Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2010
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 August 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Contabili cu trese si lefurile lor

Contabili cu trese si lefurile lor

• contabilii care activeazã în structurile Ministerului Administratiei si Internelor încaseazã lefuri substantiale în comparatie cu colegii lor care muncesc la privat • contabilii Politiei, Jandarmeriei si ISU au grade profesionale si beneficiazã de alte drepturi • unii spun cã aceste lefuri nu se prea justificã •

Problemele salariale cu care se confruntã bugetarii din România, mai ales dupã ce Guvernul a decis tãierea cu 25% a lefurilor, a readus în discutie problema asa zisului personal operativ din structurile Ministerului Administratiei si Internelor. Este vorba de cei care, desi nu executã misiuni ca si personalul operativ, beneficiazã de aceleasi drepturi. Multi sînt de pãrere cã Guvernul ar fi trebuit sã analizeze cu mai mare atentie modul în care a fãcut reducerile si aratã cu degetul spre salariatii plãtiti bine, dar care nu au nici o treabã cu munca de politie, de exemplu. Asadar, sînt vizate în special persoanele care activeazã la serviciile contabilitate sau logisticã, servicii unde existã angajati care au grade profesionale sau, dupã caz, militare, însã activitatea lor este ca oricãrui alt civil cu aceeasi pregãtire. Aceste nemultumiri existã de ani si ani, iar sindicatele au cerut în nenumãrate rînduri sã se ia mãsuri de reducere a schemei de personal în zona neoperativã. Recent, reprezentantii Sindicatului National al Agentilor de Politie au declarat cã au motive sã afirme cã „reforma va avea, de data aceasta, efecte asupra celor care au fost învãtati cu bani multi, dar fãrã sã munceascã si care au locuri cãldute în birouri“. Cu sigurantã cã cei vizati sînt anagajatii MAI care îngroasã rîndurile serviciilor neoperative. Unii cred cã o mãsurã bunã ar fi aceea ca anumite servicii din cadrul structurilor MAI sã fie externalizate, iar în vizor se aflã serviciile de contabilitate. „Nu este normal ca un contabil sã cîstige o leafã aproape cît cea a inspectorului sef. Munca unui contabil de politie, jandarmerie sau pompieri nu diferã mai cu nimic fatã de un contabil care lucreazã în domeniul privat. Diferenta dintre ei este cã unul are trese pe umãr, ceea ce-i conferã o serie de drepturi, iar celãlalt nu, dar munca este aceeasi. Si nu este vorba numai de contabili, ci si de alti angajati de la structurile neoperative care încaseazã lefuri frumusele. Iau normã de hranã, bani de haine si alte drepturi în conditiile în care ei nu stiu ce înseamnã o actiune. Vin ca orice functionar la serviciu, iar la ora 16 pleacã acasã. Nu-i deranjeazã nimeni si nimic sã ia drepturi numai datoritã faptului cã au grade. Legea este destul de proastã, iar ministrului Blaga i-au fost aduse la cunostintã aceste nemultumiri ale personalului operativ. Cei care nu fac muncã de politie nu ar trebui sã beneficieze de toate drepturile conferite de gradul profesional pe care îl au“, ne-a declarat, sub protectia anonimatului, un politist-sindicalist din cadrul IJP Neamt.

Peste 50 de milioane pentru contabilul sef de la Politie

Politia Neamt are în functia de contabil sef, din anul 1996, un comisar care a fost angajat din sursã externã cu grad militar. ÃŽn anul 2009, el a încasat 56.338 de lei leafã, la care s-a adãugat alti 8.350 de lei, bani ce reprezintã norma de hranã si echipament. ÃŽn total, contabilul sef a dus acasã peste 60.000 de lei, ceea ce înseamnã un venit de peste 50 de milioane de lei vechi/lunã. Contabilul sef de la Inspectoratul de Jandarmi Neamt a încasat, în luna aprilie 2010, un salariu de 4.930 de lei, aproape cît leafa comandantului. „Contabilul sef are o vechime în structurile MAI de 16 ani si 8 luni, încadrat din sursã externã, perioadã în care a parcurs functii începînd de la cea de contabil si pînã la cea de ofiter contabil sef numai pe bazã de concurs organizat în temeiul legislativ. Pe perioada studiilor universitare absolvite în anul 1984 a executat serviciu militar, dobîndind gradul de sublocotenent cu livret militar. ÃŽn consecintã activarea în structura MAI este posibilã numai în corpul ofiterilor“, a declarat cãpitanul Cãtãlin Resmeritã, purtãtorul de cuvînt al Jandarmeriei Neamt.
Situatia este similarã si la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã “Petrodava”. ÃŽn luna iunie, contabilul sef a încasat o leafã de 3.583 de lei. „Pe functia de contabil sef este încadratã, începînd cu data de 1 septembrie 2003, o domnisoarã cãpitan. Pregãtirea profesionalã a ofiterului este urmãtoarea: Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iasi, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Sectia Finante Bãnci, promotia 1999; Academia de Studii Economice Bucuresti -masterul “Managementul Institutiilor Publice”, promotia 2009. Ofiterul nu a absolvit institutii militare de învãtãmînt. Conform atributiilor prevãzute în fisa postului, pe lîngã sarcinile de specialitate, ca orice militar încadrat în structurile Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã, ofiterul participã la gestionarea situatiilor de urgentã produse în judet“, a declarat colonelul Ioan Niticã, inspectorul sef al ISU Neamt.

Articol afisat de 2210 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective