Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2010
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 29 Septembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
A da sau nu medicamente - dilema farmacistilor nemteni

A da sau nu medicamente - dilema farmacistilor nemteni

• bugetul alocat în octombrie pentru medicamente acoperã doar tratamentele din programele nationale • totusi, farmacistii cred cã vor elibera retete luînd exemplul altora care au sfidat regulile si au cîstigat • „Probabil vom alege sã dãm si noi în continuare medicamente deoarece pînã acum am fost corecti si am tinut cont de recomandãrile Casei, dar nu ne-am ales cu nimic“, a precizat farmacistul Ilie Echim, presedintele colegiului Farmacistilor Neamt •

Asa cum s-a obisnuit toatã lumea, si începutul lunii octombrie va crea ceva emotii bolnavilor cronici din Neamt care nu mai stiu dacã îsi vor putea lua sau nu medicamentele lunare. Potrivit bugetului alocat de cãtre Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt, nu, dar practic, pentru cã farmaciile nu prea mai tin cont de recomandãrile finantatorului, da.
Concret, pentru luna octombrie, CJAS a alocat farmaciilor aflate în contract 15,9 miliarde de lei vechi, bani care nu acoperã nici mãcar necesarul pentru 3-4 zile. Farmacistii nemteni sustin însã cã acesti bani nu vor acoperi nici mãcar costul tratamentelor necesar bolnavilor de hepatitã si inclusi în programe nationale. Teoretic, ar însemna cã luna viitoare farmaciile nu vor putea onora retete gratuite sau compensate. Practic însã lucrurile vor sta cu totul altfel. Tot mai multe farmacii au anuntat cã vor lua exemplul marilor lanturi farmaceutice care, timp de cîteva luni bune au sfidat recomandãrile Casei si au eliberat medicamente si, culmea, vor fi si plãtiti, desi autoritãtile anuntau cã nu vor face asta. ÃŽn aceste conditii, este posibil ca majoritatea farmaciilor sã dea la discretie retete desi nu au buget si nici bani. „Din discutiile pe care le-am avut la Casa am înteles cã urma ca în ultima parte a anului sã fie alocati lunar cîte 30 de miliarde de lei vechi. Acum ne trezim cu putin peste 15 miliarde si nu înteleg unde este diferenta. Probabil vom alege sã dãm si noi în continuare medicamente deoarece pînã acum am fost corecti si am tinut cont de recomandãrile Casei, dar nu ne-am ales cu nimic“, a precizat farmacistul Ilie Echim, presedintele colegiului Farmacistilor Neamt.
Seful CJAS Neamt sustine însã cã banii au fost împãrtiti astfel încît sã acopere în primul rînd tratamentele celor inclusi în programe nationale. „La începutul lunii septembrie am primit de la Casa Nationalã 114 miliarde de lei vechi. Din acesti bani am dat deoparte sumele necesare plãtii tratamentelor date în lunile anterioare pentru cei inclusi în programe nationale iar ce a rãmas am împãrtit astfel încît sã acopere necesarul urmãtoarelor luni. Pentru septembrie am dat 30 de miliarde de lei iar pentru octombrie 15 si mai pãstrãm cîte putin si pentru perioada urmãtoare. Este clar cã nu sînt suficienti bani dar avem promisiuni cã vom mai primi suplimentãri de fonduri astfel încît sã nu aibã de suferit pacientii“, a declarat Valericã Frãtilã, presedintele CJAS Neamt.

Articol afisat de 1369 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective