe candidati • reprezentantii ISJ sustin că tîrîs-grăpis, examenul se va da • tîrgnemtenii grevisti sînt nemultumiti de decizia ISJ de a le trimite alti profesori care să organizeze examenul • circa 5.000 de absolventi vor da luni teza scrisă la limba străină •

Proba C a examenului de bacalaureat, de unde ar trebui să fie printre cele mai simple dintre toate ale examenului, cu atît mai mult cu cît doar prezenta asigură trecerea cu brio, se pare că va fi una dintre cele mai încărcate de emotie, pentru aproape 800 de candidati. Este vorba despre elevii de clasa a XII-a de la Colegiul Stefan cel Mare si cei de la Colegiul Ion Creangă, la evaluarea cărora vor participa profesori din Piatra Neamt, care vor ajunge la Tîrg cu două microbuze. „Vom lua si BAC-ul ăsta!“, i-a transmis generalul Luminita Vîrlan ministrului Daniel Funeriu. Luîndu-se decizia ca dascălii - sase evaluatori si restul supraveghetori - să fie dusi la Tîrgu Neamt, se vor evita problemele cu transportul elevilor, recomandare pe care a făcut-o Ministerul Educatiei către inspectoratele scolare din tară, pentru că greve vor fi în toate judetele. În celelalte 30 de centre în care se va sustine BAC-ul în Neamt examenul se va desfăsura fără incidente, fiind asteptati la teză aproape 5.000 de candidati.

Ac de cojocul grevistilor

Dascălii celor două colegii din Tîrgu Neamt, aflati pe picior de grevă, sînt nemultumiti de decizia Inspectoratului Scolar de a trimite profesori din Piatra Neamt pentru desfăsurarea probei de bacalaureat. Vasile Cojocaru, lider de sindicat la Colegiul Stefan cel Mare, consideră că mai marii învătămîntului nemtean fac o ilegalitate si afirmă că dascălii tîrgnemteni au intentia să protesteze, în limitele legale, fără să împiedice accesul colegilor de la Piatra Neamt în institutie. „Am anuntat deja greva generală, pe termen nelimitat. Luni, toate cadrele didactice ne vom întîlni la ora 10 să vedem cum se va desfăsura proba de Bacalaureat. Conducerea liceului spune că se va tine si sîntem curiosi să vedem cum se va întîmpla asta. Potrivit metodologiei, proba se sustine cu profesorii unitătii. Nu se pomeneste să se aducă profesori din altă parte. Este ilegal ceea ce fac, toate sindicatele au dat comunicate prin care arată acest lucru. Vrem să-i vedem pe colegii care vor veni de la Piatra Neamt, să-i privim în ochi, să discutăm cu ei, în mod organizat, pe considerente morale, colegiale, fiindcă slujesc acelasi stăpîn. Să vedem cu ce tupeu vin. La nivelul orasului Tîrgu Neamt nu s-a prins nimeni să vină în locul nostru, există spirit de solidaritate. Vom avea actiuni de protest, dar în incinta liceului, avem holuri destul de mari, nu iesim din sfera legalitătii si a unitătii“, a declarat profesorul Vasile Cojocaru. Situatia se prezintă la fel si la Colegiul Ion Creangă. Profesorul Ciprian Muraru, lider de sindicat la acest liceu, anuntă că va fi „grevă 100%“. „Toată lumea intră în grevă generală pe perioadă nedeterminată, va fi chiar si un mic protest în curtea scolii, fiindcă avem dreptul să organizăm actiuni de în incinta unitătii. Din informatiile mele, vor veni profesori de la Piatra Neamt pentru desfăsurarea Bacalaureatului. Nu avem voie să le împiedicăm accesul în institutie, nu este legal, noi vom apela la formele legale de protest pe care le avem la dispozitie“, a mai spus profesorul Muraru. Grevă va fi luni, 31 mai, si la Liceul Vasile Conta, dar fiind un liceu tînăr, nu are încă elevi ajunsi în clasa a XII-a, deci nu se dă nici probă de Bacalaureat, si nu există tensiuni legate de această temă. Majoritatea profesorilor au semnat pentru grevă, doar patru cadre didactice din 75 au preferat să tină cursuri.

Banii rup dăscălimea în două tabere

86,13% din totalul celor care au răspuns la referendumul pentru declansarea grevei generale (5.694 de persoane si-au exprimat opinia) au sustinut că vor să pună cataloagele în cui. Raportat la numărul de membri de sindicat din judet - 7.908 persoane, procentul de participare este de 62,3%. Au semnat pentru protest 4.904 de angajati ai învătămîntului nemtean, care au calitatea de membri de sindicat. „Avînd majoritatea, începînd de luni, 31 mai, în scolile din judet va fi grevă generală. Situatia însă va fi putin schimbată, pentru că nu toate unitătile au aderat la protest. Sînt scoli, cum e cazul celor de la Tazlău, Săbăoani, Danubiana, Trifesti, Sagna, în care nu va fi grevă. În altele, precum CN Informatică, Scoala 3 Piatra Neamt, Roznov, Colegiul de Transporturi, Grădinitele 6 si 12 Piatra Neamt, la Stefan cel Mare si Ion Creangă Tîrgu Neamt, la LPS Roman, Vasile Sav si Constructii de Masini si în mediul rural la Valea Ursului, Văleni, Izvoare, Bahna, Ruginoasa, Făurei, Dulcesti si altele, greva va fi generală. Trebuie să fim solidari la acest protest, mai ales că la sfîrsitul săptămînii viitoare Parlamentul îsi va asuma răspunderea pe legea de ciuntire a salariilor. Vom face lant viu în fata Parlamentului si în sala de sedintă“, a declarat Gabriel Ploscă, presedinte al Sindicatului Liber din Învătămînt Neamt. Luminita Vîrlan, în calitate de reprezentant al institutiei care are menirea de a face ca învătămîntul nemtean să functioneze foarte bine, a precizat că protestul dascălilor este un drept pe care îl pot valorifica, dar foarte important este să nu fie victime ale acestui conflict elevii, care nu au nici o vină că salariile bugetarilor vor scădea din motive nationale. Tocmai din acest motiv, al scăderii salariilor, multi dintre angajatii scolilor au renuntat la a face grevă, pentru că orice zi de protest înseamnă neplată, care adăugată la reducerea de 25% va face ca leafa unui dascăl grevist să riste să ajungă de cîteva parale.

Articol afisat de 878 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TĂRNĂ, R. AANEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective