Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Noiembrie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
SEFUL CJ, CU CAPU-N NORI

SEFUL CJ, CU CAPU-N NORI

• Vasile Pruteanu, presedintele Consiliului Judetean, a avut parte de senzatii tari • oficialul nemtean a zburat ieri deasupra localitătii natale, aerodromul de la Roznov fiind testat de cîteva avioane usoare • „Sînt foarte multi piloti din tară care vor veni aici, dar mai trebuie oferite unele conditii“, a declarat pilotul Gică Pascariu, reprezentantul FlyDesign Germania în România •

Zi specială, ieri, la Roznov, acolo unde un fiu al satului si-a văzut casa natală de la înăltime. Este vorba despre Vasile Pruteanu, presedinte al Consiliului Judetean, care se numără printre primii dintre localnici care au survolat zona orasului Roznov. Pentru că pista de la marginea asazării a fost nivelată, luni, 8 noiembrie, cinci avioane usoare din Suceava, unul din Bacău si un deltaplan apartinînd unui pietrean si-au luat zborul de pe locul cu pricina. Avioanele care au zburat sînt din categoria celor cu două locuri. Alături de pilot, într-un astfel de aparat si-a găsit locul Vasile Pruteanu.

Mare lucru, mare...

Roznovenii s-au arătat foarte încîntati de „zilele pe care le-au ajuns“, văzînd pe cerul de deasupra caselor lor cum avioanele îsi găseau drum. Deocamdată a fost un fel de probă, pentru că urmează lucrări de amenajare propriu-zisă a pistei. Chiar si asa, autoritătile locale consideră că un prim pas a fost făcut, pentru că aerodormul roznovean a devenit cunoscut pentru unii dintre detinătorii de avioane usoare din tară. Mai mult, speră ca în curînd pe calea aerului să ajungă la Roznov investitorii, care să-si deschidă afaceri aducătoare de bani în localitate si să o dezvolte în ritm alert.
Printre specialistii care au aterizat ieri la Roznov se numără directorul aeroportului Suceava. După ani de experientă în ale zborului, aviatorul a precizat că începutul este bun, dar mai e de muncă pînă cînd proiectul cu aterizatul si decolatul de la Roznov va fi pus la punct. „Un aerodrom trebuie înregistrat la Autoritatea Aeronautică Civilă. Pînă atunci mai sînt pasi de făcut, noi am venit aici ca să descoperim pista. Mai trebuie făcute măsurători topo, trebuie balizată pista, mai trebuie nivelată... În Moldova mai sînt două aerodromuri private la Vatra Dornei si Rădăuti”, a declarat directorul general adjunct al Aeroportului Suceava, Ion Măriuta.
Ionel Ciubotaru, primarul orasului Roznov, a tinut să mentioneze că existenta unei piste de aterizare pentru avioane în localitatea pe care o păstoreste reprezintă o reusită la care n-a sperat multă lume si în care nu poti crede pînă nu vezi. El este convins că existenta unui aerodrom la Roznov înseamnă pentru roznoveni unul dintre pasii importanti spre cresterea gradului de civilizatie, deschidere spre lume, spre implementarea de proiecte si derularea a numeroase investitii: „Astăzi (n.r. - ieri) se scrie o pagină de istorie prin inaugurarea pistei de aterizare de la Roznov, în satul Chintinici, pe partea dreaptă a Bistritei. E un prim pas spre a construi aici un aerodrom. Lungimea pistei este de 650 de metri, iar lătimea este de 36. Vor putea ateriza si decola de aici avioane ultrausoare si usoare“.

Mai trebuie lucrat

Dacă autoritătile îi găsesc utilitate viitorului aerodrom din punct de vedere economic, „oamenii aerului“ îl găsesc ca pe o oportunitate pentru a face un popas într-o astfel de zonă. „Avantajele localizării acestei piste este că nu se află într-o zonă controlată în care nu intri si nu iesi fără un plan de zbor. Venim si plecăm de aici cînd vrem cu respectarea limitelor de zbor. Sînt foarte multi piloti din Bucuresti si din tară care vor veni aici. Le trebuie oferite însă conditii, adică să fie benzină si zona să fie păzită, lucruri mai importante decît hangarul“, a declarat pilotul Gică Pascariu, reprezentantul FlyDesign Germania în România. În calitate de presedinte al Consiliului Judetean, de fiu al satului si de autoritate interesată de implementarea unui nou proiect la nivel de judet, Vasile Pruteanu a acceptat oferta unui pilot de a zbura deasupra localitătii natale. El a tinut să precizeze că orice investitie în Neamt este binevenită, cu atît mai mult cu cît reprezintă o noutate, care are menirea de a creste nivelul de civilizatie. „Le multumesc specialistilor de la Suceava care au venit aici cu cele cinci avioane ultrausoare, ca să probeze pista si să ne împărtăsească impresiile lor. Această pistă poate fi în final realizată pe o lungime de 2.200 de metri. Ce se vede acum e doar un început pentru înfiintarea unui aerodrom. Consiliul Judetean va fi un partener în acest proiect pentru Primăria si Consiliul Local Roznov. Sînt convins că investitorii vor veni aici si pe calea aerului“, a declarat presedintele Vasile Pruteanu. Dacă pe pămînt oamenii erau încîntati să vadă cerul brăzdat de avioane, în aer, nu la fel de încîntate păreau ciorile, care în stoluri formate din sute de zburătoare parcă se zbăteau în văzduh. Cu sigurantă linistea le-a fost tulburată de zgomotul produs de avioane, chiar dacă sînt de talie mică, avînd doar cîte două locuri. Bucurosi de ceea ce se întîmpla în localitatea lor erau si copiii, mai ales cei mai mici, care la orele prînzului, după ce au iesit de pe portile scolii, si-au făcut mîna căus deasupra fruntii, pentru a vedea „minunile“ de pe cer. Asa, vechile versuri „Avion, cu motor/ Ia-mă si pe mine-n zbor... “, au devenit actuale pentru pustimea roznoveană.

Articol afisat de 1707 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective