Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Noiembrie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
MARARU, ULTIMUL DRUM

MARARU, ULTIMUL DRUM

• peste o mie de persoane l-au însotit pe Gheorghită Mararu pe ultimul său drum • sicriul a fost purtat de o trăsură, trasă mai întîi de cai albi, apoi de prieteni • cunoscuti din toate colturile tării au trimis coroane si jerbe • mii de flori, trandafiri si crini, au împodobit carul mortuar • sotia si mama lui Gheorghită Mararu au avut nevoie de îngrijiri medicale • „Am ajuns la 84 de ani să-mi îngrop nepotul. Făcea pozne, cînd era mic, dar nu mari. Ca orice copil. A fost un copil cuminte, linistit“, ne-a declarat, cu glasul stins, bunicul lui Gheorghită Mararu, lăcrimînd si privind cum se închideau portile după iesirea cortegiului •

Roznov, joi, 18 noiembrie, ora 11.30. Micul tîrg ce a căpătat recent titulatura de oras fremăta de emotia evenimentului ce se anunta a fi unul memorabil pentru locuitorii ei. La ora 12.00 era programată înmormîntarea lui Gheorghită Mararu, cel care a fost împuscat mortal duminică, 15 noiembrie, în centrul orasului Piatra Neamt, la Cafe Latino. Cum asasinatul a avut reverberatii nationale si a devenit cel mai mediatizat subiect al ultimelor zile în întreaga tară si înmormîntarea a devenit un adevărat spectacol. Oamenii legii, prevăzînd amploarea pe care o vor lua evenimentele, au decis să ia măsuri de pază si astfel au dizlocat joi dimineată la Roznov mai multe masini de politie ce aveau misiunea de a asigura fluenta traficului dar si ordinea publică. S-a tot zvonit că la înmormîntare vor fi prezenti politisti cîtă frunză si iarbă din Neamt dar si din judetele învecinate, dar cert este că, la ceremonia funerară, nu prea s-a văzut nici picior de om al legii, fie el politist sau jandarm. Cel putin nu în uniformă!

Puhoi de lume la poarta lui Mararu

Cu putin timp înainte de ora 12.00, strada ce ducea la locuinta părintilor lui Gheorghită Mararu era ticsită de lume, iar curtea era deja plină de curiosi care veniseră deja dis-de-dimineată. Mai multi angajati ai unei firme de pază, mai înalti ca stîlpul portii, nu mai lăsau pe nimeni să intre în curte cu exceptia prietenilor si rudelor apropiate. În fata portilor, multime de jurnalisti care nu stiau pe ce să se mai catere ca să filmeze sau să facă poze. Si aveau ce, pentru că lume multă din Moldova, cunoscuti de-ai fratilor Mararu, s-a reunit la Neamt. Zeci de masini de lux, majoritatea BMW X5, dar si niste „modeste“ Audi sau Tuareg-uri, străjuiau drumul. Prietenii acestuia, cu tinute aproape standard (haine de piele, pantofi de lac, si încadrati de tinere numai una si una) si-au prezentat condoleantele după care s-au retras grupuri-grupuri si discutau discret. Patronul cafenelei unde a fost ucis Gheorghită Mararu a fost si el prezent la înmormîntare, alături de cîtiva prieteni. În casa de peste drum, cu ferestre fericit orientate spre curtea Mararilor, proprietarii erau călcati de mai multi musafiri decît ar fi putut visa vreodată.

Sotia defunctului, la un pas de a fi dusă la spital

Fix la ora 12.00 au început să iasă din curtea casei copii si tineri ce duceau zecile de coroane depuse de cei ce au tinut să-i aducă un ultim omagiu. „Sincere condoleante de la prietenii din Galati“ sau „Regrete eterne de la Marius si Rhea“ sau „Condoleante de la familia Ghinea Rosescu“, sînt doar trei din mesajele imprimate pe panglicile îndoliate. Au mai regretat disparitia lui si familiile Negură, Cristi Ouatu, Iulian Tocu, Olteanu, Serban si Ionescu. La o vreme a iesit si masa cu colacii vîrfuiti de o colivă impresionantă, ornată cu porumbei. Un echipaj de la Ambulantă îsi făcea loc cu greu prin multimea de gură cască deoarece fuseseră chemati să-i acorde ajutor Alinei Mararu, sotia celui decedat. Proaspetei văduve i se făcuse rău si se intentiona chiar transportarea ei la spital, motiv pentru care masina salvării a fost adusă în fata portii. Pînă la urmă femeia si-a mai revenit si a refuzat să meargă cu medicii, preferînd să-si conducă sotul pe ultimul drum. Echipajul Ambulantei a stat prin preajmă pe tot parcursul ceremoniei funerare, pentru că si mama defunctului nu se simtea bine. După acest incident, în fata portii s-au bulucit bodyguarzii angajati ce strigau oamenilor să facă loc deoarece urma să iasă trăsura cu sicriul. „Caii sînt nărăvasi, dati-vă deoparte“, strigau din răsputeri. Spectatorii se fereau dar cam cu inima îndoită că-si pierdeau locurile în fată. Caiii erau cît pe ce să dea peste cap înmormîntarea deoarece s-au speriat. Au fost deshămati si pînă la poartă trăsura a fost trasă de patru prieteni ai decedatului după care au fost reînhămati armăsarii. Ziaristii au primit interdictie la poze, pentru a nu speria caii. În urma trăsurii ce purta trupul lui Gheorghită Mararu se aflau sotia acestuia, plînsă dar demnă si elegantă, fratele Bogdan, părintii, unchi, mătusi si alte rude apropiate. Toti îndurerati si lăcrimînd.

„Asa a vrut Dumnezeu!“

După plecarea trăsurii care îl ducea pe Gheorghită Mararu la locul de veci, curtea casei s-a golit. Au plecat si curiosii, au plecat si cunoscutii, actiunea se mutase altundeva. Casa familiei Mararu a rămas solitară, cu usile larg deschise. Un bătrîn, rămas în prag, descult si înlăcrimat, privea cum se închid portile. E bunicul lui Gheorghită Mararu. De el se apropie un tînăr, se îmbrătisează si plîng unul pe umărul celuilalt. Bătrînul are ochii rosii. E istovit. Cu glasul stins spune că nu e nimic mai rău pe lume decît, ca bunic, să-ti îngropi nepotul. „Am ajuns la 84 de ani să-mi îngrop nepotul“, spune el, cu resemnare. „Asa a vrut Dumnezeu!“, adaugă bătrînul cu voce domoală. Si-l aminteste pe defunct pe vremea cînd era pusti. „Făcea pozne cînd era mic, dar nu mari. Ca orice copil. A fost un copil cuminte, linistit. Nu s-a bătut cu altii“, mai rosteste bunicul lui Mararu, înainte de a se întoarce în casă. De dincolo de pereti se aude un plînset de copil. Cineva încearcă în zadar să potolească pruncul. Usile se închid. În curte rămîne un tînăr. Apropiat al familiei, probabil, de vreme ce se apucă să strîngă într-un sac sutele de lumînări si candele rosii care au mărginit aleea si gardul proprietătii. Lîngă treptele de la intrare, într-o lădită cu nisip, lumînări clasice, de ceară galbenă, îsi curg cu efort ultimele picături. De ele se apropie un bot curios de caniche, care se lasă repede păgubas din cauza mirosului nefamiliar de ceară. Undeva, în spatele curtii, o căsută de joacă pentru copii stă stingheră, în timp ce în fata portii se dau adevărate dovezi de măiestrie într-ale sofatului. Ambulanta încearcă să se elibereze din strînsoare ca să plece pe urma cortegiului. Figuri îndoliate pornesc la pas sau urcă în masini pentru a se alătura alaiului la biserică.

„Mai sînt coroane, nene?“

Sute de candele si căndelute rosii, cu icoane sau fără, au mărginit drumul de la poartă pînă la casă, dar si gardurile proprietătii Mararilor. Florile adunate în coroane si jerbele funerare cu care a fost gătită trăsura si cu care au fost împodobiti caii au fost naturale 100%. Trandafiri albi si rosii, abia înfloriti, dar si crini imperiali. Pe ici, pe colo s-a văzut si cîte-un crucifix. Doar una, două coroane să fi avut plastic pe ele, însă s-au pierdut din vedere într-atîta mare de flori proaspete. S-a văzut că nu s-a precupetit nici un efort în a asigura lui Gheorghită Mararu o iesire grandioasă din lumea celor vii. Nimic luxuriant sau de neam prost, însă. Crucea simplă, din lemn maro, impunea tocmai prin simplitatea si decenta ei. Cu exceptia trăsurii, care a fost o alegere nitel extravagantă, funeraliile lui Gheorghită Mararu au fost decente si simple, dar conforme cu rangul său. Au costat bani grei. Iar asta a fost vestea care a circulat cel mai repede prin Roznov, dovadă fiind numărul mare de gură-cască adunati. Au fugit copii de la scoală si, cu ghiozdanele în spate, se strecurau prin multime doar-doar or ajunge mai aproape de casa mortului. „Mai sînt coroane, nene?“, întreba unul, de vreo 7-8 ani. Cînd i s-a zis că mai sînt, s-a repezit brusc spre casă. Fatalitate, însă: toate coroanele fuseseră deja scoase si aninate pe lîngă sicriu. Tot pentru un ban în plus s-au îngrămădit localnicii si la cărat stîlpii, la pus prosoape si la cărat masa cu pomenile. Cei patru-cinci preoti, din care doi adusi tocmai din oras (coincidentă sau nu, chiar de la biserica de peste drum de cafeneaua unde s-a întîmplat asasinatul) au asigurat o slujbă religioasă impunătoare. Amploarea evenimentului, cu tot cu cheltuieli, a crescut o dată cu parastasul, unde se estimau pe putin 600 de persoane. Una peste alta, înmormîntarea lui Gheorghită Mararu a fost evenimentul national al zilei de ieri, transmis în direct si la ore de maximă audientă către tot românul dornic să vizioneze funeraliile unui tînăr asasinat cu sînge rece.

Pomenire cu mîncare de post

Familia a comandat pentru praznicul de după înmormîntare circa 600 de portii, care au fost pregătite în Piatra Neamt. Aflîndu-ne în Postul Crăciunului, bucatele au fost pe bază de vegetale. Mesenii au fost împărtiti în două localuri din orasul în care a fost înmormîntat Gheorghită Mararu, avînd în vedere că nu s-a găsit nici un spatiu în Roznov în care să încapă atîta lume. Fiecare dintre cei care au participat la pomenire a fost servit cu gustare rece, formată din zacuscă de vinete, fasole bătută, conopidă pane, dovlecel pane si vinete pane. Gustarea caldă a constat în sărmălute de post cu mămăligută. Meniul a mai continut bors de fasole cu ardei iute si traditionala colivă.

Articol afisat de 4970 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, M. CONSTANTINESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de ela_xt4j la data 19.11.2010 12:46
adiere de cuvinte
extraordinar de frumos scris articolul!...si subictul emotionant..iar realitatea dura, evenimentul pe cat d fastuos pe atat de simplu si decent!
Adăugat de mickey999 la data 20.11.2010 05:28
Mda...another one gone...good
S-a mai dus un pungas.Care-i problema? Foarte bine!Circ national pe tema asta ? De ce???? Cine a fost si ce a facut bun pentru UMANITATE? Nimic, nu-i asa ? Da' nu coteaza ...circ sa fie ...saracu'...ce copil bun a fost . Auzi bunelu', plinge-l cit poftesti da' nu ne spune noua ca "a fost un copil bun", da? Cel putin nu-mi spune MIE despre "copii din astia buni". Din cauza lor , NOI ASTIA BUNI a trebuit sa plecam din Romania! Ah, nu , nu ma bucur ca un idiot a tras cu arma intr-un local . Nu-l admir deloc nici pe criminal si nici pe mort. Ma scoate din sarite ca evenimentele CU ADEVARAT importante nu sint mediatizate!Cind s-a relalat "atit de frumos" despre o carte buna lansata la Piatra Neamt sau de un copil care s-a batut la vreo olimpiada punind in genunchi o lume intreaga cu puterea mintii? Cretinilor, nu ma refer la Mama Omida!!!
Adăugat de kosty_83 la data 20.11.2010 07:37
DA DA...
CUM BINE SPUN BAIETII ACEAIA DE LA PARAZITII "TOT CE E BUN TRE" SA DISPARA" ASA CA NOI PROMOVAM TIGANII (NU RROMI..) IN LOC CEEA CE AR FI NORMAL, FIRESC SI CONSTRUCTIV... SA MURITI IN CHINURI SCURSURI ALE SOCIETATI.
Adăugat de sarin la data 20.11.2010 11:47
n-au aruncat cu sarmale-n shapcalii & cagulati?!
c-asa se da la sclavi de pomana.. si, ce hartie igienic-aveau?!.. dispareti, si voi si shoriciu si toti gainarii, le ciuguliti din palma !
Adăugat de dispeceru la data 20.11.2010 14:51
romania ziaristilor
oare cum o fi la inmormantarea unui academician roman? ca de cea a mafiotului ne-a povestit vasilache. zice el ca asa vinde fituica.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective