Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Februarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
AFACERI CU MORTI, PROFIT GARANTAT

AFACERI CU MORTI, PROFIT GARANTAT

• cu o cifrã de afaceri tot mai crescîndã de cînd se ocupã de cimitirele din Piatra, societatea M&D raporteazã 581 de înhumãri, 215 deshumãri, 12.953 servicii de întretinere, 122 servicii de capelã, 534 servicii de concesionare/reconcesionare si 257 servicii de autorizãri constructii • primãria a încasat 150.000 de lei redeventã • a fost nevoie de somatie ca sã primeascã raportul anual obligatoriu • în document, firma recunoaste furturile, dar nu si rãspunderea •

Somatã de primãrie sã prezinte raportul anual obligatoriu, societatea care administreazã cimitirele din Piatra s-a îndurat abia zilele trecute sã ofere municipalitãtii datele cerute, adicã inventarul bunurilor si cum s-a derulat activitatea pe anul trecut. Documentul aratã clar cã neregulile ajunse pînã la urechile politistilor erau cunoscute chiar de firma M&D, dar au fost bagatelizate. La rubrica „Servicii de ordine în cele douã cimitire“ se mentioneazã personalul angajat al firmei si „ajutor din partea institutiilor publice“, respectiv politia comunitarã „pentru un caz de depozitare moloz constructie în incinta cimitirului Eternitatea, rezolvat“ si politia municipiului „pentru tentative de furt si furturi de materiale, în curs de cercetare“. Nimic despre paza pe care era obligatã prin contract sã o asigure.

Cine-a-nfipt bara în gard?

Raportul spune cîte ceva despre reclamatiile si sesizãrile înregistrate: „Acestea privesc deteriorãri de obiecte, vaze, felinare, ca urmare a aglomeratiei create la sãrbãtori religioase si a modului traditional în care se desfãsoarã. Si furturi de obiecte de pe morminte: vaze de flori, bare de inox. Autorii prinsi au fost raportati la politia municipalã sau sînt în curs de cercetare, iar pentru prevenire s-a actionat pentru respectarea autorizatiilor de constructie privind materialele folosite si modul de fixare în structura de rezistentã a constructiei“. Altfel spus, urmasii sînt de vinã, cã nu înfig gardul bine în ciment. Nici nu mai conteazã cã hotii sînt profesionisti si le taie curat, ca sã nu le strice. ÃŽn continuare, firma raporteazã cã stã regulamentar la capitolul evidenta actelor de concesiune pentru locurile de înhumare, cã factureazã si încaseazã cu facturã, bon si chitantã fiecare serviciu prestat, lucru constatat si de institutiile picate în control - Mediu, OPC, Gardã, ITM - care n-au dat sanctiuni pentru cã nu au gãsit nereguli. Celor de la ITM le-au iesit 17 lei în minus la obligatiile de platã pe 2010, dar diferenta a fost achitatã imediat.

Mort, mort, dar produce

Prin contractul încheiat în noiembrie 2006, M&D a primit de la primãrie în administrare si exploatare cimitirele Eternitatea si Pietricica. Primul, aproape 68.000 mp distribuiti în cimitirul vechi si cel nou, a venit la pachet cu clãdire administrativã, vestiar, douã capele, clopotnitã, magazie de materiale, sobe cu gaz, alei de incintã în cimitir si garduri. În total, 34 de parcele cu locuri de înhumare, ocupate 100%, cimitirul fiind declarat închis. Pietricica e mai mare, aproape 74.000 mp, distribuiti în 60 de parcele. Din cele 6.800 de locuri de veci estimate, 5.885 sînt concesionate deja (cam 86%). Ce a însemnat asta pentru M&D în 2010? În primul rînd încasãri. Cu 581 de înhumãri prestate, 215 deshumãri, 12.953 servicii de întretinere, 122 servicii de capelã, 534 servicii de concesionare/reconcesionare si 257 servicii de autorizãri constructii, societatea a fãcut bani frumosi din plecarea pietrenilor la loc cu verdeatã. Potrivit Ministerului de Finante, firma a dus-o destul de rãu în 2006, de exemplu, înainte de a prinde contractul cu primãria, cînd avea zero (!) cifrã de afaceri, venituri de 5 lei si cheltuieli de 505 lei, în conditiile în care nu avea nici un angajat. 2007, primul an de activitate în cimitire, a fost deja însorit: 376.665 lei cifrã de afaceri, 382.391 lei venituri, 4.572 lei profit si nouã angajati. 2008 a fost de-a dreptul prolific, cifra de afaceri dublîndu-se. Aproape. Veniturile totale au fost de 617.970 lei, profitul net 8.228 lei si angajatii au sporit la 11. Criza economicã a fãcut rãu doar muritorilor, cã administratorul cimitirelor a dus-o si mai bine: 644.356 lei venituri totale, 5.139 lei profit net. Si 12 angajati, cã a fost de unde. Ce au fãcut acesti angajati anul trecut? Tot M&D spune: amenajat si reparat 30% din aleile cimitirului Pietricica, reparatii acoperis clãdire administrativã Eternitatea, interior capele Eternitatea, schimbat sobele pe gaz cu centralã tot pe gaz, strîns 1.050 mc gunoi menajer si vegetal si 250 de peturi, plus cosit 35.400 mp loc cu verdeatã dintre morminte si alei. Si s-au dat 2.350 mc de apã urmasilor ca sã ude florile înaintasilor.

Primãria ia TVA-ul

Prosperitatea s-a înregistrat numai la firmã, pentru cã primãria nu s-a ales cu mare lucru. Redeventa datoratã prin contract s-a ridicat anul trecut la 157.184 lei, conform contractului. Spre comparatie, statul a primit 101.566 lei numai TVA, la care s-a mai pus suma de 61.749 lei obligatie a angajatorului si 58.370 lei ale angajatilor. Mai trebuie mentionat cã tarifele au crescut anul trecut în varã, prin majorarea cotei de TVA de la 19 la 24%, precum si faptul cã, în noiembrie 2010, firma M&D a solicitat majorarea cu aproape dublu la toate tarifele existente pentru a asigura montarea unui sistem de supraveghere cu camere video si angajarea unei firme de pazã. Primãria nu a acceptat, iar societatea nici cã s-a mai preocupat de asta. Pînã la urmã, vorba bancului: cei dinafarã nu vor sã intre, cei dinãuntru nu pot sã iasã. Asta pînã la hotii care vin la aprovizionare.

Articol afisat de 2257 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective