Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Iunie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

CINE (NU) NE MAI LASĂ LA PESCUIT

• presedintele AVPS Bradul din Piatra Neamt spune că permisele de pescari, eliberate de asociatia pe care o păstoreste, sînt valabile pe tot lacul Bicaz • acesta vorbeste despre asa zisi «sefi ai băltilor», care în loc să pîndească pe cei care practică «pescuitul industrial» au grija pescarilor în regulă • reprezentantii Directiei Silivice afirmă că Sfermas nu are dreptate si că pescuitul se face după anumite reguli si legi •

Pescarii judetului, dar si cei veniti din alte părti, care doresc să îsi încerce norocul în lacul Bicaz, sînt atît de bulversati de ceea ce se întîmplă cu legislatia în domeniu că nu stiu pe cine sau ce să mai creadă. Vina apartine, fără doar si poate, Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultură (ANPA), care a bătut toate recordurile în materie de eliberat ordine privind pescuitul în România. Legislatia este atît de alambicată si contradictorie că nici cei care o folosesc nu stiu cum s-o mai interpreteze. De departe, problema cea mai mare ar fi aceea că cei de la ANPA, probabil din lipsă de ocupatie, vin cu tot felul de regulamente si ordine care se încalecă reciproc.
La Neamt, mărul discordiei între asociatiile de vînătoare si pescuit sportiv este de departe lacul Bicaz ale cărui maluri sînt administrate, pe bază de contract, de trei asociatii de vînătoare si pescuit. Aceste contracte nu sînt agreate de membrii altei asociatii, în opinia cărora permisele lor sînt la fel de valabile pentru a pescui pe lacul Bicaz. Cristian Sfermas, presedintele Asociatiei de Vînătoare si Pescuit Sportiv Bradul, spune că legea este clară însă nu toată lumea vrea să o respecte. „Din fire, românul este bun la toate si mai ales la interpretarea legilor. Asa se face că bietii pescari sînt atît de bulversati de nu mai înteleg nimic si de la cine pot achizitiona un permis de pescuit, iar dacă totusi s-a hotărît la o anume asociatie, problemele apar cînd vrea să se pună pe «treabă» si începe să fie luat la întrebări de către paznicii de pescuit, dacă are ghinionul să-si fi întins vergile în zona cui nu trebuie. Si, toate acestea doar în judetul Neamt, unde luciul de apă e atît de scump. Aparitia Legii 317/2009 pentru aprobarea Ordonantei de Urgentă 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, art. 23 si implicit Ordinul 20/2010 stipulează modul în care poate fi practicat pescuitul recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale, modalitatea emiterii si valabilitatea permiselor de pescuit recreativ/sportiv. Ba mai mult, Agentia Natională pentru Pescuit si Acvacultură a emis un comunicat de presă cu privire la practicarea pescuitului sportiv, în care se arată că nu există habitate piscicole naturale concesionate pentru pescuit sportiv, cu exceptia celor din Delta Dunării, zona Chilia, comunicat care trebuie luat ca atare“, a declarat Cristian Sfermas.

„Ceea ce nu stiu acesti paznici e că nici măcar nu au drept de control“

Acesta mai spune că lacul Bicaz nu face parte din lista prevăzută în „Protocol de Delegare”, emisă de ANPA. „Lacul Izvorul Muntelui, căci acesta este mărul discordiei între asociatii, nu poate fi parte a protocolului, iar punctul 3.3 precizează conditia ca aceste ape curgătoare si stătătoare de munte să fie constituite ca zone de pescuit amenajate de către Regia Natională a Pădurilor-Romsilva prin lucrări de investitii, respectiv populări anuale cu puiet de păstrăv, amenajării de toplite, cascade podite, pinteni, praguri etc., iar pe lacul Bicaz nu au fost făcute niciodată asemenea investitii. Si stim cu totii că în lacul Bicaz ponderea populatiei piscicole, 98-99%, sînt ciprinidele, salmonidele fiind foarte rare si acestea evadate din păstrăvării. Lacul Bicaz nu a fost niciodată populat cu nici o specie din familia salmonide, lucru confirmat de studiile făcute. Cu toate acestea, paznicii asociatiilor nu au înteles că pescuitul recreativ/sportiv se face doar în baza permisului de pescuit si nu a carnetului de membru. Acesta din urmă nu îti dă dreptul să pescuiesti ci doar face dovada că permisul de pescuit a fost eliberat legal si ceea ce nu stiu acesti paznici e că nici măcar nu au drept de control. Ei doar pot însoti organele de cercetare penală sau inspectorii ANPA. Cu toate acestea, «sefii băltilor» în loc să pîndească pe cei care practică «pescuitul industrial», au grija pescarilor care sînt legali dar le-au călcat mosia. Oare prin ceea ce fac, nu e un pic de abuz?“, a încheiat Cristian Sfermas.

Replica Directiei Silvice Neamt

Reprezentantii Directiei Silvice Neamt, care are încheiate contracte de gestionare a fondului pisciol din lacul Bicaz cu trei asociatii de vînătoare si pescuit sportiv, mai putin Bradul, văd lucrurile cu totul altfel. Doru Bălut, din cadrul Compartimentului Vînătoare si Pescuit, spune că în prezent nu stie nimeni care sînt toate speciile de pesti din lacul Bicaz si care este proportia între speciile existente si că în studiile de specialitate la care făcea referire Cristian Fermas, lacul Bicaz apare ca fiind populat cu păstrăv curcubeu, biban, caras, rosioară, clean, plătică, scobar, lostrită. „În privinta lucrărilor de investitii, bineînteles că nu se pot amenaja pe lacul Bicaz praguri, cascade, toplite, pinteni pentru salmonide, acestea fiind specifice apelor curgătoare. Investitiile care se pot face pe lac sînt doar în scopul repopulării cu puiet de salmonide, iar pentru pază sînt de asemenea necesare cheltuieli din partea cuiva. Efectuarea sau nu de cheltuieli în acest sens se controlează si se decid măsuri în acest sens doar de către ANPA sau Romsilva. Legea spune că pescarul trebuie să obtină anual un permis de pescuit nominal, în valoare de 30 lei. Comunicatul dat de ANPA pe propriul site, din data de 17 martie, înainte ca aceeasi ANPA să semneze protocolul mentionat cu RNP Romsilva, vorbeste despre imposibilitatea ca asociatiile de pescari să concesioneze fonduri piscicole naturale în România, dar pe urmă, în protocol, se mentionează clar că Romsilva administrează aceste resurse prin subunitătile proprii sau cu asociatiile de pescari, după cum singură va decide, potrivit legii. Tot în protocol se spune că pescuitul se exercită inclusiv în baza reglementărilor stabilite de administratorul acestora“, a declarat inginerul Doru Bălut. Asa cum se stie, în prezent sînt în vigoare contracte de închiriere a gestiunii fondului piscicol pe unele ape de munte, încheiate de Directia Silvică cu asociatiile judetene de pescari. Aceste contracte, spune Doru Bălut, nu pot fi anulate decît prin vointa părtilor sau a unei instante judecătoresti. „Faptul că în prezent pe lacul Bicaz de exemplu, sînt mai multe asociatii care au închiriat portiuni de mal este un lucru benefic, pentru că a început în sfîrsit o colaborare pe linie de pază asa cum ar fi trebuit să fie de multă vreme. Si, pînă la urmă lucrul ăsta e cel mai important. Toti pescarii vor să prindă peste mult si zilnic si dacă se poate gratis. E greu în felul ăsta. Ar trebui ca oamenii să deschidă ochii mai bine si să înteleagă că, nu numai că nimic nu-i gratis pe lumea asta, dar că atunci cînd cineva îti face oferte din astea ceva e putred la mijloc“, a conchis Doru Bălut. Un lucru este foarte clar în această poveste, si anume că pînă cînd ANPA nu va fi suficient de clară atunci cînd emite ordine peste ordine, neîntelegrile vor persista. Dar, poate, că se vor apuca si pestii de studiat legi, că doar despre soarta lor este vorba, si atunci lucrurile vor fi mai simple.

Împărteala lacului

Pescuitul sportiv pe lacul Bicaz, începînd cu data de 01.06.2009, se practică cu girul a trei asociatii, care au închiriat diverse portiuni din luciul apei. Acestea sînt Asociatia Judeteană a Vînătorilor si
Pescarilor Sportivi Neamt (pe tot conturul lacului, cu exceptia
perimetrului golfului Potoci, pe o lungime totală de 4,5 km si a
tronsonului cuprins între punctul de intrare în golf Secu din directia
barajului si pînă în dreptul spitalului din satul Ceahlău, pe o lungime totală de 23 km), Asociatia de Pescari Bicazul (în golful Potoci, pe tot conturul, pe o lungime de 4,5 km) si Asociatia de Vînători si Pescari Sportivi Lupul Cenusiu (portiunea cuprinsă între punctul de intrare în golful Secu din directia barajului si punctul de pe mal aflat în dreptul spitalului din satul Ceahlău, pe o lungime totală de 23 km).

Articol afisat de 3001 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective