Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2010
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 August 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Bãtrîni, obezi si diabetici pe Ceahlãu

• salvamontistii nemteni au intervenit pentru salvarea altor trei inconstienti • o septuagenarã, bolnavã de diabet, a fost transportatã de urgentã în statiunea Durãu • acelasi lucru a fost fãcut în cazul unui brãilean de 134 de kilograme si a unei botosenence, bolnavã de hepatitã cronicã, diabet si osteoporozã •

Ziua de 6 august, cînd crestinii au sãrbãtorit Schimbarea la Fatã, datã la care se sãrbãtoreste si hramul schitului de pe masivul Ceahlãu, nu va fi uitatã prea curînd de salvamontisti. Printre sutele de enoriasi care au urcat muntele pentru a participa la slujba religioasã de la schit s-au aflat si foarte multe persoane bolnave, care nu au tinut cont nici de sfaturile medicilor, dar nici de cele ale salvamontistilor. În numai douã zile, 5 si 6 august, salvatorii au intervenit în 13 cazuri pentru a asigura asistentã unor persoane, majoritatea bolnavi si bãtrîni, care au solicitat ajutor medical. Vineri, între ora 15 si 20, lucrãtorii de la Salvamont Neamt au efectuat trei interventii ce au necesitat acordarea primului ajutor si transport dintre care douã din zona cabanei Fîntînele si una din zona Duruitoarei. Un exemplu clar de inconstientã îl reprezintã cel al Ecaterinei Ursache, în vîrstã de 73 de ani. Femeia, care suferã de diabet, a acuzat impotentã functionalã si stare de epuizare avansatã, salvamontistii luînd mãsura transportãrii bolnavei de la Fîntînele la Durãu. Brãileanul Nicolae Cretu, în vîrstã de 48 de ani, care avea greutate de 134 de kilograme, a fost gãsit de salvamontisti în stare avansatã de epuizare si impotentã functionalã a membrelor inferioare. A fost transportat de la Fîntînele la Durãu.
Ajutor a cerut si Dumitrina Agafiteri, de 64 ani din Botosani. Desi suferã de diabet, hepatitã cronicã, osteoporozã si coxartrozã, femeia a vrut musai sã ajungã pe Ceahlãu. Nu a reusit si a trebuit transportatã din zona Duruitoarea datoritã stãrii de epuizare avansate, ceea ce a determinat cãzãturi usoare si impotentã functionalã totalã. Anterior acestor interventii, salvamontistii au fost solicitati sã intervinã în alte zece cazuri. Cel mai grav l-a reprezentat cel al Mariei Sandu, în vîrstã de 60 de ani, din Iasi, care a vrut sã urce pe munte, desi avea un singur plãmîn. Femeii i s-a fãcut rãu si a solicitat asistentã salvamont în dupã amiaza zilei de joi, în zona Jgheabul lui Vodã. „Echipa de interventie din Dochia a ajuns în mai putin de 30 de minute la solicitare constatînd cu stupoare ca femeia aflatã în stare destul de proastã încerca sã urce la schit desi avea interdictie totalã la efort si altitudine, deoarece avea numai un plãmîn. Dupã ce a primit medicatie si oxigen a refuzat transportul.
Dupã numai cîteva ore, tot prin 112, am fost solicitati de aceeasi persoanã, care contrar indicatiilor ajunsese pînã la schit. Insuficienta cardio respiratorie era acutã, prezenta stãri de greatã si frisoane. A fost coborîtã si predatã la ambulantã în Durãu. Oxigenul administrat pe timpul transportului si scãderea altitudinii au fãcut ca starea ei sã se îmbunãtãteascã vizibil“, a declarat Raul Papalicef, seful salvamontistilor nemteni.

Articol afisat de 1891 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective