Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Octombrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Noul Cod al Muncii îi pune cu botul pe labe pe angajati

• Codul Muncii se va modifica în aceastã toamnã • schimbãrile vor fi preponderent în favoarea patronilor • printre modificãri se aflã si cresterea programului de lucru sãptãmînal cu 8 ore • concedierile vor fi mai simplu de fãcut si apar angajãrile pe termen foarte scurt •

Angajatii nemteni care s-au plîns pînã acum de eventualele abuzuri ale patronilor ar putea regreta vremurile actuale deoarece viitorul aratã sumbru. Legislatia muncii din tara noastrã este pe cale sã se modifice, Guvernul anuntînd cã la cererea FMI va aduce unele schimbãri la Codul Muncii pentru care îsi va asuma rãspunderea cel mai probabil luna viitoare. Salariatii ar putea opta pentru 10-12 ore de muncã pe zi, iar concedierile se vor face mai usor. Acestea sînt doar cîteva dintre modificãrile ce se preconizeazã a fi fãcute si care vor fi doar în defavoarea angajatilor. Pe de altã parte, pînã acum s-a tot spus cã actualul Cod al Muncii a fost fãcut la presiunea sindicatelor si a cuprins mai mult aspecte favorabile salariatilor. De aceastã datã politicienii anuntã cã vor un Cod al Muncii echilibrat, dupã model european, dar marile confederatii sindicale strigã sus si tare cã prevederile acestuia transformã angajatii în sclavi. Indiferent unde este adevãrul, cert este cã legislatia muncii, bunã sau rea, se respectã preponderent la stat, unde existã contracte colective de muncã si sindicate. ÃŽn mediul privat, patronul este suveran, indiferent ce spune legea si nu de putine ori autoritãtile ce ar trebui sã facã dreptate „închid ochii“ la aceste aspecte sau nu aflã niciodatã de ele.
Reprezentantii Inspectoratului Teritoarial de Muncã Neamt, cei care sînt abilitati sã verifice aplicarea Codului Muncii în practicã, au evitat sã comenteze viitoarele schimbãri, anuntînd cã preferã sã nu discute despre un proiect de lege deoarece acesta ar putea suporta multe modificãri pînã la forma finalã.

Concedieri fãrã explicatii

Una dintre modificãrile care se vor regãsi în viitorul Cod al Muncii si care dã fiori reci salariatilor se referã la faptul cã vor fi simplificate procedurile de concediere, fie ele colective sau individuale. Patronatele s-au plîns de nenumãrate ori cã procedurile de concediere sînt prea greoaie, iar atunci cînd este vorba despre concedieri colective se poate ajunge si la o perioadã de douã luni. Viitoarele modificãri vor permite concedierea rapidã, în baza unor constatãri ale neperformantei si fãrã a se oferi explicatii angajatului.

Programul de lucru zilnic, pînã la 12 ore

Conform legislatiei muncii aflate în vigoare în acest moment sãptãmîna de lucru este de 40 de ore. În viitorul Cod se precizeazã cã sãptãmîna de lucru ar putea avea pînã la maximum 48 de ore, permitînd totodatã negocierea directã a angajatorului cu salariatul asupra timpului efectiv de lucru. Limita maximã a orelor de lucru va fi de 60 de ore dar nu mai mult de 6 luni consecutiv, ceea ce ar însemna cã programul de lucru zilnic ar putea ajunge si la 12 ore.

Sîmbãta ar putea fi lucrãtoare

Altã propunere care se regãseste în proiectul de modificare a legislatiei muncii se referã la perioada de repaus. Acum, Codul Muncii stabileste cã perioada de repaus sãptãmînal constã în douã zile consecutive, de regulã sîmbãta si duminica. În viitorul cod se stipuleazã cã perioada de repaus este de 48 de ore pe sãptãmînã dar nu este obligatoriu sã fie douã zile consecutive, ci poate fi si o zi din mijlocul sãptãmînii, în functie de dorinta salariatului.

Concediu fractionat

Legea spune acum cã un salariat are dreptul la minimum 20 de zile de concediu de odihnã anual din care 15 zile trebuie luate consecutiv. În viitoarea lege a muncii este o prevedere care aratã cã salariatul poate renunta la cele 15 zile si poate lua si cîteva zile, în functie de motivele sale. Cu alte cuvinte, poate lua cîte 2-3 zile de concediu lunar dacã doreste sau îl poate lua pe tot o datã.

100 de milioane amendã pentru neplata salariilor

Acelasi proiect de lege stabileste amenzi mult mai mari pentru neplata salariilor angajatilor si pentru neplata concediilor. Astfel, patronii care nu vor achita la timp salariile angajatilor vor primi amenzi cuprinse între 50 si 100 de milioane de lei vechi si între 30 si 50 de milioane dacã nu vor da salariatilor banii aferenti concediilor de odihnã.

Articol afisat de 2296 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective