Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Iunie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SCANDAL ÎN PRIMÃRIE

SCANDAL ÎN PRIMÃRIE

• doi consilieri locali si ex-primarul se ceartã pe treburi administrative • cicã ar fi nereguli cu sistemul de supraveghere video, reteaua de apã, cu niste bani dati unui medic si cu o suprafatã vîndutã, cu o scoalã veche concesionatã • acuzele reclamantilor sînt contracarate de primar •

Scandal cît încape în Primãria si Consiliul Local Bîrgãoani, acolo unde doi consilieri - unul peremist si altul penegist - si fostul primar Manole Buga i-au declarat rãzboi în special primarului Petricã Schiopu. Treaba e serioasã, cîtã vreme cînd pãrtile se întîlnesc ies scîntei, uneori la propriu. Ultima îmbrîncealã, dupã cum sustine primarul Schiopu, s-a consumat joi, 17 iunie, cînd în primãrie a intrat fostul ei sef, Manole Buga, care a strigat la actualul gospodar al comunei. „Am chemat Politia si am sã îl reclam pe fostul primar la organele de ordine, pentru cã nu îmi pot desfãsura activitatea din cauza lui. Dupã ce se vor face verificãrile de cãtre institutiile la care au depus cei trei plîngeri pentru a vedea ce nereguli am fãcut, mã voi adresa instantei de judecatã, pentru cã au fãcut declaratii mincioase la adresa mea“, a spus primarul Schiopu.

Fostii, versus actualii

Reclamatiile fãcute de consilierii Titi Osaciuc (PNG), Ion Buturcã (PRM) si ex-primarul Manole Buga sînt multe la numãr. Prima se referã la sistemul de supraveghere video pe care l-a montat primarul Schiopu în institutie, pentru a-si supraveghea subalternii. Reclamantii zic cã „functionarii se simt frustrati si stresati de existenta acestei metode securisto-comuniste de umãrire, simtindu-se permanent cu sabia lui Damocles deasupra capului“. Primarul zice cã la venirea în institutie a copiat aceastã metodã de la alti alesi locali mai vechi în alte administratiei, precizînd cã lumea se plîngea de atitudinea sfidãtoare a functionarilor si a vrut sã îi determine pe acestia sã fie amabili cu contribuabilul. Acuzele au în vedere si renumita retea de apã potabilã din Bîrgãoani, pe care au verificat-o si rãsverificat-o tot felul de institutii întrucît ar fi trebuit sã fie pusã în functiune de ani de zile, dar din varii motive nu s-a întîmplat asa. Fiind la mijloc vorba despre fonduri europene (SAPARD), tevile au fost luate la puricat de-a lungul timpului. Cei trei reclamanti zic cã de cînd a venit noul primar, din vara lui 2008, s-a apelat la douã firme, care au acelasi patron, care au muncit pentru punerea instalatiei în functiune, cheltuindu-se bani grei pentru asta. Sustin cei trei cã s-au dat sume foarte mari din bugetul local pentru plata firmelor, lucru recunoscut si de Petricã Schiopu, dar acesta din urmã zice cã patronul în cauzã a fãcut lucrãri pe barba lui, pentru cã nu i s-ar fi garantat plata integralã. Consilierii sustin faptul cã nu s-a fãcut licitatie publicã pentru desemnarea constructorului care sã prelungeascã reteaua, nu a existat vreun proiect si nici avizele necesare pentru lucrare.

„Nu înteleg cum au curajul sã vorbeascã despre retea“

Primarul contracareazã acuzele si zice cã dacã fostul primar si-ar fi fãcut treaba, atunci nu se mai înregistra aceastã situatie. „Lucrarea a început în 2000, iar Buga a fost primar pînã în 2004, dupã care viceprimar între 2006 si 2008, pentru cã persoana care ar fi trebuit sã detinã functia a fost grav accidentatã. Nu înteleg cum au curajul sã vorbeascã despre retea, cîtã vreme stiu ce-au fãcut: 2 km de conductã, în loc sã fie pusã în Homiceni, unde ar fi deservit zeci de familii, s-a tras la Bîrgãoani, pe strada cuscrului lui Buga, fãrã proiect. Buturcã s-a racordat ilegal la retea si l-am tãiat pe bunã dreptate. Nu înteleg cum pot face reclamatii, cîtã vreme Buga n-a fãcut nimic pentru alimentarea cu apã a comunei. M-au reclamat la DNA si mã bucur pentru asta, întrucît verificatorii cînd vor veni îl vor gãsi pe Buga vinovat, întrucît problemele de la el au apãrut. N-am început eu instalatia, ci el. Eu vreau s-o pun în functiune. Am lucrat cu douã firme pentru cã trebuia o prelungire de retea si schimbarea unor piese, distruse în timp pentru cã a rãmas apã în instalatie ani de zile. Mai sînt necesare si niste bransamente. Am plãtit niste bani si ar trebui sã mai dãm circa douã miliarde de lei vechi, dar l-am atentionat pe patron cã nu avem aceste fonduri si a lucrat pe barba lui. Am fãcut caietul de sarcini si vom scoate reteaua la licitatie pe SEAP, cu tot cu restante“, a zis primarul.

Medic, cadre didactice...

Cei trei reclamanti vãd cu totul altfel treaba si zic cã la Bîrgãoani e haos cu bani publici. Supãrati sînt pe primar si pentru cã i-a dat mai multe sute de milioane de lei medicului din satul Bãlãnesti, pentru a-si contrui un cabinet particular, sustinînd cã doctorul din Bîrgãoani nu are nici un sprijin. „Ce interes are primarul sã arunce cu banii din visteria primãriei, si asa goalã, la persoane particulare?“. Consilierii nu uitã nici de cadrele didactice cãrora nu li s-au decontat cheltuielile cu tranportul si sanse prea mari de a vedea banii nu au. Vãzîndu-se pãgubite, au actionat în instantã conducerea scolii si pe cea a primãriei pentru plata transportului. Primarul rãspunde la rîndul sãu folosindu-se de consilierii în cauzã, cu avizul cãrora s-au directionat fondurile devenite subiect de ceartã. Cum din CL Bîrgãoani fac parte 13 persoane - sase pesedisti, un peremist, doi penegisti, un penelist si trei pedelisti, iar primarul este PSD, reclamantii sînt aproape cantitãti neglijabile la numãrãtoarea voturilor, oricare ar fi pozitia lor. „Medicul din Bîrgãoani n-a cerut bani. Sã-i dãm fortat? Are un dispensat de nivel urban, cu toate dotãrile si cu douã niveluri. Am dat bani si preotilor care au cerut si celor care au lucrãri în desfãsurare. Anul acesta n-am mai dat nici un leu cãtre biserici, pentru cã nu au mai vrut consilierii. Nu m-au interesat religia sau altele, ci am vrut sã le fiu de ajutor celor care aveau nevoie“.

Livada cu omizi

Vînzarea livezii din Bîrgãoani a stîrnit mare vînzolealã printre autoritãtile locale. Primarul actual îl acuzã pe Buga cã nu a fãcut decît sã o caseze, tinînd-o în paraginã, cu copaci bolnavi sau pe care îi tãiau oamenii locului. „Prin vînzare directã s-au înstrãinat 42 de hectare de teren cu pretul de zece milioane de lei vechi pe hectar, cîtã vreme pretul în zonã este de 40-50 de milioane de lei pe hectar. Pretul real stabilit cînd s-a fãcut inventarul bunurilor publice ale comunei este de circa 2,67 miliarde de lei vechi, ceea ce corespunde unei valori de 63,54 milioane de lei vechi la hectar. Dar primarul ce-a zis - mai bine sã ducã dorul banilor, decît grija lor! A vîndut-o pe 400 de milioane de lei“, a spus unul dintre cei doi consilieri. Schiopu sustine cã declaratia este departe de adevãr: „Supãrarea a apãrut de la faptul cã Buturcã îsi pãsuna oile în acea livadã, pe care Buga a evaluat-o în 2008 si apoi a casat-o. ÃŽn iunie 2008 au venit douã societãti interesate de ea. Una a renuntat cînd a vãzut-o, iar cealaltã a luat-o în concesiune. A început plantarea de copaci noi, dar pentru cã folosea fonduri europene, a trebuit sã devinã proprietarã. Asa am vîndut-o la un pret care reflectã realitatea, pentru cã era într-o stare jalnicã. Acum este îngrijitã si de oamenii din zonã, care au un loc de muncã, iar noi încasãm impozite“. Cît despre subventiile de la APIA despre care reclamantii sustin cã în doi ani cumulate erau la valoarea pretului luat prin vînzare, primarul exclude asta, precizînd cã s-au încasat bani într-un singur an, în 2009, si nu la un asemenea nivel. Acuzele continuã si la adresa scolii Ghelãiesti, închisã de foarte multi ani, acum datã spre concesionare fiului viceprimarului Petru Voroneanu. Reclamantii sustin cã ar fi trebuit pãstratã pentru cînd s-or înmulti copiii satului, cîtã vreme primarul zice cã dãdea sã cadã, fiind o constructie de zeci de ani, aflatã în paraginã.

Articol afisat de 1801 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective