Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Martie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
REVOLTÃ LA PREFECTURÃ

REVOLTÃ LA PREFECTURÃ

• circa 300 de salariati au participat ieri la protestul din fata Prefecturii • sindicalistii si-au exprimat dezamãgirea fatã de nivelul de trai, fatã de dezinteresul guvernantilor si fatã de noile prevederi din contractul colectiv de muncã • prefectul a discutat cu liderii protestatarilor dar n-a iesit si în fata multimii • acest lucru l-a costat, protestatarii taxîndu-i „indiferenta“ •

Gãlãgie multã, ieri, în fata Prefecturii. N-au fost protestatari pe cît si-au dorit liderii, pentru cã s-au adunat cam 300 de oameni din circa 800 cîti fuseserã luati în calcul, dar au strigat cît sã se facã auziti în tot centrul orasului si sã se simtã „vuvuzelele“ lor si în sala de sedintã unde se purtau discutiile între conducerea Prefecturii, ITM si protestatari.

„Mã simt umilitã si nu stiu cum sã le cer elevilor sã învete“

Desi ora de întîlnire din fata Prefecturii era 12.45, protestatarii au ajuns la locul cu pricina putin mai devreme si de cum s-au instalat au început larma. Flancati de o parte si de alta de zeci de jandarmi, dotati cu cãsti în urechi si statii prin care purtau dialoguri, ba era pãrtasã la grevã si o utilitarã a Pompierilor care ar fi intervenit în caz cã se încingeau prea tare spiritele, protestatarii s-au întrecut în sloganuri tãiaose. Si dacã din gurã ziceau ce le trecea prin minte, zicerile de pe pancartele fluturate în frigul caracterizat de cele cîteva grade cu minus erau parcã mai tãioase ca pînã acum: „Bogatii ajunsi la putere îi umilesc pe cei sãraci“, „Stopati politizarea“, „Codul Muncii nu trebuie schimbat“, „Traian Bãsescu un Garcea al politicii românesti“, „Nu vã mai lãsãm sã vã bateti joc de vietile noastre“ si multe altele. Huiduielile au fost si ele la mare înãltime, acompaniate fiind de tobe si fluiere. Dupã precizãri fãcute de cãtre liderii celor cinci confederatii sindicale venite la protest, în fata oamenilor a venit o profesoarã care a spus cã batjocura de care au parte cadrele didactice le determinã pe acestea sã fie neputincioase în fata elevilor. „Mã simt umilitã de cãtre acesti guvernanti. Intelectualii români sînt umiliti! Ce sã le spunem noi copiilor, cum sã îi îndemnãm sã învete, cîtã vreme nu avem nici un avantaj de pe urma cãrtii? Am venit putini la acest protest, dar supãrãri au foarte multi dintre noi. Uitati-vã pe strãzi, sã vedeti lumea - e totul negru, la propriu si la figurat!“. Protestatarii s-au rînduit la microfon, în vreme ce liderii de sindicat au mers la discutii cu prefectul Mihai Archip, subprefectul Vasile Sendrea si seful ITM, Ioan Popescu.

„Oare de ce nu vor copiii României sã creascã?“

Dupã un schimb de amabilitãti de la începutul întrevederii, cele douã pãrti au demarat discutiile. Prefectul i-a ascultat pe rînd pe liderii de sindicat si la final a cãutat sã le prezinte punctul sãu de vedere. Spre deosebire de alte runde de negocieri, de data aceasta discutia a fost mai scurtã, recunoscîndu-se cã problemele reclamate nu-si pot gãsi rezolvarea la Prefecturã. Angela Tofan, reprezentanta angajatilor din Spitalul Judetean a precizat cã dacã guvernantii îti vor pãstra atitudinea de nepãsare fatã de Sãnãtatea româneascã, tara riscã sã rãmînã fãrã specialisti: „Se vrea ca specialistii sã plece din tarã si oamenii sã moarã. Si vom pleca dacã altã solutie nu existã în tara noastrã. Dar vom pleca plîngînd pentru cã «acasã» si-au bãtut joc de noi“. Puncte de vedere „sensibile“ au avut si reprezentantii Educatiei. Liderul Gabriel Ploscã a vorbit despre lunga listã a nemultumirilor dãscãlimii, inclusiv cele ce vizeazã neaplicarea hotãrîrilor judecãtoresti care prevãd acordarea unor drepturi salariale oprite ilegal, în vreme ce secretarul general Gabriela Grigore i-a prezentat prefectului o întîmplare la care a fost martorã. „Am vorbit cu o fetitã de cinci ani si am întrebat-o ce vrea sã se facã atunci cînd va creste mare. Si mi-a spus cã ea nu vrea sã creascã! Mi-a spus cã oamenii mari sînt tristi si aproape cã i-au dat lacrimile! Oare de ce nu vor copiii României sã creascã?“. Opiniile liderilor de sindicat au fost prezentate pe rînd, timp în care de afarã rãzbeau fluierãturi si huiduieli. Ioan Zaharia a spus cã dacã noul Cod al Muncii va trece de votul guvernantilor, „oamenii vor ajunge sã munceascã precum Ion la popã“. Prefectul s-a arãtat ca de fiecare datã împãciuitor în astfel de situatii si le-a dat oamenilor de înteles cã nu are el puterea de a rezolva lucruri care se stabilesc la nivel de guvernanti si premier. Pe rînd a cãutat sã arate pãrtile bune ale actului atît de contestat, dupã care a dat asigurãri cã plîngerile protestatarilor nemteni vor ajunge la Bucuresti. S-au salutat respectuos si atît a fost. Pentru cã n-a venit si în fata multimii înghetate si mînioase, protestatarii l-au criticat aspru. „Domnule prefect, n-ati avut bunul simt sã ne salutati! Nu vã omoram, nu vã înjuram! Voiam sã ne vedeti deznãdejdea de pe fete! Dar sînteti ca toti ceilalti, care s-au vãzut pe functii - i-am ales: patru ani se vãd stãpîni!“. De la ora 14, protestatarii au spart rîndurile si s-au îndreptat spre casele lor.

Articol afisat de 1725 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective