Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2010
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 August 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ultimele rãmãsite ale Aqua Calor

• pe 2 septembrie se scot la licitatie spatii în valoare de aproape 6 milioane de lei, plus masini, piese auto si obiecte de inventar • 27.370.946,48 lei este valoarea datoriilor totale ale societãtii Aqua Calor • cel mai mare creditor este AVAS, urmatã de Finante si BCR • printre motivele care au „omorît“ Aqua Calor, lichidatorul enumerã utilizarea defectuoasã a resurselor, stocuri rãmase nefolosite, aparitia Locato care a luat obiectul muncii si neîncasarea banilor pentru ajutoarele de cãldurã •

Sãptãmîna viitoare se pune cruce la cãpãtîiul societãtii Aqua Calor, încheind drumul parcurs de societatea municipalã de pe vremea cînd era Regia Autonomã Domeniul Public. Începutã în noiembrie 2008, lichidarea societãtii Aqua Calor a intrat în linie dreaptã, pe 2 septembrie 2010 urmînd sã aibã loc licitatia prin care se vînd mai multe bunuri ale defunctei firme, în speranta cã s-o încasa mãcar o parte din banii datorati de Aqua Calor cãtre diversi creditori. Datoriile, la data de 20 martie 2009, se ridicau la 27.370.946,48 lei.
Trei luni mai tîrziu, Aqua Calor intra în reorganizare, iar planul era sã se obtinã banii pentru creditori din vînzarea unor active si din încasarea datoriilor pe care altii le aveau la Aqua Calor. Tot în virtutea reorganizãrii, societatea a renuntat la principalul obiect de activitate - producerea si distributia agentului termic - în favoarea unor munci mai rentabile - înfiintarea si administrarea arhivei orãsenesti si producere de energie electricã cu panouri solare. ÃŽntre timp a picat si asta, rãmînînd în picioare varianta lichidãrii. Operatiune de care se ocupã societatea Management Reorganizare Lichidare Iasi. ÃŽn analiza fãcutã de aceeasta, societatea Aqua Calor s-a confruntat cu mai multe dificultãti (debransãri masive de la sistemul centralizat, un sistem tehnic uzat, gaz metan cu restrictii din cauza neachitãrii facturilor curente) care au dus-o în mormînt din punct de vedere juridic. A contat mult si faptul cã municipalitatea a luat alimentarea cu energie termicã si a dat-o societãtii Locato. „Ca urmare a acestei hotãrîri societatea rãmîne practic fãrã activitatea principalã, ajungînd în procedurã de insolventã. ÃŽn aproape toatã perioada analizatã, societatea a functionat în pierdere. Cifra de afaceri netã este în continuã scãdere de la 22 de milioane de lei în 2005 la 5,2 milioane în 2008. Indicatorul privind gradul de îndatorare are o valoare mai mare comparativ cu cea normalã, care este de 50%, ajungînd la o valoare de 99% în 2008. Acest indicator subliniazã cel mai bine faptul cã nu s-au urmãrit la platã datoriile societãtii, fapt care a contribuit la starea negativã actualã“, mentioneazã lichidatorul.

Stopaj la sursã si datorii nerecuperate

Societatea Aqua Calor se face vinovatã si de stopaj la sursã: a oprit angajatilor contributiile la sãnãtate, pensii, somaj si impozite, dar n-a dat statului nici un leu din cei 34.576 datorati. Principalele cauze care au dus la insolventã au fost utilizarea ineficientã a resurselor (care a dus la datorii cãtre stat si terti), nerecuperarea creantelor (vreo 6,42 milioane de recuperat, mare parte fiind prescrisã dupã trei ani), pãstrarea de stocuri în valoare de 80.994 lei fãrã a fi folosite si între timp uzate, neîncasarea subventiei de la stat si primãrie, plus pierderea administrãrii cimitirelor - activitate care aducea bani destui fãrã prea multã cheltuialã. AVAS si Directia de Finante si-au mai recuperat între timp niste bani, prin vînzarea unor imobile gajate în favoarea lor. Dar mai au mult de recuperat. „S-au mai recuperat din bani, nu stiu exact suma acum. Dar nu s-a distribuit nici o sumã. A fost una singurã, cãtre DGFP Neamt, care a oprit banii veniti de la guvern pentru subventia la cãldurã, dar am deschis actiune, e pe rol, pentru anulare. Societatea nu mai functioneazã în prezent, trãieste doar din chiriile încasate pe spatiile comerciale. Sumele obtinute sînt folosite pentru angajati, care sînt cu plãtile la zi. Cînd spatiile respective vor fi vîndute, vor fi libere de sarcini“, spune Cristian Mititelu, de la Management Reorganizare Lichidare Iasi. Tabelul definitiv al creantelor aratã cã AVAS are de luat 16, 321 milioane de lei. DGFP Neamt - 986.524 lei. BCR - 910.098 lei. La asta se mai pune o listã de creditori: Directia Taxe si Impozite Piatra Neamt (3,5 milioane), ANRSC (142 lei), E-On Gaz Tîrgu Mures (4,7 milioane), Apa Serv (702.749 lei), E-On Moldova Bacãu (194.215 lei), SC Sedpres Ceahlãul (14.711 lei !!!), Publiserv (7.210 lei), Stefan& Compania (784 lei), Brantner (505 lei), Burtilã&Co Electron M. Bit Pascani (487 lei) si douã persoane fizice - Valericã Stirbu cu 3.210 lei si Viorel Apetri cu 500 de lei.
Pentru a achita datoriile, sãptãmîna viitoare se vînd imobile (spatii comerciale închiriate, ateliere si chiar sediul administrativ de pe str. lt. Drãghiescu) în valoare de vreo 5,76 milioane de lei, o Dacie cu 12.000 de lei, o Solenza cu 9.300 lei, materiale recuperabile din masini însumînd 15.420 lei, mijloace fixe si obiecte de inventar de 22.390 de lei si stocuri si obiecte de inventar de 69.350 lei.
Speranta lichidatorului ar consta în faptul cã bunurile de la Aqua Calor se vînd bine si orientat. Asta dacã ne gîndim la terenurile pe care le-a avut în proprietate în intravilanul orasului, vîndute bine si cu mare profit pentru cumpãrãtori. Dupã revînzare.

Articol afisat de 1477 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective