Bătrîni, obezi si diabetici pe Ceahlău
• salvamontistii nemteni au intervenit pentru salvarea altor trei inconstienti • o septuagenară, bolnavă de diabet, a fost transportată de urgentă în statiunea Durău • acelasi lucru a fost făcut în cazul unui brăilean de 134 de kilograme si a unei botosenence, bolnavă de hepatită cronică, diabet si osteoporoză • Ziua de 6 august, cînd crestinii au sărbătorit Schimbarea la Fată, dată la care se sărbătoreste si hramul schitului de pe masivul Ceahlău, nu va fi uitată prea curînd de salvamontisti. Printre sutele de enoriasi care au urcat muntele pentru a participa la slujba religioasă de la schit s-au aflat si foarte multe persoane bolnave, care nu au tinut cont nici de sfaturile medicilor, dar nici de cele ale salvamontistilor. În numai două zile, 5 si 6 august, salvatorii au intervenit în 13 cazuri pentru a asigura asistentă unor persoane, majoritatea bolnavi si bătrîni, care au solicitat ajutor medical. Vineri, între ora 15 si 20, lucrătorii de la Salvamont Neamt au efectuat trei interventii ce au necesitat acordarea primului ajutor si transport dintre care două din zona cabanei Fîntînele si una din zona Duruitoarei. Un exemplu clar de inconstientă îl reprezintă cel al Ecaterinei Ursache, în vîrstă de 73 de ani. Femeia, care suferă de diabet, a acuzat impotentă functională si stare de epuizare avansată, salvamontistii luînd măsura transportării bolnavei de la Fîntînele la Durău. Brăileanul Nicolae Cretu, în vîrstă de 48 de ani, care avea greutate de 134 de kilograme, a fost găsit de salvamontisti în stare avansată de epuizare si impotentă functională a membrelor inferioare. A fost transportat de la Fîntînele la Durău.
Ajutor a cerut si Dumitrina Agafiteri, de 64 ani din Botosani. Desi suferă de diabet, hepatită cronică, osteoporoză si coxartroză, femeia a vrut musai să ajungă pe Ceahlău. Nu a reusit si a trebuit transportată din zona Duruitoarea datorită stării de epuizare avansate, ceea ce a determinat căzături usoare si impotentă functională totală. Anterior acestor interventii, salvamontistii au fost solicitati să intervină în alte zece cazuri. Cel mai grav l-a reprezentat cel al Mariei Sandu, în vîrstă de 60 de ani, din Iasi, care a vrut să urce pe munte, desi avea un singur plămîn. Femeii i s-a făcut rău si a solicitat asistentă salvamont în după amiaza zilei de joi, în zona Jgheabul lui Vodă. „Echipa de interventie din Dochia a ajuns în mai putin de 30 de minute la solicitare constatînd cu stupoare ca femeia aflată în stare destul de proastă încerca să urce la schit desi avea interdictie totală la efort si altitudine, deoarece avea numai un plămîn. După ce a primit medicatie si oxigen a refuzat transportul.
După numai cîteva ore, tot prin 112, am fost solicitati de aceeasi persoană, care contrar indicatiilor ajunsese pînă la schit. Insuficienta cardio respiratorie era acută, prezenta stări de greată si frisoane. A fost coborîtă si predată la ambulantă în Durău. Oxigenul administrat pe timpul transportului si scăderea altitudinii au făcut ca starea ei să se îmbunătătească vizibil“, a declarat Raul Papalicef, seful salvamontistilor nemteni.
|