Textilistii nemteni ies la rampă
• săptămîna viitoare are loc o prezentare a clusterului Astrico, ca vector de relansare a industriei textile si producătorilor din Moldova • Astrico cuprinde o filatură, Rifil, si 9 producători de tricotaje si confectii din judet n
Industriasii din sectorul textil ies în lume ca să se promoveze. Săptămîna viitoare asociatia Astrico Nord-Est organizează o prezentare a clusterului Astrico, printre primele înfiintate în tara noastră. Evenimentul va reuni la sala de conferinte toti factorii de decizie din sectorul industriei textile românesti, de la producători pînă la reprezentanti ai Ministerului Economiei, Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile si Pielărie, ai Facultătii de Textile din Iasi, ai Agentiei de Dezvoltare Regională Nord-Est si ai unei firme de consultantă, Inno Consult.
„Acest eveniment îsi propune pormovarea clusterului Astrico, ca vector de relansare a industriei textile si a producătorilor din regiunea Moldovei. Este nevoie să constientizăm necesitatea colaborării si a schimbului de informatii dintre institutii, mediul academic, învvătămînt si producători, pentru a sustine dezvoltarea economică a regiunii. Astrico functionează ca asociatie de producători de mai mult timp, dar am considerat că este mai bine să ne integrăm într-o structură de tip cluster, pol de competitivitate. Am atras alături de noi mai multi parteneri pentru a crea premisele unei dezvoltări durabile în contextul inovativ al industriei textile din nord-estul tării. Sîntem un grup industrial compus din 10 întreprinderi: o filatură reprezentativă pentru industria românească, Rifil, si 9 producători de tricotaje si confectii din tricot, si lucrăm mai ales pentru export pe piata europeană“, a explicat, pe scurt, Serban Strătilă (foto), presedintele colegiului director al Astrico. Scopul comun al celor reuniti în cluster este de a atrage fonduri europene, pentru dezvoltarea structurilor proprii, dar nu numai. Clusterul le permite să acceseze fonduri mai usor decît dacă ar încerca fiecare membru separat, iar proiectele acoperă o arie mai largă de actrivităti din domeniul textil, de la cercetare-inovare, pînă la dezvoltare institutională si promovare. „Noi credem în ideea de cluster. De altfel, am derulat două proiecte de cercetare cu facultatea de textile din Iasi si dorim să identificăm noi posibilităti de a colabora în acest domeniu, si cu alti parteneri. Sînt convins că initiativa clusterului nostru va deveni din ce în ce mai cunoscută“, a mai spus Serban Strătilă.
|