Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Octombrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Crîsme, neputintã, greve...

Crîsme, neputintã, greve...

• desi vremurile-s grele, în Roman cîrciumile nu duc lipsã de clienti • „De una micã se mai gãseste întotdeauna. Nu ai sã auzi niciodatã pe unul din machitorii obisnuiti cã cer bani de o pîine. Acestia cer bani de un rachiu, de la cei mai «avuti», ne-a spus un cîrciumar •

Sãrãcia din zona Roman a dat nastere la multi „prozeliti“ cãrora mãsurile luate de cei care s-au succedat la conducerea tãrii nu le pot aduce nici un beneficiu, pentru cã acestia nu au avut prea multe niciodatã, iar acum nici mãcar sperantã. La Bucuresti, în ultimele douã sãptãmîni, grevele au fost la ordinea zilei si vor continua. România pare în comã, nu în crizã, asa dupã cum sustin unii. Oamenii o duc din ce în ce mai prost, grija zilei de mîine creazã tot mai multe drame. ÃŽn provincie, sãrãcia se resimte tot mai mult, cel putin 70% din populatie fiind nevoitã sã apeleze la mãsuri extreme de vietuire, la limita subzistentei. Multi însã se zbat în sãrãcie si încearcã sã trãiascã de azi pe mîine. Unul dintre nãpãstuiti, Ioan Grosu, în vîrstã de 50 de ani, este unul dintre obisnuitii tomberoanelor din preajma Bulevardului Republicii si nu numai. A recunoscut cã nu s-a prea omorît cu munca si nimeni nu a fãcut nimic pentru ca el sã trãiascã mai bine, din punct de vedere social. Si a mai recunoscut cã nici nu s-a strofocat sã-si depãseascã starea. „M-am nãscut prin pãrtile Bãcestilor, judetul Vaslui, într-o familie cu 10 copii. Pãrintii nu au avut bani sã ne tinã prin scoli, au muncit cu ziua, pe ici pe colo, pentru a pune cîte ceva pe masã. Am învãtat sã citesc si sã socotesc cu ajutorul altor nãpãstuiti ca mine din Vaslui. Acolo, sãrãcie cruntã, mai ales dupã Revolutie. Am venit în Roman în 1995, am auzit cã aici se cîstigã mai bine, dar aveam sã mã conving cã nu este chiar asa. Am încercat sã mã angajez la patron, însã lipsa scolii si a actelor de identitate a fãcut sã nu pot lucra decît cu ziua pentru cîtiva lei. Nici nu stiu cînd m-am apucat de bãut, cred cã de cînd mã stiu si acest lucru «m-a tras la fund» de tot. Am ajuns sã mã hrãnesc din tomberoane sau din mila oamenilor. Mai adun cartoane de pe la unele magazine si dupã ce le predau, cu banii pe care-i obtin mã mai «rãsfãt» cu salam. ÃŽn rest, se cam duc pe bãuturã. De dormit dorm pe unde apuc, uneori pe la prieteni de pahar sau pe la unii oameni mai milostivi“, si-a depãnat din poveste Ioan Grosu.

Se bea în draci

Acesta a spus cã mai are credintã în Dumnezeu, însã la bisericã merge doar cînd se dau pomeni. „Nu mã primeste nimeni în bisericã, cu zdrentele care le am pe mine. ÃŽnsã, femei cu suflet îmi dau de pomanã, astfel cã vreo douã zile sînt asigurat cu mîncarea. Uneori îmi mai scapã si cîte un leu, care se duce pe «udãturã». Nu stiu ce mai pot astepta de la viatã. La 50 de ani, simt cã pot sã mai muncesc însã nimeni nu are nevoie de mine“, a mai spus bãrbatul.
Din categoria blazatilor face parte si Petru Gherzum, în vîrstã de 55 de ani. Omul a fost alungat de familie, se pare din cauza alcoolului, si este nevoit sã doarmã de sapte ani pe unde apucã. „ M-am angajat, prin mila unei patroane, la un restaurant, însã am fost alungat si de acolo, nu stiu din ce motive. Rãtãcesc pe strãzi si mã întreb dacã meritã sã mai trãiesc. Mie Dumnezeu mi-a luat totul. Este multã lume sãracã, iar eu sînt prea mic si neînsemnat“, a spus Gherzum. Sãrãcie, crizã, salarii diminuate, ajutoare de somaj, indemnizatii de cresterea a copilului micsorate. Cu toate acestea se bea în draci, sã se mai uite de necazuri. Nu avem de unele, ne plîngem, dar de bãut se mai gãseste! Crîsmele sînt pline, cele cu vad au clienti fideli, indiferent dacã mai sînt bani sau nu. „De una micã se mai gãseste întotdeauna. Nu ai sã auzi niciodatã pe unul din machitorii obisnuiti cã cer bani de o pîine. Acestia cer bani de un rachiu, de la cei mai «avuti», ne-a spus un cîrciumar din Roman. Sînt pensionari, de boalã sau de drept, care si-au rezervat, zilnic, ceva bãnuti pentru o cinzeacã sau pentru un sfert de vin de „surcele“. Dupã ce acestia prospecteazã piata, mînati de „coloneii sau generalii“, de acasã, în spetã consoartele, trec sã „semneze condica“ la birtul sau crîsma din cale. Se plîng la rîndul lor de preturi, de austeritate, de ziua de mîine, îsi i-au ratia de „libertate“ si pleacã pe la casele lor mormãind printre dinti înjurãturile de rigoare. ÃŽn urmã, rãmîn cei fãrã de cãpãtîi, fãrã familii, fãrã obligatii, cei care asteaptã mereu ca altii sã le facã cinste, pentru cã ei nu au fost în stare sã se chiverniseascã sau sistemul i-au condamnat la statutul precar în care se aflã. Cine e de vinã? Se întreabã tot mai multi, însã rãspunsul rãmîne o nebuloasã, de 20 de ani. Se iese în stradã, se discutã în crîsmã, pe la colturi, la partide, dar nimic nu se faced. O vorbã spune limpede: „Cîinii latrã si caravana trece!“.

Articol afisat de 1722 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective