Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Noiembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Incendiu suspect la Schitul Icoana Veche

• singurul cãlugãr care slujea lãcasul de cult spune cã nu-si explicã de la ce a pornit incendiul • cînd a fost observat incendiul, schitul fusese deja mistuit de flãcãri •

Cauzele incendiului, din noaptea de sîmbãtã spre duminicã, care a dus la distrugerea în totalitate a schitului Icoana Veche, ce apartine de Mãnãstirea Neamt, sînt învãluite în mister. Cãlugãrul care are grijã de lãcasul de cult nu-si explicã de unde a pornit focul în conditiile în care, spune el, nu a fãcut focul în soba din schit. Toate acestea au fost povestite de Eugen Spãtaru, seful SVSU Pipirig, primul care a ajuns cu echipa sa la locul tragediei. „Din pãcate, incendiul a fost vãzut destul de tîrziu si nu s-a mai putut salva nimic. Cînd am ajuns noi la fata locului, în locul schitului era o grãmadã mare de jar. A ars foarte repede, mai ales cã era construit din lemn. Cãlugãrul care locuieste într-o chilie din apropierea schitului ne-a spus cã nu-si explicã de unde a pornit incendiul, pentru cã nu a fãcut foc în sobã. A povestit cã toatã ziua a muncit, iar spre searã, înainte de culcare, a mers la schit si a fãcut verificãrile de rigoare si totul pãrea a fi în regulã. S-a culcat, iar în plinã noapte s-a trezit si a vãzut ce se întîmplã, însã era prea tîrziu“, a declarat Eugen Spãtaru. Afectat de cele întîmplate, cãlugãrul a declarat cã este dispus sã reconstruiascã din temelii lãcasul de cult. Am încercat sã-l contactãm în cursul zilei de ieri si pe staretul Mãnãstirii Neamt, Benedict Sauciuc, pentru a afla dacã sfîntul lãcas va fi refãcut. Din pãcate, apelurile noastre telefonice au fost întîmpinate de cãsuta vocalã, staretul fiind indisponibil.

Oficial a fost cosul de fum

Incendiul de la Schitul Icoana Veche a fost anuntat la 112 în jurul orei 3,52. Imediat, la fata locului au plecat echipajele SVSU Pipirig, SVSU Vînãtori-Neamt, dar si pompierii militari tîrgnemteni. Acestia nu au mai putut face nimic, decît sã stingã jarul provenit din arderea schitului. Pompierii au fãcut investigatii, iar concluzia pe care au tras-o a fost aceea cã incendiul a fost provocat de cosul de fum deteriorat.
Schitul Icoana Veche se afla pe malul rîului Nemtisor. Se spune cã aici, între anii 1821-1822, din cauza Eteriei, a fost ascunsã icoana Maicii Domnului care a fost primitã în dar de la împãratii Paleologi în urmã cu 600 de ani. Dupã anul 1822, icoana a fost adusã din nou la mãnãstire, iar pe locul unde a fost ascunsã s-a fixat o cruce de lemn. Aici a fost construit si schitul, în anul 1823. Dupã 1990, biserica de la Schitul Icoana Veche a fost refãcutã, iar la data sfintirii a primit ca hram pe “Sfîntul Antonie cel Mare”.

Articol afisat de 2746 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective