Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Iulie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cine minte pleacă din viata publică

Cine minte pleacă din viata publică

Scandalul Petrariu vs. Stoica

• dacă se va constata că viceprimarul tîrgnemtean l-a acuzat pe nedrept pe consilierul Mihai Stoica, atunci va risca suspendarea din functie • la fel se va întîmpla si cu Stoica, dacă se va descoperi că a avut vreo implicare în altercatie • Politia s-a autosesizat si face cercetări pentru ultraj •

Scandalul de la pensiunea Hanul Ursilor, de la marginea orasului Tîrgu Neamt, se va lăsa cu schimbări în viata administratiei publice, în spetă fiind vorba de schimbarea viceprimarului tîrgnemtean Iftime Petrariu sau a consilierului judetean Mihai Stoica. Cel putin asa a sustinut prefectul Mihai Archip, care a considerat cazul extrem de grav, fiind vorba de două persoane publice. Privită din alt unghi, situatia capătă o altă conotatie. Dacă Petrariu a inventat acuzele la adresa consilierului judetean si acest lucru va fi dovedit el va fi etichetat ca o persoană fără caracter. Un mincinos. Iar dacă se ajunge la concluzia certă că Stoica a comandat atacul asupra vicelui atunci avem de-a face cu un personaj josnic, fără scrupule. Cu apucături ce tin de lumea interlopă.

Anchetă pentru ultraj

În povestea de la Hanul Ursilor politistii s-au autosesizat pentru comiterea infractiunii de ultraj. Iftime Petrariu, viceprimar al orasului Tîrgu Neamt, a sustinut că a fost bătut de trei indivizi în parcarea pensiunii, în noaptea de miercuri spre joi, declarînd că făptasii i-au spus, în timp ce-l loveau, că totul vine din partea consilierului judetean Mihai Stoica. Relatiile nu tocmai cordiale dintre alesul local si cel judetean sînt cunoscute în orasul de sub Cetate, dar autoritătile judetene cred că e greu de crezut că acuzele aduse de Iftime Petrariu sînt adevărate. Cert este că incidentul, subiect dezbătut amplu de două zile în Tîrgu Neamt si în judet, are în prim plan două personaje importante, cunoscute mai ales pentru statulul lor, de alesi ai comunitătii si de oameni cu „nume“. Mihai Stoica sustine că a încercat să vorbească cu viceprimarul după cele petrecute si nu a reusit si nu întelege de ce a fost folosit numele lui în acest caz. Si crede că nu s-a vrut decît denigrarea lui si sporirea capitalului de imagine a numărului doi din administratia orasului de la malul Ozanei. Grigore Ursu, patronul Pensiunii Hanul Ursilor, situată la granita dintre Tîrgu Neamt si Vînători Neamt ne-a declarat că nu are cunostintă de cele întîmplate în parcarea restaurantului. El afirmă că a fost plecat la Tîrgu Mures pentru o operatie si nu stie nimic despre incident. Si nici personalul angajat la pensiunea sa nu cunoaste amănunte despre acest caz, altercatia petrecîndu-se la miezul noptii în parcare si nu în incinta stabilimentului. Chiar dacă viceprimarul de Tîrgu Neamt a refuzat să depună plîngere penală pentru agresiunea la care a fost supus, spusele lui au declasat totusi o anchetă. Si nu pentru loviri, unde este nevoie de plîngerea părtii vătămate, ci pentru infractiunea de ultraj. „Avînd în vedere faptul că din declaratiile viceprimarului reiese că totul are legătură cu serviciul, ne-am autosesizat pentru infractiunea de ultraj. Cauza se află în cercetarea procurorilor de la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamt“, a declarat Cătălina Bădeanu, purtător de cuvînt al Inspectoratului Judetean de Politie Neamt. Dacă pe parcursul cercetărilor se constată că totusi agresiunea la care a fost supus edilul nu are nici un fel de legătură cu acuzele aduse de acesta, se pot continua cercetările numai pe loviri.

Declaratiile sefilor judetului

Mihai Archip, prefectul judetului, a declarat că este foarte important ca politistii să facă lumină în acest caz si să se stie dacă viceprimarul a spus neadevăruri sau dacă Mihai Stoica este în spatele scandalului. „Viceprimarul de Tîrgu Neamt a fost molestat de niste persoane si asta e foarte grav. Dar indiferent de calitatea lui si fie că stă sau nu cineva în spatele scandalului, gestul este condamnabil si trebuie luate măsuri pentru ca toti cei vinovati să fie pedepsiti. Dacă vinovat e un om din administratie, fie el Stoica, Archip, Stefan sau altcineva, atunci acea persoană va dispărea din viata publică. Cred că si partidul va avea o atitudine fată de o astfel de persoană si va lua unele măsuri asupra ei. În acest scandal există două aspecte - unul moral si unul legal. Implicarea unei persoane publice într-un gest de asemenea factură atrage suspendarea alesului comunitătii din functia pe care o detine, fie ea de viceprimar sau de consilier judetean“, a declarat Mihai Archip, reprezentantul guvernului în teritoriu.
Presedintele Consiliului Judetean, Vasile Pruteanu, vrea să discute personal atît cu vicele bătut cît si cu Mihai Stoica. „Voi sta de vorbă cu cei doi, să văd clar cum stau lucrurile. Acum e greu să mă pronunt, pentru că as vorbi din afara problemei. Sincer să fiu sînt surprins de ceea ce s-a declarat si mă gîndesc că putea fi si pe un fond emotional. Desigur, suspiciuni sînt fată de ambele persoane ale căror nume au fost vehiculate. Dar vreau ca mai întîi să discut cu ei, după care, fată de vinovat vom stabili ce măsuri trebuie luate pentru a nu fi pătată imaginea administratiei publice judetene“.
Mircea Pintilie, vicepresedinte al Consiliului Judetean, de loc din Tîrgu Neamt, sustine că politistii sînt singurii care pot descoperi adevărul din acest scandal. „Eu nu cred că e ceva adevărat din tot ce s-a vehiculat, despre implicarea vreunei persoane care a pus la cale incidentul. Trebuie să se pronunte politistii, să scoată adevărul la iveală. La nervi se spun multe. Si cînd mai esti si lovit, vorbesti aiurea. Eu cred că acolo e vorba despre niste interlopi sau ce-or fi ei, care au lovit un om. Să ancheteze politia, să găsească vinovatul, si apoi mai vorbim“.

TEXT SEPARAT ÎN PARTEA DREAPTĂ A PAGINII

„Mă gîndesc că viceprimarul a regizat totul“
• afirmatia apartine consilierului judetean Mihai Stoica, cel care a fost acuzat de viceprimarul Iftime Petrariu că a pus trei persoane să-l bată

Reporter: Domnule Stoica, ati fost acuzat în mod direct că ati fi în spatele agresiunii petrecute la mijlocul săptămînii asupra viceprimarului Iftime Petrariu. Ati avut vreodată vreun conflict cu viceprimarul?
Mihai Stoica: Nu am avut nici un conflict de nici o manieră, nici o altercatie, nici o contradictie. Nu există altă cale decît justitia, îl voi da în judecată. Ieri (n.r. - joi) am aflat despre acuzatiile la adresa mea cînd mă aflam la Consiliul Judetean.
Rep.: Ati încercat să vorbiti cu viceprimarul, să aflati de ce v-a acuzat tocmai pe dumneavoastră?
M.S.: Am încercat să vorbesc cu domnul Iftime Petrariu dar nu am reusit, am insistat pe două telefoane, a încercat si domnul Mircea Pintilie, nu i-a răspuns. Am înteles că domnul Mircea Pintilie ar fi făcut si niste cercetări, să vadă ce s-a întîmplat, si că a reiesit că agresorul l-ar fi confundat pe domnul Petrariu. Iar el nu face reclamatie. Spune că a vorbit cu domnul comandant, dar că nu va depune nici o plîngere. Totusi e al doilea edil din Tîrgu Neamt... Dar de ce face trimitere la mine? E o metodă de denigrare totală. Încep să cred că el a vrut să se ajungă aici.
Rep.: De ce spuneti acest lucru?
M.S.: Mă gîndesc că viceprimarul a regizat totul. S-a ajuns ca fiica mea, aflată la Bucuresti la admitere, să primească un telefon de la o persoană necunoscută care să-i spună: «Uite ce face taică-tău!», de a plîns fata toată noaptea. Vom face plîngere. Pînă unde poate să ducă paranoia unui om... E o metodă comunistă de a acuza pe cineva în maniera asta. Am discutat cu persoana cu care viceprimarul se afla la sprit la Hanul Ursilor si mi-a spus că nici un moment nu s-a discutat nimic despre mine cît au stat acolo. Si că, după altercatie, s-ar fi pomenit un nume, Adrian. Ori pe mine nu mă cheamă astfel. Ce si-o fi zis cînd s-o fi uitat în oglindă? Dacă tot arăt cum arăt, măcar să atribui cuiva asta, pentru un plus de imagine. El îsi închipuie că trebuie să merg în fata lui, să nu se lovească de bîrna de sus, că altfel e din vina domnului Stoica? Iar despre afirmatiile pe care le-a făcut în mod public, în ziare, că-si face lege? Trăim totusi într-o tară civilizată, bănuiesc că Politia s-a autosesizat. Nu am avut niciodată aspiratii mari legate de spectrul politic. De ce nu mi-a spus dacă l-am supărat? Singura explicatie ar fi, si am să cer si în instantă să fie dus la un control psihiatric. Nu se poate ajunge pînă aici, e împotriva oricărei logici. Dacă as sta la sprituri, dacă as face scandal, dar nu e stilul meu. Niciodată nu am avut nici un litigiu cu nimeni, de nici o natură. De ce se îndreaptă cu atîta răutate împotriva mea? Dacă am supărat vreodată pe cineva îmi cer mii de scuze în genunchi. Am căutat să fiu maleabil, nu incomod în constiinta cuiva... Va face dreptate justitia, bunul Dumnezeu.
Rep.: V-ati adresat Politiei? Vă simtiti amenintat?
M.S.: Mă simt amenintat! A spus-o si viceprimarul. Ce să mă mai duc la Politie, dacă a declarat el? Dacă asa crede el... Nu mă complac în situatii de astea. Am 43 de ani, nu copilăresc o mie de ani. Copilul meu mic, de 7 ani, se duce la scoală. Stiti perceptia tîrgului, i se va spune: «uite ce face taică-tău». Am socri, rude, ce spun ei? Cum mă uit eu în ochii lor, cum le pot demonstra eu că nu am nici o legătură cu cele întîmplate? Mă rog ca instanta să scoată adevărul la iveală.

CASETĂ ÎNCASTRATĂ ÎN INTERVIU

Parcul de sub Cetatea Neamtului

Pe parcursul discutiei, Mihai Stoica a pomenit de cîteva ori despre parcul de sub Cetate, dînd de înteles că acesta ar putea avea o legătură cu atragerea sa în acest scandal. În Monitorul s-au publicat cîteva articole pe tema parcului concesionat în 2009 de Primăria Tîrgu Neamt firmei Ag San, care nu si-a îndeplinit la timp obligatiile contractuale pe primul an, motiv pentru care a si fost obligată recent de Curtea de Conturi să plătească primăriei, cu titlu de redeventă, peste un miliard de lei vechi. Viceprimarul Iftime Petrariu a declarat public că ar trebui să se treacă la rezilierea contractului cu firma respectivă si trecerea parcului înapoi la primărie, pentru o îngrijire corespunzătoare a perimetrului.
Mihai Stoica a fost actionar la această firmă pînă în 2008, cînd a devenit consilier judetean si a sustinut permanent că nu mai are nici o legătură cu Ag San. Acum, în lumina ultimelor evenimente, ar vrea ca fosta sa firmă să renunte la parc si declară că i-a rugat pe cei de la Ag San să facă demersuri pentru rezilierea contractului, mai ales că acestia s-ar confrunta cu greutăti în eliberarea unor avize de la primărie.

Articol afisat de 2247 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TĂRNĂ, G. MUNTEANU, R. AANEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective