Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2010
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Septembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Încurcate-s cãile... birocratiei

Eroare grosolanã si frica de presã

• bãtrîna de 74 de ani din Izvoare, amendatã din gresealã cu 2 milioane nu si-a recuperat nici acum banii • reprezentantii Fiscului de la Roznov au promis cã-i vor da banii sãptãmîna viitoare, doar sã nu mai aparã în presã •

Nestiute sînt cãile birocratiei românesti si incredibile sînt scuzele slujbasilor statului care, dupã ce au fãcut o eroare grosolanã, nu numai cã nu-si cer scuze dar poartã oamenii pe drumuri degeaba.
Elena Scripcaru, o bãtrînã de 74 de ani, din satul Izvoare, comuna Dumbrava Rosie, imobilizatã la pat de peste 15 ani, nu a reusit nici acum sã-si recupereze cele douã milioane de lei pe care statul i le-a oprit abuziv din pensie, sub titlul de amendã desi femeia nu avea nici o vinã. La începutul lunii iulie relatam în Monitorul povestea incredibilã a bãtrînei din Izvoare care s-a trezit fãrã nici un avertisment pe 15 iunie cu 1 milion din pensie poprit de Fisc pe motiv cã avea de platã o amendã judiciarã. Culmea este cã Justitia o acuza pe bãtrînã (care suferã de la vîrsta de 1 an de retard psihic sever si care de peste 15 ani este paralizatã de la gît în jos) cã nu s-a prezentat la un proces unde avusese calitatea de martor. Tutorele Elenei Scripcaru, sora acesteia, Constanta Nicorescu, mai întîi s-a crucit de cele vãzute apoi a decis sã descîlceascã itele si a început rãzboiul cu statul pentru a dovedi cã s-a produs o eroare. A mers întîi la Administratia Financiarã Roznov unde i s-a rãspuns cã existã un ordin de poprire pentru suma de 2 milioane de lei din pensia bãtrînei, apoi a mers la Casa de Pensii pentru a întreba cum de a putut avea loc aceastã retinere si apoi la Judecãtorie pentru a vedea cum de a apãrut Elena Scripcaru drept martor. „Am fost la Judecãtorie si astfel am aflat cã aceastã amendã a fost datã unei femei, Elena Scripcaru, care în 2007 fusese citatã ca martor într-un proces de viol. Pentru cã acea Elena Scripcaru din Vînãtori nu s-a prezentat la proces, judecãtorii au decis s-o amendeze. De aici nu mai înteleg ce s-a întîmplat, dar cert este cã, fãrã ca sora mea sã primeascã vreo citatie, vreo decizie ceva, ne-am trezit cu pensia tãiatã“, declara în iulie Constanta Nicorescu. Pentru cã este o fire bãtãioasã nu s-a lãsat si dupã ce i-a fost oprit pe 15 iulie si cel de-al doilea milion, a continuat sã-si caute dreptatea. De la Judecãtorie i s-a spus sã facã un memoriu dupã care sã astepte acasã cã va primi banii.

Se rezolvã?

Aceasta a fãcut ce trebuia si a astepta sã i se dea cele 2 milioane înapoi. Cum a venit toamna si banii tot nu mai veneau, a luat-o de la capãt cu alergãtura pe la usile institutiilor statului. „De la Casa de Pensii mi s-a spus cã habar n-au de nimic si sã mã duc în altã parte. Marti am fost la Administratia Financiarã Roznov si acolo o doamnã foarte drãgutã mi-a spus sã fac eu o cerere cã o sã-mi dea banii înapoi în maximum o sãptãmînã numai sã nu mã mai duc pe la presã“, a declarat Constanta Nicorescu, cea care a avut curajul de a lupta cu hãtisul birocratic. Rãmîne de vãzut cum va înapoia Fiscul banii femeii din moment ce nu existã o decizie legalã în acest sens. Or fi pus bugetarii care au comis eroarea mînã de la mînã pînã au adunat cele 2 milioane de lei, doar de teamã sã nu mai aparã din nou în presã? Cert este cã Judecãtoria Piatra Neamt cãuta solutii pentru îndreptarea erorii dar nu erau decît putine si necesitau timp si bani. ÃŽn cazul în care nu ar fi fost tardiv se putea depune o contestatie la executare cu o cerere de suspendare a plãtii. Dacã se constata cã deja era prea tîrziu, femeia trebuia sã apeleze la un avocat care sã o ajute sã recupereze banii prin deschiderea unui proces civil. Numai cã aici se achitã taxe de timbru, iar dacã instanta i-ar fi dat cîstig de cauzã urma emiterea unui alt act, care sã anuleze titlul executoriu. Abia de aici înainte ar fi urmat recuperarea banilor, întreaga tevaturã fiind apreciatã ca avînd o duratã estimatã de 2-3 ani. ÃŽn plus, cele douã milioane recuperate ar fi reprezentat prea putin în comparatie cu ceea ce înseamnã costurile actiunilor în justitie. Chiar si în cazul în care femeia ar fi dat de un avocat care sã o reprezinte gratis, posibil sã nu fi avut bani de taxe de timbru pentru a plãti erorile comise de reprezentantii statului. Birocratia în acest caz este de neînteles avînd în vedere faptul cã este clar cã titulara pensiei poprite nu are nici o legãturã cu cauza.

Articol afisat de 1790 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective