Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Noiembrie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Magazinelor de vise li se cîntă prohodul

Magazinelor de vise li se cîntă prohodul

• primăria pietreană lucrează la o hotărîre prin care să fie interzise spice shop-urile din oras • „În primă fază cele din apropierea scolilor, apoi si celelalte“, spun oficialii pietreni • pînă la aparitia actului, cele 7 magazine din Piatra sînt monitorizate •

Magazinele de vise din Piatra Neamt mai au cel mult o lună de existentă. Municipalitatea vrea să le închidă si, pe modelul aplicat deja cu succes de alte primării, să nu le mai autorizeze pe cele care solicită acest lucru. Cei de la Autorizări si juristii colaborează pentru a întocmi un proiect de hotărîre de consiliul local care să interzică magazinele de vise. „În primă fază măcar magazinele din apropierea scolilor“, a declarat Gabriel Muraru. Dacă nu în sedinta viitoare, atunci în următoarea sigur, promite primăria. Adică în maximum o lună singurele buruieni disponibile la vînzare vor fi ceaiurile din farmacii si cimbrul din piată. În mod normal, aceste spice shop-uri n-ar fi trebuit autorizate din capul locului. Numai că primăria nu are pîrghiile de control si nici cadrul legal să refuze autorizarea. „Cînd se autorizează o activitate, solicitantul depune o declaratie pe proprie răspundere cu privire la articolele comercializate. Atît. Biroul Autorizări Control Transporturi si politia comunitară verifică ulterior dacă cele declarate corespund realitătii. Numai că politia comunitară trebuie să-i prindă asupra faptului ca să poată lua măsuri. Numai că aceste plante etnobotanice nu sînt expuse, nu se vînd la tejghea. Magazinele sustin că vînd plante medicinale sau îngrăsăminte, seminte si altele de acest fel. La noi n-a declarat nimeni că vinde etnobotanice, nici măcar din cele legale. De aceea sînt monitorizate, pentru că vînd mai mult seara, si trebuie prinse în fapt. Numai asa putem închide pe loc magazinul. Dar n-a fost cazul pînă acum“, mai spun cei de la primărie. În Piatra Neamt sînt 7 magazine de acest fel care sînt sub lupa autoritătilor. Vreo trei sînt peste drum de scoli.

Si altii au putut

Piatra Neamt nu e deschizător de drumuri în privinta închiderii magazinelor de vise. Alte primării au făcut-o deja. S-a interzis „comercializarea substantelor halucinogene, a oricărui tip de substante etnobotanice si asimilate acestora, plante, prafuri si ceaiuri de acest fel, cu efecte halucinogene, euforice sau similare acestora, în orice formă ori ambalaj de prezentare“. Unii le-au închis definitiv pe toate, altii au pus lacăt doar pe cele aflate la mai putin de un kilometru de scoli, biblioteci, cămine, internate, case de cultură, tabere, baze sportive, parcuri si locuri de joacă. Autorizatiile si acordurile de functionare au fost anulate. Totul pentru că asa numitele plante sau îngrăsăminte pentru plante, vîndute la pliculete, a adus la spital un număr alarmant de tineri, puberi si prepuberi. În tot acest timp, cei care vînd astfel de ierburi nu dau nici două parale pe ce se întîmplă clientilor lor. Nici legea nu-i stresează prea tare. Ordonanta 6/2010, care a completat legislatia privind combaterea traficului si consumului de droguri si pe cel al plantelor stupefiante si psihotrope, e deja depăsită. Ea precizează că lista plantelor va fi actualizată de guvern ori de cîte ori este nevoie, dar n-a mai fost de mult. Fapt pentru care îi revine administratiei locale sarcina de a interzice ierburile periculoase.

Dascălii abia asteaptă

Inspectoratul Scolar a initiat o discutie cu directorii scolilor pe tema pericolului la care sînt expusi copiii. Mai vocali au fost cei de la licee, pentru că magazinele sînt de regulă în orase. „Am solicitat directorilor să identifice dacă în apropierea unitătilor pe care le conduc există magazine la care se vînd astfel de substante. Dacă vom constata că unele functionează în apropierea liceelor, vom cere închiderea magazinelor. Nu le putem închide noi, că n-avem nici un drept. Dar trebuie să facem ceva să ne protejăm copiii. Din nefericire, avem si noi cazuri de elevi care consumă etnobotanice. Trebuie intervenit din toate directiile pentru a rări aceste situatii, pentru a le face să dispară cu totul“, a declarat inspectorul general Luminita Vîrlan. Fiecare director îsi cam stie scoala si problemele cu etnobotanicele. Chiar si pe cele care nu ajung la spital, că mai sînt si dintr-astea. Mihai Obreja, director la „Petru Rares“, spune că nu stie să aibă consumatori la el în scoală, dar oricum magazinele ar trebui stîrpite. „Eu le-as desfiinta pe toate. Si crîsmele, si barurile, si chioscurile care vînd tigări minorilor. Acum două zile m-am certat cu o vînzătoare care a dat tigări unui copil si o s-o reclam si la Protectia Consumatorului. Sînt zone pe glob în care se consumă plante în timpul unor ritualuri. La noi e teribilism“, a declarat acesta.

Articol afisat de 1412 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU, S. TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective