Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Noiembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SEFUL CJ, CU CAPU-N NORI

SEFUL CJ, CU CAPU-N NORI

• Vasile Pruteanu, presedintele Consiliului Judetean, a avut parte de senzatii tari • oficialul nemtean a zburat ieri deasupra localitãtii natale, aerodromul de la Roznov fiind testat de cîteva avioane usoare • „Sînt foarte multi piloti din tarã care vor veni aici, dar mai trebuie oferite unele conditii“, a declarat pilotul Gicã Pascariu, reprezentantul FlyDesign Germania în România •

Zi specialã, ieri, la Roznov, acolo unde un fiu al satului si-a vãzut casa natalã de la înãltime. Este vorba despre Vasile Pruteanu, presedinte al Consiliului Judetean, care se numãrã printre primii dintre localnici care au survolat zona orasului Roznov. Pentru cã pista de la marginea asazãrii a fost nivelatã, luni, 8 noiembrie, cinci avioane usoare din Suceava, unul din Bacãu si un deltaplan apartinînd unui pietrean si-au luat zborul de pe locul cu pricina. Avioanele care au zburat sînt din categoria celor cu douã locuri. Alãturi de pilot, într-un astfel de aparat si-a gãsit locul Vasile Pruteanu.

Mare lucru, mare...

Roznovenii s-au arãtat foarte încîntati de „zilele pe care le-au ajuns“, vãzînd pe cerul de deasupra caselor lor cum avioanele îsi gãseau drum. Deocamdatã a fost un fel de probã, pentru cã urmeazã lucrãri de amenajare propriu-zisã a pistei. Chiar si asa, autoritãtile locale considerã cã un prim pas a fost fãcut, pentru cã aerodormul roznovean a devenit cunoscut pentru unii dintre detinãtorii de avioane usoare din tarã. Mai mult, sperã ca în curînd pe calea aerului sã ajungã la Roznov investitorii, care sã-si deschidã afaceri aducãtoare de bani în localitate si sã o dezvolte în ritm alert.
Printre specialistii care au aterizat ieri la Roznov se numãrã directorul aeroportului Suceava. Dupã ani de experientã în ale zborului, aviatorul a precizat cã începutul este bun, dar mai e de muncã pînã cînd proiectul cu aterizatul si decolatul de la Roznov va fi pus la punct. „Un aerodrom trebuie înregistrat la Autoritatea Aeronauticã Civilã. Pînã atunci mai sînt pasi de fãcut, noi am venit aici ca sã descoperim pista. Mai trebuie fãcute mãsurãtori topo, trebuie balizatã pista, mai trebuie nivelatã... ÃŽn Moldova mai sînt douã aerodromuri private la Vatra Dornei si Rãdãuti”, a declarat directorul general adjunct al Aeroportului Suceava, Ion Mãriuta.
Ionel Ciubotaru, primarul orasului Roznov, a tinut sã mentioneze cã existenta unei piste de aterizare pentru avioane în localitatea pe care o pãstoreste reprezintã o reusitã la care n-a sperat multã lume si în care nu poti crede pînã nu vezi. El este convins cã existenta unui aerodrom la Roznov înseamnã pentru roznoveni unul dintre pasii importanti spre cresterea gradului de civilizatie, deschidere spre lume, spre implementarea de proiecte si derularea a numeroase investitii: „Astãzi (n.r. - ieri) se scrie o paginã de istorie prin inaugurarea pistei de aterizare de la Roznov, în satul Chintinici, pe partea dreaptã a Bistritei. E un prim pas spre a construi aici un aerodrom. Lungimea pistei este de 650 de metri, iar lãtimea este de 36. Vor putea ateriza si decola de aici avioane ultrausoare si usoare“.

Mai trebuie lucrat

Dacã autoritãtile îi gãsesc utilitate viitorului aerodrom din punct de vedere economic, „oamenii aerului“ îl gãsesc ca pe o oportunitate pentru a face un popas într-o astfel de zonã. „Avantajele localizãrii acestei piste este cã nu se aflã într-o zonã controlatã în care nu intri si nu iesi fãrã un plan de zbor. Venim si plecãm de aici cînd vrem cu respectarea limitelor de zbor. Sînt foarte multi piloti din Bucuresti si din tarã care vor veni aici. Le trebuie oferite însã conditii, adicã sã fie benzinã si zona sã fie pãzitã, lucruri mai importante decît hangarul“, a declarat pilotul Gicã Pascariu, reprezentantul FlyDesign Germania în România. ÃŽn calitate de presedinte al Consiliului Judetean, de fiu al satului si de autoritate interesatã de implementarea unui nou proiect la nivel de judet, Vasile Pruteanu a acceptat oferta unui pilot de a zbura deasupra localitãtii natale. El a tinut sã precizeze cã orice investitie în Neamt este binevenitã, cu atît mai mult cu cît reprezintã o noutate, care are menirea de a creste nivelul de civilizatie. „Le multumesc specialistilor de la Suceava care au venit aici cu cele cinci avioane ultrausoare, ca sã probeze pista si sã ne împãrtãseascã impresiile lor. Aceastã pistã poate fi în final realizatã pe o lungime de 2.200 de metri. Ce se vede acum e doar un început pentru înfiintarea unui aerodrom. Consiliul Judetean va fi un partener în acest proiect pentru Primãria si Consiliul Local Roznov. Sînt convins cã investitorii vor veni aici si pe calea aerului“, a declarat presedintele Vasile Pruteanu. Dacã pe pãmînt oamenii erau încîntati sã vadã cerul brãzdat de avioane, în aer, nu la fel de încîntate pãreau ciorile, care în stoluri formate din sute de zburãtoare parcã se zbãteau în vãzduh. Cu sigurantã linistea le-a fost tulburatã de zgomotul produs de avioane, chiar dacã sînt de talie micã, avînd doar cîte douã locuri. Bucurosi de ceea ce se întîmpla în localitatea lor erau si copiii, mai ales cei mai mici, care la orele prînzului, dupã ce au iesit de pe portile scolii, si-au fãcut mîna cãus deasupra fruntii, pentru a vedea „minunile“ de pe cer. Asa, vechile versuri „Avion, cu motor/ Ia-mã si pe mine-n zbor... “, au devenit actuale pentru pustimea roznoveanã.

Articol afisat de 2070 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective