Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Iunie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Blestemul bisericii din adîncuri

Blestemul bisericii din adîncuri

• despre legendele ce au legãturã si circulã în arealul lacului de acumulare, prezentãm cititorilor Monitorul un articol publicat în urmã cu sase ani • atunci, la Hangu, din cauza secetei au iesit la suprafatã ruinele bisericii dinamitate de autoritãtile comuniste •

Linistea oamenilor de pe Valea Bistritei a fost tulburatã, spre sfîrsitul verii de un fenomen straniu: iesirea la luminã, din adîncurile apelor lacului de acumulare de la Bicaz, a ruinelor bisericii din Hangu, judetul Neamt. ÃŽntîmplarea, care s-a mai petrecut doar în 1977, a fost si este un prilej de rememorare de cãtre vîrsnici a unor vremuri de zbucium si tristete ale anului 1959, cînd s-au luptat cu puterea politicã si administrativã de atunci pentru a-si apãra lãcasul de cult. „Ruinele bisericii, atunci cînd, prin vointa lui Dumnezeu, reapar la suprafata apei, cum s-a întîmplat în acest an, ne rãscolesc sufletele. Si cum ar fi altfel cînd biserica a fost o operã desãvîrsitã, o catedralã impunãtoare, construitã numai prin contributia oamenilor din Hangu si munca lor de 30 de ani. Dar si-a aflat sfîrsitul din neghiobia unora, fiind distrusã în 1959“, a spus învãtãtorul pensionar Teoctist Galinescu, o memorie vie a comunei Hangu (n.r. - decedat între timp). De la acesta aveam sã aflãm cã ideea construirii monumentalului lãcas de cult a fost pusã în practicã în 1922. Edificiul, care a fost mîndria localnicilor, a fost ridicat în 30 de ani din beton armat cu sine de cale feratã, luate de la o cale feratã forestierã dezafectatã dupã primul rãzboi. Biserica a fost sfintitã în mai 1951, avînd hramul ÃŽnãltarea Domnului.

Dinamitarea bisericii

ÃŽn catedrala din Hangu s-a slujit doar opt ani, prea putin fatã de cei 30 de ani de muncã pentru înãltarea sa. Pe 22 mai 1959 biserica a fost dinamitatã din ordinul puterii comuniste, care hotãrîse ca zona sã fie folositã pentru amenajarea lacului de acumulare de la Bicaz. Edificiul din Hangu a avut o soartã diferitã de a celorlalte lãcase de cult din satele strãmutate a cãror vatrã a fost inundatã, deoarece ea nu a putut fi mutatã, tocmai datoritã zidurilor din beton si armãturilor acestora. „Problema spinoasã era biserica noastrã din beton armat, care nu suporta dezafectarea si transportul ei în altã zonã. Pãcatul a cãzut pe doi ingineri, Iacob si Lupan, care mi-aduc aminte cã au pus pariu cã din 70 de încãrcãturi de trotil, declansate simultan, o aruncã în aer ca pe o jucãrie. ÃŽn urma exploziei n-au apãrut decît niste spãrturi, biserica rezistînd parcã întradins pentru a sfida fortele rãului. A fost nevoie de suplimentarea încãrcãturilor. A fost un moment sfîsietor pentru noi. Ne-a pãtruns un sentiment de fricã fatã de Dumnezeu. Nu întîmplãtor s-a vorbit mult timp si se mai vorbeste de un blestem al locului“. De remarcat este faptul cã dacã ar mai fi întîrziat o zi dinamitarea bisericii Hangu, aceasta ar fi fost salvatã, deoarece preotul Mihai Coroamã obtinuse aprobarea ca lãcasul sã rãmînã în picioare. Dar, pãcatul a fost sã fie împlinit si cine mai stie astãzi unde începe si unde se terminã „blestemul“ despre care se vorbeste pe Valea Bistritei.

„Bine nu poate fi cînd dãrîmi o bisericã“

Despre „blestemul de la Hangu“ am cãutat lãmuriri si la bãtrînii locului, oameni cu credintã în Dumnezeu si fosti martori ai dinamitãrii bisericii. Dar prea multe nu am aflat. „Nu se vorbeste despre asta domnule, poate aduce vreo nenorocire. O fi, n-o fi blestem, cine stie, da’ bine nu poate fi cînd dãrîmi o bisericã“, au spus unii, grãbind pasul. Altii au spus cã toti cei care s-au ocupat de dinamitarea bisericii au sfîrsit tragic. Cert este cã oamenii de prin pãrtile locului sînt convinsi cã victimele ce le-a fãcut lacul de la Bicaz se datoreazã distrugerii bisericii din Hangu. Si cert este cã de-a lungul anilor lacul si-a „cerut“ ofrande în fiecare an. Pe malurile sale sute de cruci, pe care trecerea vremii si-a pus amprenta, marcheazã locul unor tragedii. Nimeni nu a fãcut vreodatã statisticã în acest sens, datele fiind foarte greu de adunat, avînd în vedere cã evenimente de acest gen au avut loc în toate localitãtile de pe malul acumulãrii. Au rãmas în memoria localnicilor cazuri în care soarta a fãcut ca în acelasi loc sã-si piardã viata mai multi oameni, în circumstante ciudate. Cît priveste ruinele din adîncuri ele continuã sã tulbure linistea sãtenilor, care atunci cînd vîntul freamãtã frunzisul codrilor si vãluresc apele lacului aud încã dãngãnitul clopotelor bisericii dinamitate si scufundate la Hangu.

Articol afisat de 6142 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective