Se scumpeste pîinea
• Cristian Liciu, ca producãtor, motiveazã cu dublarea costurilor cu materia primã si a utilitãtilor • Culitã Tãrâtã, ca agricultor, invocã prezenta speculantilor cu cereale si lipsa unei burse românesti de profil • Pîinea noastrã cea de toate zilele e pe cale sã devinã lux. Cei din domeniu anuntã majorarea pretului în perioada imediat urmãtoare, pentru cã altfel ar risca sã intre ei în necazuri financiare. Cristian Liciu, ca producãtor, explicã scumpirea iminentã cu faptul cã materia primã e de douã ori mai scumpã acum decît astã-toamnã. Grîul era 50 de bani kilogramul, acum e un leu. Fãina era 80 de bani kilogramul în septembrie, acum este 1,6, plus TVA de 24%. „Majorarea pretului pîinii se justificã pentru cã toate aceste costuri se regãsesc în pretul de productie si, deci, si de vînzare. Nu trebuie uitate nici cheltuielile cu motorina, cu curentul electric, cu gazul. Nu stiu dacã oamenii o sã-si mai poatã permite bucata de pîine. Deja mã întîlnesc cu oameni care-mi spun cã au ajuns ca înainte de ‘89, sã scrie pe pîine ca pe salam «luni, marti, miercuri, joi» si taie cîte o felie în fiecare zi. E clar cã o sã reducã cheltuieli din altã parte ca sã-si asigure pîinea zilnicã, dar ne asteptãm si la scãderea vînzãrilor. Nici noi, producãtorii, nu mai facem fatã cheltuielilor, riscãm falimentul“, a declarat Cristian Liciu. Scumpirea pîinii este justificabilã si din partea agricultorilor. Culitã Tãrâtã, deputat si presedinte onorific al unuia din cele mai mari grupuri de firme din domeniu, spune cã pretul grîului pe piata mondialã duce la aceste scumpiri repetate. „ÃŽn România, pretul este influentat de cei care stricã grîul: l-au luat cu 115 euro/tona si îl vînd cu 230-240 euro/tona. Iar de asta nu beneficiazã fermierii români, cã sînt decapitalizati, n-au bani nici sã investeascã în culturi, nici sã se dezvolte. Beneficiazã doar speculantii. 2010 a fost un an bunisor pentru agricultori. Putea sã fie chiar bun, dar s-au încheiat contractele în iunie si la o sãptãmînã preturile au explodat. De aceea zic, preturile sînt influentate de evolutia pietei. Fermierii români ar trebui sã primeascã sprijin de la stat, sã aibã acces la programe, sã se facã o adevãratã piatã româneascã a cerealelor, cu preturi stabilite de ei. Pentru cã acum plusurile nu ajung la ei, ci în buzunarele speculantilor“, a declarat Culitã Tãrâtã. Dupã cum a anuntat patronatul pîinii, stocurile de grîu existente acum mai ajung pentru luna februarie, dupã care se trece la importuri. Acum e 250 de euro tona pe piata internã, dar deja bursele din Londra si Chicago vorbesc de 317 dolari pe tonã pentru luna martie.
|