Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Iulie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cine minte pleacã din viata publicã

Cine minte pleacã din viata publicã

Scandalul Petrariu vs. Stoica

• dacã se va constata cã viceprimarul tîrgnemtean l-a acuzat pe nedrept pe consilierul Mihai Stoica, atunci va risca suspendarea din functie • la fel se va întîmpla si cu Stoica, dacã se va descoperi cã a avut vreo implicare în altercatie • Politia s-a autosesizat si face cercetãri pentru ultraj •

Scandalul de la pensiunea Hanul Ursilor, de la marginea orasului Tîrgu Neamt, se va lãsa cu schimbãri în viata administratiei publice, în spetã fiind vorba de schimbarea viceprimarului tîrgnemtean Iftime Petrariu sau a consilierului judetean Mihai Stoica. Cel putin asa a sustinut prefectul Mihai Archip, care a considerat cazul extrem de grav, fiind vorba de douã persoane publice. Privitã din alt unghi, situatia capãtã o altã conotatie. Dacã Petrariu a inventat acuzele la adresa consilierului judetean si acest lucru va fi dovedit el va fi etichetat ca o persoanã fãrã caracter. Un mincinos. Iar dacã se ajunge la concluzia certã cã Stoica a comandat atacul asupra vicelui atunci avem de-a face cu un personaj josnic, fãrã scrupule. Cu apucãturi ce tin de lumea interlopã.

Anchetã pentru ultraj

ÃŽn povestea de la Hanul Ursilor politistii s-au autosesizat pentru comiterea infractiunii de ultraj. Iftime Petrariu, viceprimar al orasului Tîrgu Neamt, a sustinut cã a fost bãtut de trei indivizi în parcarea pensiunii, în noaptea de miercuri spre joi, declarînd cã fãptasii i-au spus, în timp ce-l loveau, cã totul vine din partea consilierului judetean Mihai Stoica. Relatiile nu tocmai cordiale dintre alesul local si cel judetean sînt cunoscute în orasul de sub Cetate, dar autoritãtile judetene cred cã e greu de crezut cã acuzele aduse de Iftime Petrariu sînt adevãrate. Cert este cã incidentul, subiect dezbãtut amplu de douã zile în Tîrgu Neamt si în judet, are în prim plan douã personaje importante, cunoscute mai ales pentru statulul lor, de alesi ai comunitãtii si de oameni cu „nume“. Mihai Stoica sustine cã a încercat sã vorbeascã cu viceprimarul dupã cele petrecute si nu a reusit si nu întelege de ce a fost folosit numele lui în acest caz. Si crede cã nu s-a vrut decît denigrarea lui si sporirea capitalului de imagine a numãrului doi din administratia orasului de la malul Ozanei. Grigore Ursu, patronul Pensiunii Hanul Ursilor, situatã la granita dintre Tîrgu Neamt si Vînãtori Neamt ne-a declarat cã nu are cunostintã de cele întîmplate în parcarea restaurantului. El afirmã cã a fost plecat la Tîrgu Mures pentru o operatie si nu stie nimic despre incident. Si nici personalul angajat la pensiunea sa nu cunoaste amãnunte despre acest caz, altercatia petrecîndu-se la miezul noptii în parcare si nu în incinta stabilimentului. Chiar dacã viceprimarul de Tîrgu Neamt a refuzat sã depunã plîngere penalã pentru agresiunea la care a fost supus, spusele lui au declasat totusi o anchetã. Si nu pentru loviri, unde este nevoie de plîngerea pãrtii vãtãmate, ci pentru infractiunea de ultraj. „Avînd în vedere faptul cã din declaratiile viceprimarului reiese cã totul are legãturã cu serviciul, ne-am autosesizat pentru infractiunea de ultraj. Cauza se aflã în cercetarea procurorilor de la Parchetul de pe lîngã Judecãtoria Tîrgu Neamt“, a declarat Cãtãlina Bãdeanu, purtãtor de cuvînt al Inspectoratului Judetean de Politie Neamt. Dacã pe parcursul cercetãrilor se constatã cã totusi agresiunea la care a fost supus edilul nu are nici un fel de legãturã cu acuzele aduse de acesta, se pot continua cercetãrile numai pe loviri.

Declaratiile sefilor judetului

Mihai Archip, prefectul judetului, a declarat cã este foarte important ca politistii sã facã luminã în acest caz si sã se stie dacã viceprimarul a spus neadevãruri sau dacã Mihai Stoica este în spatele scandalului. „Viceprimarul de Tîrgu Neamt a fost molestat de niste persoane si asta e foarte grav. Dar indiferent de calitatea lui si fie cã stã sau nu cineva în spatele scandalului, gestul este condamnabil si trebuie luate mãsuri pentru ca toti cei vinovati sã fie pedepsiti. Dacã vinovat e un om din administratie, fie el Stoica, Archip, Stefan sau altcineva, atunci acea persoanã va dispãrea din viata publicã. Cred cã si partidul va avea o atitudine fatã de o astfel de persoanã si va lua unele mãsuri asupra ei. ÃŽn acest scandal existã douã aspecte - unul moral si unul legal. Implicarea unei persoane publice într-un gest de asemenea facturã atrage suspendarea alesului comunitãtii din functia pe care o detine, fie ea de viceprimar sau de consilier judetean“, a declarat Mihai Archip, reprezentantul guvernului în teritoriu.
Presedintele Consiliului Judetean, Vasile Pruteanu, vrea sã discute personal atît cu vicele bãtut cît si cu Mihai Stoica. „Voi sta de vorbã cu cei doi, sã vãd clar cum stau lucrurile. Acum e greu sã mã pronunt, pentru cã as vorbi din afara problemei. Sincer sã fiu sînt surprins de ceea ce s-a declarat si mã gîndesc cã putea fi si pe un fond emotional. Desigur, suspiciuni sînt fatã de ambele persoane ale cãror nume au fost vehiculate. Dar vreau ca mai întîi sã discut cu ei, dupã care, fatã de vinovat vom stabili ce mãsuri trebuie luate pentru a nu fi pãtatã imaginea administratiei publice judetene“.
Mircea Pintilie, vicepresedinte al Consiliului Judetean, de loc din Tîrgu Neamt, sustine cã politistii sînt singurii care pot descoperi adevãrul din acest scandal. „Eu nu cred cã e ceva adevãrat din tot ce s-a vehiculat, despre implicarea vreunei persoane care a pus la cale incidentul. Trebuie sã se pronunte politistii, sã scoatã adevãrul la ivealã. La nervi se spun multe. Si cînd mai esti si lovit, vorbesti aiurea. Eu cred cã acolo e vorba despre niste interlopi sau ce-or fi ei, care au lovit un om. Sã ancheteze politia, sã gãseascã vinovatul, si apoi mai vorbim“.

TEXT SEPARAT ÎN PARTEA DREAPTÃ A PAGINII

„Mã gîndesc cã viceprimarul a regizat totul“
• afirmatia apartine consilierului judetean Mihai Stoica, cel care a fost acuzat de viceprimarul Iftime Petrariu cã a pus trei persoane sã-l batã

Reporter: Domnule Stoica, ati fost acuzat în mod direct cã ati fi în spatele agresiunii petrecute la mijlocul sãptãmînii asupra viceprimarului Iftime Petrariu. Ati avut vreodatã vreun conflict cu viceprimarul?
Mihai Stoica: Nu am avut nici un conflict de nici o manierã, nici o altercatie, nici o contradictie. Nu existã altã cale decît justitia, îl voi da în judecatã. Ieri (n.r. - joi) am aflat despre acuzatiile la adresa mea cînd mã aflam la Consiliul Judetean.
Rep.: Ati încercat sã vorbiti cu viceprimarul, sã aflati de ce v-a acuzat tocmai pe dumneavoastrã?
M.S.: Am încercat sã vorbesc cu domnul Iftime Petrariu dar nu am reusit, am insistat pe douã telefoane, a încercat si domnul Mircea Pintilie, nu i-a rãspuns. Am înteles cã domnul Mircea Pintilie ar fi fãcut si niste cercetãri, sã vadã ce s-a întîmplat, si cã a reiesit cã agresorul l-ar fi confundat pe domnul Petrariu. Iar el nu face reclamatie. Spune cã a vorbit cu domnul comandant, dar cã nu va depune nici o plîngere. Totusi e al doilea edil din Tîrgu Neamt... Dar de ce face trimitere la mine? E o metodã de denigrare totalã. Încep sã cred cã el a vrut sã se ajungã aici.
Rep.: De ce spuneti acest lucru?
M.S.: Mã gîndesc cã viceprimarul a regizat totul. S-a ajuns ca fiica mea, aflatã la Bucuresti la admitere, sã primeascã un telefon de la o persoanã necunoscutã care sã-i spunã: «Uite ce face taicã-tãu!», de a plîns fata toatã noaptea. Vom face plîngere. Pînã unde poate sã ducã paranoia unui om... E o metodã comunistã de a acuza pe cineva în maniera asta. Am discutat cu persoana cu care viceprimarul se afla la sprit la Hanul Ursilor si mi-a spus cã nici un moment nu s-a discutat nimic despre mine cît au stat acolo. Si cã, dupã altercatie, s-ar fi pomenit un nume, Adrian. Ori pe mine nu mã cheamã astfel. Ce si-o fi zis cînd s-o fi uitat în oglindã? Dacã tot arãt cum arãt, mãcar sã atribui cuiva asta, pentru un plus de imagine. El îsi închipuie cã trebuie sã merg în fata lui, sã nu se loveascã de bîrna de sus, cã altfel e din vina domnului Stoica? Iar despre afirmatiile pe care le-a fãcut în mod public, în ziare, cã-si face lege? Trãim totusi într-o tarã civilizatã, bãnuiesc cã Politia s-a autosesizat. Nu am avut niciodatã aspiratii mari legate de spectrul politic. De ce nu mi-a spus dacã l-am supãrat? Singura explicatie ar fi, si am sã cer si în instantã sã fie dus la un control psihiatric. Nu se poate ajunge pînã aici, e împotriva oricãrei logici. Dacã as sta la sprituri, dacã as face scandal, dar nu e stilul meu. Niciodatã nu am avut nici un litigiu cu nimeni, de nici o naturã. De ce se îndreaptã cu atîta rãutate împotriva mea? Dacã am supãrat vreodatã pe cineva îmi cer mii de scuze în genunchi. Am cãutat sã fiu maleabil, nu incomod în constiinta cuiva... Va face dreptate justitia, bunul Dumnezeu.
Rep.: V-ati adresat Politiei? Vã simtiti amenintat?
M.S.: Mã simt amenintat! A spus-o si viceprimarul. Ce sã mã mai duc la Politie, dacã a declarat el? Dacã asa crede el... Nu mã complac în situatii de astea. Am 43 de ani, nu copilãresc o mie de ani. Copilul meu mic, de 7 ani, se duce la scoalã. Stiti perceptia tîrgului, i se va spune: «uite ce face taicã-tãu». Am socri, rude, ce spun ei? Cum mã uit eu în ochii lor, cum le pot demonstra eu cã nu am nici o legãturã cu cele întîmplate? Mã rog ca instanta sã scoatã adevãrul la ivealã.

CASETÃ ÎNCASTRATÃ ÎN INTERVIU

Parcul de sub Cetatea Neamtului

Pe parcursul discutiei, Mihai Stoica a pomenit de cîteva ori despre parcul de sub Cetate, dînd de înteles cã acesta ar putea avea o legãturã cu atragerea sa în acest scandal. În Monitorul s-au publicat cîteva articole pe tema parcului concesionat în 2009 de Primãria Tîrgu Neamt firmei Ag San, care nu si-a îndeplinit la timp obligatiile contractuale pe primul an, motiv pentru care a si fost obligatã recent de Curtea de Conturi sã plãteascã primãriei, cu titlu de redeventã, peste un miliard de lei vechi. Viceprimarul Iftime Petrariu a declarat public cã ar trebui sã se treacã la rezilierea contractului cu firma respectivã si trecerea parcului înapoi la primãrie, pentru o îngrijire corespunzãtoare a perimetrului.
Mihai Stoica a fost actionar la aceastã firmã pînã în 2008, cînd a devenit consilier judetean si a sustinut permanent cã nu mai are nici o legãturã cu Ag San. Acum, în lumina ultimelor evenimente, ar vrea ca fosta sa firmã sã renunte la parc si declarã cã i-a rugat pe cei de la Ag San sã facã demersuri pentru rezilierea contractului, mai ales cã acestia s-ar confrunta cu greutãti în eliberarea unor avize de la primãrie.

Articol afisat de 2496 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, G. MUNTEANU, R. AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective