Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Octombrie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Noul Cod al Muncii îi pune cu botul pe labe pe angajati

• Codul Muncii se va modifica în această toamnă • schimbările vor fi preponderent în favoarea patronilor • printre modificări se află si cresterea programului de lucru săptămînal cu 8 ore • concedierile vor fi mai simplu de făcut si apar angajările pe termen foarte scurt •

Angajatii nemteni care s-au plîns pînă acum de eventualele abuzuri ale patronilor ar putea regreta vremurile actuale deoarece viitorul arată sumbru. Legislatia muncii din tara noastră este pe cale să se modifice, Guvernul anuntînd că la cererea FMI va aduce unele schimbări la Codul Muncii pentru care îsi va asuma răspunderea cel mai probabil luna viitoare. Salariatii ar putea opta pentru 10-12 ore de muncă pe zi, iar concedierile se vor face mai usor. Acestea sînt doar cîteva dintre modificările ce se preconizează a fi făcute si care vor fi doar în defavoarea angajatilor. Pe de altă parte, pînă acum s-a tot spus că actualul Cod al Muncii a fost făcut la presiunea sindicatelor si a cuprins mai mult aspecte favorabile salariatilor. De această dată politicienii anuntă că vor un Cod al Muncii echilibrat, după model european, dar marile confederatii sindicale strigă sus si tare că prevederile acestuia transformă angajatii în sclavi. Indiferent unde este adevărul, cert este că legislatia muncii, bună sau rea, se respectă preponderent la stat, unde există contracte colective de muncă si sindicate. În mediul privat, patronul este suveran, indiferent ce spune legea si nu de putine ori autoritătile ce ar trebui să facă dreptate „închid ochii“ la aceste aspecte sau nu află niciodată de ele.
Reprezentantii Inspectoratului Teritoarial de Muncă Neamt, cei care sînt abilitati să verifice aplicarea Codului Muncii în practică, au evitat să comenteze viitoarele schimbări, anuntînd că preferă să nu discute despre un proiect de lege deoarece acesta ar putea suporta multe modificări pînă la forma finală.

Concedieri fără explicatii

Una dintre modificările care se vor regăsi în viitorul Cod al Muncii si care dă fiori reci salariatilor se referă la faptul că vor fi simplificate procedurile de concediere, fie ele colective sau individuale. Patronatele s-au plîns de nenumărate ori că procedurile de concediere sînt prea greoaie, iar atunci cînd este vorba despre concedieri colective se poate ajunge si la o perioadă de două luni. Viitoarele modificări vor permite concedierea rapidă, în baza unor constatări ale neperformantei si fără a se oferi explicatii angajatului.

Programul de lucru zilnic, pînă la 12 ore

Conform legislatiei muncii aflate în vigoare în acest moment săptămîna de lucru este de 40 de ore. În viitorul Cod se precizează că săptămîna de lucru ar putea avea pînă la maximum 48 de ore, permitînd totodată negocierea directă a angajatorului cu salariatul asupra timpului efectiv de lucru. Limita maximă a orelor de lucru va fi de 60 de ore dar nu mai mult de 6 luni consecutiv, ceea ce ar însemna că programul de lucru zilnic ar putea ajunge si la 12 ore.

Sîmbăta ar putea fi lucrătoare

Altă propunere care se regăseste în proiectul de modificare a legislatiei muncii se referă la perioada de repaus. Acum, Codul Muncii stabileste că perioada de repaus săptămînal constă în două zile consecutive, de regulă sîmbăta si duminica. În viitorul cod se stipulează că perioada de repaus este de 48 de ore pe săptămînă dar nu este obligatoriu să fie două zile consecutive, ci poate fi si o zi din mijlocul săptămînii, în functie de dorinta salariatului.

Concediu fractionat

Legea spune acum că un salariat are dreptul la minimum 20 de zile de concediu de odihnă anual din care 15 zile trebuie luate consecutiv. În viitoarea lege a muncii este o prevedere care arată că salariatul poate renunta la cele 15 zile si poate lua si cîteva zile, în functie de motivele sale. Cu alte cuvinte, poate lua cîte 2-3 zile de concediu lunar dacă doreste sau îl poate lua pe tot o dată.

100 de milioane amendă pentru neplata salariilor

Acelasi proiect de lege stabileste amenzi mult mai mari pentru neplata salariilor angajatilor si pentru neplata concediilor. Astfel, patronii care nu vor achita la timp salariile angajatilor vor primi amenzi cuprinse între 50 si 100 de milioane de lei vechi si între 30 si 50 de milioane dacă nu vor da salariatilor banii aferenti concediilor de odihnă.

Articol afisat de 2214 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective