Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Noiembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
FALÃU, DRUMUL DE LA ÎNGER LA DIAVOL

FALÃU, DRUMUL DE LA ÎNGER LA DIAVOL

• Cristian Chilat, s-a transformat de la o sperantã a boxului românesc, în tinerete, într-un criminal cu sînge rece • antrenorul de box al acestuia nu întelege ce a stat la baza „evolutiei“ fostului sãu elev • „A luat bronzul national la box si l-a bãtut într-un meci pe Leonard Doroftei“, spune profesorul Gabriel Cîmpescu • în tinerete, Chilat era cunoscut de colegii sportivi drept un om sãritor si o fire veselã • cercetãrile în cazul asasinatului cãruia i-a cãzut victimã Gheorghitã Mararu, vor fi extinse si în alte judete • sînt vizate cîteva personaje din Iasi • acesta ar fi motivul pentru care dosarul a fost preluat de Parchetul ÃŽnaltei Curti de Casatie • Falãu a fost transferat la Bucuresti • opt ofiteri de la Corpul de Control al
ministrului de Interne au ajuns ieri la Politia Neamt • nu va scãpa
neverificat nici un serviciu •

Soartã, ar spune unii. Ghinion sau alegeri proaste, ar spune altii. Cert este cã pe parcursul a 20 de ani, Cristian Chilat s-a transformat dintr-o sperantã mai mult decît promitãtoare a boxului românesc într-un criminal cu sînge rece care a îngrozit o tarã întreagã. Timp de cîteva zile Cristian Chilat, zis Falãu, acuzat cã i-a împuscat pe fratii Gheorghitã si Bogdan Mararu, a fost pentru toatã tara inamicul public numãrul 1. O desfãsurare de institutii media pe care n-a mai vãzut-o Neamtul niciodatã si forte politienesti fãrã precedent l-au hãituit timp de 24 de ore pînã cînd au reusit capturarea lui. Pentru cei care l-au cunoscut în tinerete, fapta acestuia rãmîne de neînteles, iar transformarea sa pe parcursul anilor va rãmîne totdeauna o enigmã. Cristian Chilat, în anii de dinaintea Revolutiei, era considerat un sportiv talentat si cãruia i se prevedea un viitor în box. Mai mult, potentialul sãu a fost dovedit chiar într-un meci sustinut cu Leonard Doroftei, pe care l-a cam altoit. Profesorul Gabriel Cîmpescu, antrenorul Sectiei de box de la CS Ceahlãul, cel care l-a descoperit pe Chilat, îsi aminteste cã acesta era un tînãr normal în acele vremuri, un bãiat cu inimã de aur si vesel. „ÃŽnainte de ‘89 se fãceau selectii prin scoli pentru a gãsi viitoare talente sportive. Cum eu mã ocupam de box mergeam frecvent prin scolile nemtene pentru a descoperi sportivi. Asa am ajuns la Scoala 1 din Piatra Neamt unde l-am remarcat pe Cristian. Cred cã avea atunci vreo 13 sau 14 ani. L-am chemat la antrenamente si ne-am apucat serios de treabã. Bãiatul era foarte talentat, respectuos, ascultãtor si disciplinat. Am început sã participãm la competitii, iar Cristian a devenit campion regional pe Moldova. Ulterior am participat la o selectie pentru lotul national de juniori, la Sfîntu Gheorghe, unde Cristi a boxat cu Leonard Doroftei, viitor campion mondial. ÃŽntr-un meci l-a bãtut. Performantele nu s-au oprit aici, ajungînd chiar ca elevul meu sã cîstige medalia de bronz la campionatele nationale pentru juniori. Tocmai pentru cã dovedea un real talent, a fost recrutat de clubul Steaua unde a si fãcut armata si a boxat pentru ei, propunîndu-i-se chiar sã rãmînã acolo“, îsi aminteste profesorul Cîmpescu.

„Falãu“, nume dobîndit la botezul în box

Tot asa vorbesc de Cristian Chilat si fostii lui colegi de antrenamente, care sustin cã de la „botezul“ în box i se trage si porecla de Falãu. „A venit cam în ‘84-’85, cînd eu eram în ultimul an, si la fel ca în alte sporturi trebuia ca bobocii sã fie «botezati». Cei noi veneau pe rînd în fata sportivilor mai vechi si trebuiau sã se prezinte colectivului, sã facã o micã demonstratie de culturã generalã, sã spunã o poezie, un banc, o glumã, orice pentru a se face plãcuti. Apoi intrau la botezat si primeau la sezut cîti adidasi puteau duce. La finele botezului Chilat a primit numele de „Falãu Lalagiu“. Nu înseamnã nimic, nu are nici o semnificatie, era pur si simplu un nume sportiv, o poreclã pe care a primit-o atunci si cu ea a rãmas. Provenea dintr-o familie cu un nivel de trai nu prea ridicat, era modest, muncitor, disciplinat, de asta a avut si rezultate notabile, dacã nu mã însel a fost vicecampion national la box. Nu era în nici un caz monstrul descris acum. A ajuns aici din cauza presiunilor la care a fost supus. Sã ne amintim cã în urmã cu cîtiva ani a fost bãtut cumplit într-o noapte, fiindu-i rupte mîinile si picioarele. Mai mult, am auzit cã si dupã ce a iesit din penitenciar a avut de suferit, fiind umilit. Si de aici a iesit ce-a iesit“ a spus fostul coleg de box al lui Falãu, Ovidiu Beleut, patronul firmei E Guard. Numai vorbe de bine despre cum era Chilat în tinerete are si un alt fost coleg de box. „Nu e sãrit de pe fix si cred cã a fost traumatizat de detentie. Poate s-au fãcut presiuni în continuare asupra lui, ceea ce a dus la reactia extremã. Eu nu l-am cunoscut ca pe un om violent, ci dimpotrivã. Ca sportiv era disciplinat, muncitor, si a devenit unul din cei mai buni la box din categoria lui. Performantele vin din sacrificiu. Era foarte agil, linistit si serios la antrenamente. ÃŽn primul rînd boxul te învatã sã nu te lupti pe stradã si antrenorul nostru ne spunea asta de fiecare datã. Au mai fost colegi care au cãlcat strîmb si au fost eliminati din lot, dar Chilat nu fãcea asa ceva, îsi vedea de treaba lui, muncea foarte mult si a avut rezultate ca sportiv“, a spus Gabriel Lupu.

Libertatea de dupã ‘89, fatalã lui Chilat

Revolutia din decembrie l-a gãsit pe Cristian Chilat încorporat ca soldat la clubul Steaua dar ulterior mirajul Occidentului a fost mai mare decît pasiunea pentru sport si astfel acesta a renuntat la promitãtoarea carierã sportivã si a ales sã plece în Germania, sã-si încerce norocul. Se pare cã experientele de acolo l-au transformat si l-au introdus într-o altã lume, cu ramificatii subterane si astfel a ajuns în anturaje dubioase. Se pare cã a si fost încarcerat în tara strãinã amintitã. Cert este cã în 1997, a revenit în tarã si s-a reapucat de box. A ajuns la campionatul national de seniori, dar a pierdut în primele tururi pentru calificarea în faza superioarã a competitiei. „Dupã aceea, cariera sa sportivã a cam luat sfîrsit, avea alte preocupãri si nu-i mai stãtea mintea la box. Este pãcat cã s-a pierdut pentru cã avea potential, fiind un real talent. ÃŽn plus, era un bãiat cu suflet de aur, îsi dãdea si cãmasa oricui avea nevoie. Era prieten cu toti bãietii din lot, nu s-a certat cu nimeni niciodatã si, mai mult, era tot timpul dispus sã-i ajute pe cei mai mici decît el. Iar în vestiar, era deliciul prietenilor pentru cã le cînta, fãcea glume, ce mai, întretinea o atmosferã extrem de plãcutã. Era iubit de toatã lumea si sustinut de toti. Nu-mi pot explica ce l-a determinat sã facã o astfel de faptã, mai ales cã el n-a fost niciodatã rãzbunãtor“, a mai adãugat antrenorul Gabriel Cîmpescu.
Cert este cã, în viziunea fostilor prieteni si colegi, Cristian Chilat s-a transformat în mai putin de 20 de ani, dintr-un înger într-un diavol. Iar scurtul istoric al tineretii lui Cristian Chilat nu pãrea sã anunte transformarea acestuia într-un ucigas cu sînge rece. Pentru cã asa va fi considerat dacã se va dovedi cã a actionat singur la comiterea asasitatului împotriva fratilor Mararu, premeditîndu-si fapta. Prin oras se zvoneste cã ura împotriva celor doi frati a crescut progresiv în cei aproape trei ani de închisoare, de unde si intentia de rãzbunare, si cã Falãu ar fi spus în diverse cercuri cã nu el a dat foc la masina care i-a adus condamnarea. Sînt simple zvonuri si doar ancheta va lãmuri dacã cel acuzat acum de omor deosebit de grav ajunsese sã considere cã doar eliminarea violentã a lui Gheorghitã si Bogdan Mararu îi va satisface orgoliul rãnit sau dacã nu cumva a actionat la comandã. Dar pentru ca toate aceste aspecte sã se clarifice mai trebuie ca Falãu sã vorbeascã cu anchetatorii, lucru pe care nu l-a prea fãcut pînã acum si ca eventualele spuse sã se transforme în probe indubitabile. Lucru care cade în sarcina procurorilor.

Articol afisat de 6004 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, G. MUNTEANU, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective