Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Martie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Israelienii au bani. Îi investesc si în Neamt?

o delegatie de oameni de afaceri din Israel a vizitat Neamtul • existã sperante de a se materializa cîteva din multele planuri ce s-au discutat • povestea e sã se întrezãreascã profitul • Spitalul Bicaz ar putea fi transformat într-o clinicã de oncologie •

Vizita unei delegatii israeliene în judet a lãsat în agendele autoritãtilor nemtene o listã lungã de obiective ce s-ar putea realiza. Numai bani sã fie. Iar israelienii, condusi de Shimon Moshie, nãscut la Piatra Neamt, au zis cã finantele nu-s o problemã, numai sã fie certitudini cã ar iesi bani de pe urma afacerilor pe care le-ar putea derula. Asadar, dacã treaba va merge bine, micul sãtuc Negulesti, cu tot cu statiunea ce-a stat zãvorîtã 17 ani si baza balneo-climatericã, ar putea deveni o atractie. La Tupilati ar putea lua fiintã un cãmin pentru persoanele vîrstnice, la Bicaz s-ar înfiinta un centru national de oncologie, la Tîrgu Neamt s-ar rezolva problemele spitalicesti, s-ar înfiinta la Piatra Neamt o fãbricutã de produs mobilã de lux, un centru industrial unde firmele nemtene sã gãseascã o rampã de lansare, iar produsele tîrgnemtenilor realizate în cooperativa mestesugãreascã ar lua drumul unui tur european, sã fie vãzute de israelieni, nemti si austrieci. Nici domeniul învãtãmîntului nu a fost lãsat deoparte, asa cã prin intermediul Inspectoratului Scolar se vor sprijini douã proiecte. Delegatia de israelieni recunoaste cã a venit în Neamt cu cîteva obiective în mapã si aici, vãzînd locurile minunate si disponibilitatea autoritãtilor, au ajuns sã-si dubleze si chiar tripleze planurile. Urmeazã prospectiunile de piatã si apoi se vor alege proiectele care meritã a fi sustinute financiar. Ca sã fie sigur cã se va întîmpla ceva-ceva, Vasile Pruteanu, presedintele CJ, a semnat un protocol cu seful delegatiei israeliene, stabilindu-se cã o altã vizitã sã fie efectuatã în luna mai.

Evreii, oameni cu punga mare dar strînsã bine

Pînã atunci oameni priceputi în prognoze vor testa piata, pentru a vedea ce meritã exploatat si ce nu. Astfel, pînã la finele acestei luni se vor perfecta unele documente legate de ceea ce se poate face în Statiunea Negulesti si satul cu acelasi nume, pentru ca la un loc sã devinã un brand, pînã la jumãtatea celei ce urmeazã se va evalua respectiva documentatie si în mai vom gãzdui din nou delegatia israelianã, care va fi mai mare decît cea actualã, formatã din zece persoane, care va analiza la fata locului proiectul si studiul de fezabilitate. „Pasii stabiliti sînt mici si termenele sînt concrete, tocmai pentru a nu ne întinde în timp. Discutiile purtate zilele acestea în Piatra Neamt, Roman, Bicaz si Tîrgu Neamt au fost concrete. Am mai avut delegatii pînã acum care se recomandau ca posibili investitori si vizitele s-au încheiat amiabil, elegant si atît a fost. De data aceasta avem speranta cã lucrurile vor sta altfel“, a declarat optimist Vasile Pruteanu. Shimon Moshie, nãscut în Piatra Neamt, are 30 de ani de carierã în administratie, fiind pe rînd primar al orasului Kiryat Malachi, ales regional, secretar de stat. Sustine cã la viata sa a muncit mult si din greu, cã n-a cîstigat cu usurintã banii si tocmai de aceea nu vrea sã îi piardã pe te miri ce. „La Negulesti, de cînd am vãzut statiunea am devenit tensionat, pentru cã vreau sã reusim ceva acolo. N-am probleme cu banii, am muncit pentru ei si i-am cîstigat foarte greu. De aceea, înainte de a-i investi vreau sã stiu exact ce fac. Momentan am verificat piata si posibilele proiecte pe care le putem derula. Vom reveni sã tragem concluziile clare“, a declarat seful delegatiei israeliene. Autoritãtile nemtene au un motiv de teamã si asta pentru cã de evrei trag si vecinii „unguri» din Covasna, care vor sã îsi punã la punct statiunea cu bani proveniti din aceeasi „pungã“. Sperã însã sã nu-i piardã pe israelieni ca si colaboratori, punîndu-si mai sperante în relansarea Negulestiului, loc în care sã se mãnînce produse bio, obtinute în gospodãriile cetãtenilor din Piatra Soimului.

Intentii si în privinta spitalului bicãjean

ÃŽn cazul spitalului din Bicaz, pe care autoritãtile s-au luptat din rãsputeri sã-l mentinã deschis, s-ar putea gãsi calea de a-l transforma într-o unitate monospecialitate, care l-ar putea face extrem de cãutat la nivel national. Profitînd de faptul cã Neamtul este vizitat de o delegatie de oameni de afaceri din Israel, care s-au arãtat interesati de „sãnãtatea“ judetului în eventualitatea realizãrii unor investitii, seful CJAS Neamt le-a prezentat si acestora ideea. „Dacã li se va pãrea potrivit amplasamentul si le va si surîde ideea realizãrii unui parteneriat public privat, asa cum se doreste acum, este posibil ca soarta spitalului sã se schimbe rapid în bine. Ne gîndisem la faptul cã aceastã unitate sanitarã ar putea fi transformatã într-una care sã se adreseze exclusiv tratãrii pacientilor oncologici. Ne-am dori ca acest spital sã devinã unul de interes national si cred cã ar putea fi o idee viabilã, atît pentru pacienti cît si pentru sistemul sanitar. Deocamdatã, din vizitele fãcute împreunã cu delegatia israelianã prin diverse cabinete medicale, a reiesit cã acestia au fost foarte încîntati de cele vãzute la noi, mult peste asteptãrile lor, ceea ce i-a determinat sã se gîndeascã la niste oportunitãti de afaceri, inclusiv în lumea medicalã“, a declarat Valericã Frãtilã, presedintele CJAS Neamt.
Deocamdatã mingea se aflã în curtea Ministerului Sãnãtãtii, care pînã pe 15 martie, cel tîrziu, trebuie sã decidã clar ce va face cu cele peste 180 de spitale pe care a anuntat în ianuarie cã le va închide ori comasa. În Neamt urmeazã a fi afectate de decizia oficialilor de la Bucuresti spitalele din Roznov si Bicaz.

Articol afisat de 1776 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, M. VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective