 Contabili cu trese si lefurile lor
• contabilii care activează în structurile Ministerului Administratiei si Internelor încasează lefuri substantiale în comparatie cu colegii lor care muncesc la privat • contabilii Politiei, Jandarmeriei si ISU au grade profesionale si beneficiază de alte drepturi • unii spun că aceste lefuri nu se prea justifică • Problemele salariale cu care se confruntă bugetarii din România, mai ales după ce Guvernul a decis tăierea cu 25% a lefurilor, a readus în discutie problema asa zisului personal operativ din structurile Ministerului Administratiei si Internelor. Este vorba de cei care, desi nu execută misiuni ca si personalul operativ, beneficiază de aceleasi drepturi. Multi sînt de părere că Guvernul ar fi trebuit să analizeze cu mai mare atentie modul în care a făcut reducerile si arată cu degetul spre salariatii plătiti bine, dar care nu au nici o treabă cu munca de politie, de exemplu. Asadar, sînt vizate în special persoanele care activează la serviciile contabilitate sau logistică, servicii unde există angajati care au grade profesionale sau, după caz, militare, însă activitatea lor este ca oricărui alt civil cu aceeasi pregătire. Aceste nemultumiri există de ani si ani, iar sindicatele au cerut în nenumărate rînduri să se ia măsuri de reducere a schemei de personal în zona neoperativă. Recent, reprezentantii Sindicatului National al Agentilor de Politie au declarat că au motive să afirme că „reforma va avea, de data aceasta, efecte asupra celor care au fost învătati cu bani multi, dar fără să muncească si care au locuri căldute în birouri“. Cu sigurantă că cei vizati sînt anagajatii MAI care îngroasă rîndurile serviciilor neoperative. Unii cred că o măsură bună ar fi aceea ca anumite servicii din cadrul structurilor MAI să fie externalizate, iar în vizor se află serviciile de contabilitate. „Nu este normal ca un contabil să cîstige o leafă aproape cît cea a inspectorului sef. Munca unui contabil de politie, jandarmerie sau pompieri nu diferă mai cu nimic fată de un contabil care lucrează în domeniul privat. Diferenta dintre ei este că unul are trese pe umăr, ceea ce-i conferă o serie de drepturi, iar celălalt nu, dar munca este aceeasi. Si nu este vorba numai de contabili, ci si de alti angajati de la structurile neoperative care încasează lefuri frumusele. Iau normă de hrană, bani de haine si alte drepturi în conditiile în care ei nu stiu ce înseamnă o actiune. Vin ca orice functionar la serviciu, iar la ora 16 pleacă acasă. Nu-i deranjează nimeni si nimic să ia drepturi numai datorită faptului că au grade. Legea este destul de proastă, iar ministrului Blaga i-au fost aduse la cunostintă aceste nemultumiri ale personalului operativ. Cei care nu fac muncă de politie nu ar trebui să beneficieze de toate drepturile conferite de gradul profesional pe care îl au“, ne-a declarat, sub protectia anonimatului, un politist-sindicalist din cadrul IJP Neamt.
Peste 50 de milioane pentru contabilul sef de la Politie
Politia Neamt are în functia de contabil sef, din anul 1996, un comisar care a fost angajat din sursă externă cu grad militar. În anul 2009, el a încasat 56.338 de lei leafă, la care s-a adăugat alti 8.350 de lei, bani ce reprezintă norma de hrană si echipament. În total, contabilul sef a dus acasă peste 60.000 de lei, ceea ce înseamnă un venit de peste 50 de milioane de lei vechi/lună. Contabilul sef de la Inspectoratul de Jandarmi Neamt a încasat, în luna aprilie 2010, un salariu de 4.930 de lei, aproape cît leafa comandantului. „Contabilul sef are o vechime în structurile MAI de 16 ani si 8 luni, încadrat din sursă externă, perioadă în care a parcurs functii începînd de la cea de contabil si pînă la cea de ofiter contabil sef numai pe bază de concurs organizat în temeiul legislativ. Pe perioada studiilor universitare absolvite în anul 1984 a executat serviciu militar, dobîndind gradul de sublocotenent cu livret militar. În consecintă activarea în structura MAI este posibilă numai în corpul ofiterilor“, a declarat căpitanul Cătălin Resmerită, purtătorul de cuvînt al Jandarmeriei Neamt.
Situatia este similară si la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentă “Petrodava”. În luna iunie, contabilul sef a încasat o leafă de 3.583 de lei. „Pe functia de contabil sef este încadrată, începînd cu data de 1 septembrie 2003, o domnisoară căpitan. Pregătirea profesională a ofiterului este următoarea: Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iasi, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Sectia Finante Bănci, promotia 1999; Academia de Studii Economice Bucuresti -masterul “Managementul Institutiilor Publice”, promotia 2009. Ofiterul nu a absolvit institutii militare de învătămînt. Conform atributiilor prevăzute în fisa postului, pe lîngă sarcinile de specialitate, ca orice militar încadrat în structurile Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă, ofiterul participă la gestionarea situatiilor de urgentă produse în judet“, a declarat colonelul Ioan Nitică, inspectorul sef al ISU Neamt.
|