Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Iunie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pensiile nu se taie

• Curtea Constitutionalã a decis ieri cã reducerea cu 15% a veniturilor pensionarilor încalcã legea fundamentalã a tãrii • parlamentarii nemteni care au votat pentru tãierea pensiilor acceptã cu resemnare acest verdict, dar spun cã guvernul trebuie sã gãseascã alte surse de bani • nici ei nu stiu care • parlamentarii PSD au solutii, dar spun cã Boc trebuie sã-si dea demisia • PSD si PNL prezic vremuri sumbre pentru cã guvernul ar putea apela la mãsuri disperate si sã majoreze TVA si cota unicã •

Pensiile nu se taie. Cu nici un bãnut. Curtea Constitutionalã a decis ieri cã ambele legi pe care guvernul si-a asumat rãspunderea contravin Legii Fundamentale, asa încît nu se pot aplica. Cel putin partea cu tãierile pensiilor. Salariile vor fi reduse cu 25%, pentru cã judecãtorii CCR n-au avut nici o obiectie la ele. Legile se vor întoarce asadar la parlament, pentru a intra în dezbateri pe comisii, pe grupuri si apoi în plen. La vot. Dar deja sînt compromise. Guvernul a anuntat deja cã negociazã alte mãsuri cu FMI. Cum a privit elita Neamtului decizia CCR si ce sugestii au pentru guvernul Boc, aflati în cele ce urmeazã.

Seful CJ, simplu privitor de tv

Vasile Pruteanu a auzit decizia Curtii ca tot românul, de la tv. „Nu comentez în nici un fel decizia, pentru cã respect separatia puterilor în stat“, a spus el. Sef al CJ Neamt, dar si prim-vicepresedinte al PDL Neamt, filialã care, prin gura lui Gheorghe Stefan si-a exprimat tot sprijinul pentru Emil Boc si mãsurile de austeritate. Politic vorbind, Vasile Pruteanu se mentine rezervat: „Am aflat de decizia Curtii Constitutionale ca orice cetãtean român, de la televizor. Am vãzut cã în continuare premierul va apela la alte solutii, pentru redresarea financiarã a tãrii“.

PNL si PSD cu un ochi rîd, cu unul plîng

Bucurosi cã sesizãrile lor la CCR s-au bucurat de succes, penelistii si pesedistii recunosc cã n-ar vrea sã fie în pielea guvernului. „Guvernul e într-o situatie dificilã. Probabil va lua decizia majorãrii taxelor si impozitelor, pentru a aduce transa de la FMI în tarã si a se încadra în deficit. Statul român se aflã în situatia de a functiona la avarie. De la Boc si PDL ne putem astepta la orice“, spune Dorinel Ursãrescu, seful PNL Neamt.
„Mã asteptam la asta pentru cã era evident“, zice si Alin Antochi, liderul PSD Neamt. „Sesizarea PSD a fost un succes, în sensul cã mãcar pentru pensionari se reduce presiunea fantasticã pe care o exercita tãierea pensiilor. Sigur vor creste impozitele. Deja au impozitat diferentiat imobilele si au mãrit baza de impozitare. Din toamnã. E posibil orice, dar efectul va fi acelasi: diminuarea puterii de cumpãrare“, a adãugat pesedistul.

Parlamentarii au votat, acum dau din colt în colt

Deputatii si senatorii PDL si UNPR au votat pentru tãierea pensiilor cînd s-a discutat motiunea. Desi uneperistii Bostan, Tãrâtã si Mãrcutianu spun cã s-au abtinut si n-au votat în nici un fel, împotrivirea lor nu a fost consemnatã. Si ei, si pedelistii apar pe lista rusinii întocmitã de PSD. Acum, dupã verdictul CCR, alesii nemteni o dau la întors. „Legile se întorc în Parlament si probabil vor avea un alt deznodãmînt. Eu asa sper. Sã ne si asculte, nu sã ne mai punã în fata faptului împlinit si sã dãm doar votul. Din punct de vedere legal si al bunului simt, legile au fost o palmã pe obrazul pensionarilor. De aceea nici nu am votat. Nu-i normal sã tai pensiile si sper sã nu se taie nici pensiile, nici salariile“, zice deputatul Emil Bostan, care la motiune n-a votat nici da, nici ba. Culitã Tãrâtã, tot uneperist, gîndeste la fel ca judecãtorii: „Reducerea pensiilor era cea mai gravã eroare care se putea face. Pensiile sînt un drept al cetãteanului. Urmeazã sã se gãseascã formule pentru absorbtia fondurilor la bugetul consolidat al statului. Si sînt destule: stimularea productiei, relaxarea fiscalã, scoaterea la suprafatã a economiei subterane. Este posibilã si o crestere a TVA, chiar si a impozitelor, dar asta nu afecteazã pensionarii la fel de mult ca reducerea cu 15% a pensiilor“. Ovidius Mãrcutianu, senator UNPR, tine partea lui Emil Boc: „Guvernul actual încearcã sã facã ceva sã scoatã tara din crizã si probabil se va ajunge la altã solutie. Nu stiu care, cã eu, fiind parte din Parlament, nu am de ce sã-mi dau cu pãrerea pe ce face Guvernul“ (sic!).
Deputatii PDL Stelian Ghitã si Marius Neculai nu au rãspuns. Deputatul Marius Rogin si-a mai îndulcit discursul fatã de lunea trecutã, cînd era de partea guvernului si a tãierilor: „Consider cã pãrerea Curtii Constitutionale a fost una avizatã, chiar dacã ea se opune opiniei noastre. Legile vor fi retrimise la Parlament, poate vom gãsi altã solutie. Cu sigurantã guvernul trebuie sã ia mãsuri pentru satisfacerea cerintelor FMI“. Mihaela Stoica, tot deputat, tot PDL, e mai sumbrã în previziuni: „Privesc cu îngrijorare verdictul Curtii. Pentru cã bãnutii ãstia trebuie scosi de undeva. Si nu stiu dacã majorarea TVA si cresterea impozitelor ar aduce suficienti bani la buget. Presiunea pe buget e foarte mare de la pensii. Problema e sã gãseascã bani sã plãteascã aceste pensii. Nu stiu de unde. Dac-as sti, as fi eu prim-ministru. O sã fie rãu!“.
„Nu fac comentarii cu privire la verdict“, spune si Toader Mocanu. „Ce a hotãrît Curtea trebuie categoric respectat. Guvernul trebuie sã identifice alte posibilitãti de încadrare în 6,8% deficit. Decizia Curtii e clarã: la pensii nu se poate umbla. Existã posibilitãti însã, si fãrã majorarea TVA, care nu ar duce decît la cresterea inflatiei si a costurilor de zi cu zi. Nu stiu care posibilitãti. Sînt destui specialisti care pot sã le caute si sã le gãseascã“, spune senatorul PDL de Neamt.

Singura solutie - demisia

„Verditul este unul corect“, sustine Victor Surdu, deputat PSD, dupã care s-a lansat în elogii la adresa judecãtorilor CCR. „Legal si constitutional. Pasul urmãtor este revenirea la formula sugeratã de noi, de PSD, privind taxarea progresivã a veniturilor. A veniturilor, nu salariilor. Plus reducerea cheltuielilor bugetare si mãsuri cu care acest guvern, cît s-o mai crampona de guvernare, trebuie sã vinã ca sã stimuleze economia. Pentru cã toate mãsurile de reducere lovesc în economie“, spune el. Pesedistul de la Senat, Ioan Chelaru, e mai ferm în declaratii: „Mã bucur cã nu se reduc pensiile. Nu mã bucur pentru cã se reduc salariile. Rãmîn la pãrerea mea, cã salariul este proprietate privatã si nu ai de ce sã-l atingi. Va urma sigur o renegociere a acordului cu FMI, pentru cã nu vom mai primi transa de bani. ÃŽn al doilea rînd, verdictul Curtii este o ultimã si îngrozitoare palmã datã guvernului. Iar singura solutie utilã pentru România este demisia si plecarea acestui guvern. Cred cã solutia Curtii este cea corectã si cred, de asemenea, cã Emil Boc îsi va depune demisia. Orice om normal la cap, în aceste conditii, de incompetentã, de urã fatã de natiune, are o singurã solutie - demisia“.

A votat si-a cîstigat

Ioan Munteanu, deputat independent, care a plãtit cu carnetul de partid împotrivirea la austeritatea guvernului, zice cã s-a întîmplat cum a prevãzut el: „Era de asteptat ca legile sã fie declarate neconstitutionale. Pentru cã la Cotroceni s-au dus oamenii sã batã cu paru’-n poartã. Nu se poate, în situatia în care vezi valul de nemultumiri sociale, sã continui cu mãsurile de austeritate care, oricum, nu rezolvã problema în fond. Noi, în maximum o lunã - douã, tot la cresterea impozitelor si a TVA-ului ajungem. Impozitul pe venit de la 16 la 20% si TVA de la 19 la 23-24%. E singura modalitate de rezolvare a problemei. Si-atunci le lasi oamenilor pensiile si salariile si o sã cumpere ei mai putin. Cã fiecare o sã-si cumpere strictul necesar. N-o sã mai cumpere haine, doar pîinea de zi cu zi“.

Dascãlii nu se lasã

Sindicalistii nu sînt deloc încîntati cã salariile pot si vor fi tãiate cu 25%. Drept pentru care continuã demersurile pentru apãrarea drepturilor. Si a lefurilor. „Vom depune la Organizatia Internationalã a Muncii o sesizare cu privire la situatia creatã de promovarea acestor legi. Avem reprezentanti ai sindicatului la Congresul International al Sindicatelor, din Canada. Acolo, colegii nostri vor solicita o rezolutie specialã pentru sistemul de salarizare a cadrelor didactice din România. Vom acorda asistentã juridicã celor care vor solicita în instantã redobîndirea drepturilor luate prin aceste legi, dar acordate prin legile educatiei. ÃŽn toamnã vom face o analizã a situatiei la nivelul tuturor salariatilor din Educatie, pentru a putea creiona o strategie de luptã viitoare, dacã pînã atunci nu se va schimba nimic în acest sens“, a declarat Gabriela Grigore, secretar general al Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt.

Articol afisat de 1591 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective