Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Ianuarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sanatoriul, buba primarului Rotaru

• primarul Ion Rotaru a declarat cã administratia comunei Alexandru cel Bun nu mai poate sustine financiar Sanatoriul Bisericani • sã-l preia CJ nu se pune problema • se sperã la un sprijin de la Ministerul Sãnãtãtii •

Sedinta extraordinarã a Consiliului Judetean, în care s-au împãrtit banii între localitãtile judetului, ar fi trecut relativ usor, fãrã momente de uimire maximã, dacã ar fi lipsit primarul de Alexandru cel Bun, Ion Rotaru, care a reusit sã lanseze o afirmatie care i-a lãsat pe cei din legislativ cu gura cãscatã. El a venit la sedintã pentru a trage un semnal de alarmã cã îi este imposibil sã mai sustinã financiar, singur, Sanatoriul Bisericani. Si ca sã fie cît mai pe întelesul participantilor si sã îi convingã cã are nevoie de ajutorul lor, a spus rãspicat cã el nu este ca ministrul Elena Udrea, care „are sînge“. Slobod la gurã cum e stiut de ani de zile, Ion Rotaru (foto, alãturi de directorul sanatoriului, medicul Elena Botezatu) a afirmat cã nu mai are cum sã sustinã financiar unitatea si în 2011, dupã ce a fãcut-o cîteva luni bune din 2010, cînd legea l-a obligat sã îl preia. A continuat declarînd cã dacã ar fi stiut ce îl asteaptã renunta la proiectele pe care vrea sã le implementeze în comunitate pentru a putea sustine unitatea sanitarã la care sînt directionati bolnavi din 13 judete. „Sînt multumit de banii pe care i-am primit pentru investitiile în comunã si chiar vreau sã vã multumesc pentru atentia acordatã pentru Alexandru cel Bun. Dar sînt depãsit de situatie în cazul Sanatoriului Bisericani, pe care eu singur trebuie sã îl sustin fiananciar, desi aici sînt 6.000 de pacienti pe an, din 13 judete. Am convingerea cã dacã sanatoriul ar apartine Consiliului Judetean, nu ati putea face fatã cheltuielilor. Am fost miercuri, 12 ianuarie, la Suceava, unde m-am întîlnit cu ministrul Sãnãtãtii si am discutat despre aceastã unitate. Ministrul nu mi-a spus direct, dar mi-a sugerat: «Nu vã convine, dati-l!» Dar cui îl dãm, cui rãmîne? Cã nouã ne e simplu sã dãm o hotãrîre de consiliu si sã scãpãm de el! Ce se întîmplã cu cei 6.000 de pacienti, pe an? Unii dintre ei nici nu mai apucã sã iasã din spital si sã se ducã în judetele lor. Rãmîn pe unde apucã... Legea spune cã trebuie sã acordãm 3% din bugetul comunitãtii pentru unitãtile sanitare. Noi am dat anul trecut cãtre sanatoriu, dupã ce l-am preluat, un procent de 20% din buget. Anul ãsta am da 25%, ca sã punem la punct unele dintre problemele de acolo, dar nu avem putere sã asigurãm toate cheltuielile. Ne trebuie un miliard de lei pe lunã si nu avem acesti bani. Nu mai putem duce în spate asa ceva si nu stiu ce e de fãcut. Eu am în primãrie 18 oameni în total, iar acolo sînt foarte multi angajati. Sã mai dea afarã pe unii dintre ei... nici nu stiu ce sã mai zic! Dacã stiam ce plãcintã ne cade pe cap, nu mai demaram proiectele de importantã foarte mare pentru localitatea noastrã. Rãmîneam sã suportãm cheltuielile bolnavilor din 13 judete! Cînd am preluat sanatoriul, meniul zilnic era de 2,6 lei. Acum e de 13 lei!“, a spus primarul Rotaru.

„ÃŽn cazul în care primãria nu ne mai poate sprijini, situatia va fi dezastruoasã“

Presedintele Vasile Pruteanu a ascultat interpelarea alesului local si i-a dat dreptate. Doar cã, oricît de mult l-ar întelege pe Rotaru, nu poate accepta sã ia CJ în administrare si aceastã unitate sanitarã. „Am discutat despre aceastã problemã cu consilierii judeteni si specialistii nostri, dar nu putem sustine de la bugetul judetului acest spital. Voi merge la ministrul Sãnãtãtii si sper sã mã însotiti domnule primar, pentru a vedea ce e de fãcut. E adevãrat cã acolo sînt 6.000 de oameni care nu pot fi lãsati pe drumuri. Trebuie gãsitã o solutie. CJ Neamt nu-l poate prelua“, a spus presedintele CJ Neamt.
Rãspunsul nu l-a multumit pe Rotaru, pentru cã pînã la urmã a primit doar niste promisiuni. Pînã la materializarea ei si pînã s-o vedea cu „plãcinta“ luatã de pe capul lui, primarul are de ce sã-si facã griji.
Conducerea Spitalului Bisericani este întru totul de acord cu cele spuse de primarul Rotaru si considerã cã are mare nevoie de sprijin. „Pînã acum ne-am putut plãti singuri utilitãtile, medicamente si salariile din contractul pe care-l avem cu Casa de Asigurãri. Domnul Rotaru ne-a ajutat însã foarte mult cu aprovizionarea cu alimente si astfel, o parte din banii alocati pentru hranã au fost directionati cãtre utilitãti. Dumnealui ne-a ajutat si cu acele lucrãri de reabilitare, deci a fãcut cît de mult a putut dar are si el la rîndul sãu nevoie de sprijin pentru cã spitalul nostru este o unitate foarte mare, care înghite foarte multi bani. Sã sperãm cã va primi sprijin financiar pentru cã noi tot la el ajungem cînd avem de cerut ceva si pînã acum a tot dat. Alexandru cel Bun este o comunã micã si bugetul este limitat. Din pãcate, si noi vom avea anul acesta un buget mult mai mic ca urmare a faptului cã ni s-a impus o reducere a internãrilor cu 10%. Cum pacientii care ajung la noi nu pot fi refuzati, din motive obiective, este clar cã va trebui sã tratãm la fel de multi pacienti cu mai putini bani. ÃŽn cazul în care nici primãria nu ne mai poate sprijini, situatia va fi dezastruoasã pentru noi“, a precizat medicul Elena Botezatu, managerul Sanatoriului TBC Bisericani.

Articol afisat de 1839 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, M. VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective