Virusul West Nile n-are treabă cu Neamtul
• virusul care a isterizat Europa nu are sanse să ajungă si în judetul Neamt • la epidemia din 1996 nu a existat nici un caz de meningită cu acest virus în judet •
Nemtenii care nu au de gînd să plece în următoarea perioadă în vacantă în Grecia, tară unde au fost confirmate îmbolnăviri cu virusul West Nile, pot să stea linistiti deoarece sansele de a se infecta sînt minime, chiar spre zero. Epidemiologii nemteni consideră că toate măsurile de supraveghere epidemiologică se referă strict la judetele din sudul tării, unde se înregistrează un număr mai mare de tîntari, iar probabilitatea de a apărea virusul la noi este extrem de mică. „În 1996 a fost o epidemie de meningită virală cu lichid clar provocată de virusul West Nile, transmis de tîntari. Din ce-mi amintesc, în tară atunci au fost confirmate circa 600 de astfel de cazuri, dar toate au apărut în zona de sud sau de est a tării. În Neamt nu am avut nici măcar un singur caz atunci si cred că nici acum nu se va întîmpla asta. Totusi, de atunci există unele măsuri de supraveghere epidemiologică ce permit tinerea sub observatie a zonelor cu număr mare de tîntari. Am avut ceva emotii si noi în această vară din cauza inundatiilor si a căldurilor excesive dar, din fericire nu am avut epidemii de meningită de nici un fel. Rar sînt confirmate îmbolnăviri dar în nici un caz cu acest virus, ci sînt tot felul de meningite bacteriene care apar de obicei în număr mai mare pe timpul verii“, a declarat medicul Roxana Pipirigeanu, sefa Serviciului Epidemiologic din cadrul DSP Neamt.
Ministerul Sănătătii a transmis fiecărui judet în parte o alertă epidemiologică si le-a cerut medicilor să fie cu ochii în patru si să urmărească cu atentie orice pacient diagnosticat cu meningită. Virusul West Nile, transmis de tîntari, provoacă meningita virală, boală destul de gravă, dar tratabilă. Totusi, ea poate da complicatii ce pot fi uneori fatale. Primele cazuri de acest gen au fost confirmate recent în Grecia. Si în Bulgaria au existat suspiciuni dar au fost infirmate. Oficialii din sănătate se tem de faptul că turistii români care petrec vacantele în Grecia ar putea aduce în tară boala. Nu există un vaccin pentru acest virus deci se recomandă luarea unor măsuri de prevenire. Autoritătilor locale li se cere să facă dezinsectie temeinic, iar oamenii să se protejeze cu creme împotriva tîntarilor si să poarte haine cu mîneci lungi. Meningita debutează exact ca o gripă, cu febră mare, frisoane si dureri de cap. Important este ca de la primele simptome oamenii să meargă la medic, iar o punctie lombară ce va recolta lichid spinal va stabili dacă este vorba despre meningită sau nu.
|