Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Ianuarie 2011
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email
MEGA TEAP├  CU CEREALE

MEGA TEAP´┐Ż CU CEREALE

• un afacerist din Tarc´┐Żu, Sorin Pan´┐Ż, a tepuit statul prin neplata taxei pe valoare ad´┐Żugat´┐Ż si a impozitului pe profit • prin dou´┐Ż firme s-a tras un „tun“ de circa 100 miliarde vechi • achizitii de cereale s-au f´┐Żcut din tar´┐Ż si din Bulgaria • ´┐Żn multe tranzactii au fost implicate persoane fictive • afaceristul se afl´┐Ż acum ´┐Żn Penitenciarul Iasi •

Sorin Pan´┐Ż, de 46 de ani, din Tarc´┐Żu, a fost trimis ´┐Żn judecat´┐Ż de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul teritorial Bac´┐Żu, fiind acuzat de evaziune fiscal´┐Ż si fals ´┐Żn ´┐Żnscrisuri sub semn´┐Żtur´┐Ż privat´┐Ż. ´┐Żn perioada 2007 - 2008, patronul nemtean a fraudat bugetul de stat cu o sum´┐Ż record, de 9,7 milioane de lei ron (97 miliarde de lei vechi) echivalentul a 2,26 milioane de euro. Inculpatul a efectuat tranzactii ilicite cu cantit´┐Żti uriase de cereale si nu a achitat c´┐Żtre bugetul de stat d´┐Żrile aferente, taxa pe valoare ad´┐Żugat´┐Ż si impozitul pe profit. Totul s-a realizat prin dou´┐Ż firme, Luncuta, din R´┐Żstolita, judetul Mures si Ianis, din Tarc´┐Żu. Acum statul ´┐Żncearc´┐Ż recuperarea prejudiciului, drept pentru care Directia de Finante Mures este parte civil´┐Ż ´┐Żn procesul penal cu 1,6 milioane lei noi, iar Directia de Finante Neamt cere, pe cale judec´┐Żtoreasc´┐Ż, recuperarea sumei de 8,05 milioane de lei noi. R´┐Żm´┐Żne de v´┐Żzut dac´┐Ż acuzatul are suficiente resurse pentru a da at´┐Żta b´┐Żnet, av´┐Żnd ´┐Żn vedere faptul c´┐Ż ´┐Żn acest moment nu mai desf´┐Żsoar´┐Ż activit´┐Żti comerciale. Este ´┐Żncarcerat la Penitenicenciarul Iasi, execut´┐Żnd o sentint´┐Ż de 4 ani si 9 luni de detentie din contopirea unor pedepse pentru mai multe fapte de furt, ´┐Żnsel´┐Żciune si infractiuni la regimul circulatiei.

Verific´┐Żrile initiate de Garda Financiar´┐Ż

Primii care s-au sesizat despre afacerile ilegale desf´┐Żsurate de afaceristul Pan´┐Ż au fost cei de la Garda Financiar´┐Ż Neamt. ´┐Żn urma unor controale, ´┐Żn octombrie 2008, comisarii au sesizat Parchetul Bicaz, dar ulterior cauza a ajuns la Parchetul de pe l´┐Żng´┐Ż Tribunalul Neamt. Datorit´┐Ż prejudiciului urias, pe 7 octombrie 2009 cauza ajunge la procurorii de la la DNA Bac´┐Żu. Conform actului de inculpare Sorin Pan´┐Ż a preluat firma Luncuta de la o mai veche cunostint´┐Ż a comisarilor nemteni, Claudia Apopei. De fapt cei doi erau asociati si la o alt´┐Ż societate. Desi Luncuta se ocupa ´┐Żn general cu t´┐Żierea si rindiluirea lemnului, ´┐Żn 2007 a trecut la afaceri mai m´┐Żnoase. Atunci Pan´┐Ż l-a cunoscut pe Neculae Popescu, administratorul firmei Cereal Service, din Constanta, nemteanul trebuind s´┐Ż-i livreze celui din urm´┐Ż cereale. Dup´┐Ż transporturi ceva mai mici, ´┐Żn perioada 2 iulie - 18 octombrie 2007 Luncuta a trimis c´┐Żtre firma dobrogean´┐Ż 6.200 de tone de floarea soarelui bio, porumb bio, rapit´┐Ż, gr´┐Żu. A fost deschis cont bancar la o banc´┐Ż din Constanta, iar pentru marf´┐Ż Luncuta a ´┐Żncasat de la Cereal Service peste 5,6 milioane de lei noi. Banii au plecat din banc´┐Ż ´┐Żn buzunarul lui Pan´┐Ż cu sacosa, iar plata s-a f´┐Żcut pe baza borderourilor de achizitie a gr´┐Żnelor de la persoane fizice. Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Sp´┐Żl´┐Żrii Banilor a stabilit c´┐Ż ´┐Żn iulie 2007 au avut loc 20 de retrageri ´┐Żn numerar de 5.656.500 lei ron (56 de miliarde de lei vechi). Toate au fost f´┐Żcute de Pan´┐Ż. Cu toate acestea Luncuta nu a raportat nimic la Fisc si astfel paguba ´┐Żn dauna visteriei statului s-a cifrat la 1,66 milioane noi (din care peste 903.000 este taxa pe valoare ad´┐Żugat´┐Ż plus impozit pe profit de peste 760.000 lei). Mult dup´┐Ż aceast´┐Ż teap´┐Ż, la finele lui 2009 Fiscul din Mures a cerut si obtinut deschiderea falimentului la Luncuta SRL.

Intr´┐Ż ´┐Żn hor´┐Ż Ianis SRL

Cum treburile au mers super bine pe Luncuta, ´┐Żn 2008 Sorin Pan´┐Ż a deschis la Tarc´┐Żu firma Ianis. Aceasta fusese preluat´┐Ż de la o femeie din Poiana M´┐Żrului, judetul Suceava si avea ca obiect de activitate baruri si alte activit´┐Żti de servire a b´┐Żuturilor. Pan´┐Ż a intentionat de la bun ´┐Żnceput s´┐Ż o foloseasc´┐Ż ´┐Żn alte scopuri, drept pentru care la finele lunii iunie 2008 firma Ianis deschide cont bancar, ´┐Żn lei si euro, la o banc´┐Ż din Murfatlar, judetul Constanta. A fost perfectat´┐Ż o ´┐Żntelegere cu acelasi Popescu, fiind vorba tot de afaceri cu cereale. Numai c´┐Ż acesta din urm´┐Ż a pus la b´┐Żtaie o alt´┐Ż firm´┐Ż, Crisor Impex, administrat´┐Ż de fosta lui secretar´┐Ż. Anchetatorii au apreciat c´┐Ż Popescu a vrut s´┐Ż evite leg´┐Żtura societ´┐Żtii sale cu firma Ianis, numai c´┐Ż patronul dobrogean a sustinut initial c´┐Ż nu a avut ´┐Żncredere ´┐Żn Pan´┐Ż, pentru c´┐Ż acesta lucra printr-o firm´┐Ż intermediar´┐Ż. Ca si ´┐Żn primul caz afaceristul nemtean a achizitionat cereale de la produc´┐Żtori agricoli, din mai multe judete, totul f´┐Żr´┐Ż documente legale. Gr´┐Żnele din Ialomita, Buz´┐Żu, C´┐Żl´┐Żrasi si Constanta au fost trasportate la Crisor Impex. Mai apoi Ianis a f´┐Żcut si achizitii intracomunitare si a adus de la o firm´┐Ż din Silistra, Bulgaria, circa 3.200 tone de gr´┐Żu si 754 tone rapit´┐Ż ´┐Żn valoare de 751.997 euro. ´┐Żn acest fel nu avea obligatia pl´┐Żtii tva, ci doar s´┐Ż ´┐Żnregistreze taxa prin mecanismul tax´┐Żrii inverse. Pentru asta ar fi trebuit s´┐Ż depun´┐Ż la Fiscul din Bicaz mai multe declaratii. Dar Pan´┐Ż a declarat importuri de numai 110.535 lei noi. Ulterior Garda Financiar´┐Ż a stabilit c´┐Ż achizitia a fost de 2,7 milioane lei ron. Toate m´┐Żrfurile au fost livrate c´┐Żtre Crisor Impex si TD International Slobozia. ´┐Żn final ancheta a concluzionat c´┐Ż, ´┐Żn perioada 22 iunie-16 octombrie 2008, Ianis nu a ´┐Żnregistrat ´┐Żn contabilitate si nu a declarat facturi emise c´┐Żtre Crisor si TD International reprezent´┐Żnd livr´┐Żri de m´┐Żrfuri de peste 23 milioane de lei. Prejudiciul cauzat de aceast´┐Ż firm´┐Ż bugetului de stat a fost de 8.054.003 lei noi (din care 4,3 milioane este tva si restul impozit pe profit).

Gr´┐Żne cump´┐Żrate de la „fantome“

Pe parcursul urm´┐Żririi penale Pan´┐Ż a dat o singur´┐Ż declaratie, pe 10 iunie 2009, prin care nu a spus mare lucru, apoi s-a prevalat de dreptul de a nu da depozitii si nu a mai discutat cu anchetatorii. Anchetatorii au c´┐Żutat persoanele fizice de pe borderourile pe baza c´┐Żrora banii din banc´┐Ż au fost ridicati cu sacosa de c´┐Żtre acuzat. ´┐Żn cel mai bun caz au dat de persoane care aveau suprafete prea mici de teren pentru a livra cantit´┐Żti uriase de gr´┐Żne. Oamenii legii au g´┐Żsit persoane al c´┐Żror nume nu „b´┐Żtea“ cu codul numeric personal, iar pe unele borderouri erau nume fictive. Numai pe Ianis au fost ´┐Żntocmite 326 astfel de borderouri. Implicare ´┐Żn cauz´┐Ż au avut si firmele cu care a lucrat Pan´┐Ż. Numai cele din Constanta aveau mijloace pentru a se ocupa direct de comertul cu cereale, drept pentru care nu aveau nevoie de intermediari. Probabil din acest motiv unii dintre ei, printre care si const´┐Żnteanul Popescu, au disp´┐Żrut pe parcursul cercet´┐Żrilor. Dup´┐Ż ce a dat o declaratie la Neamt si una la DNA Bac´┐Żu afaceristul nu a mai fost de g´┐Żsit. Pentru unele personaje din aceast´┐Ż spet´┐Ż stufoas´┐Ż, cauza a fost disjuns´┐Ż.

Articol afisat de 2330 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective