Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Martie 2011
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

UN PREOT SE AUTOSUSPEND´┐Ż

• motivele acestui gest f´┐Żr´┐Ż precedent tin de acuzele recente aduse p´┐Żrintelui Iustin P´┐Żrvu, de la M´┐Żn´┐Żstirea Petru Vod´┐Ż

Acuzele recente aduse p´┐Żrintelui Iustin, f´┐Żr´┐Ż acoperire spun multi credinciosi, au dus la un gest f´┐Żr´┐Ż precedent. Vasilic´┐Ż Militaru, domiciliat ´┐Żn satul Petru Vod´┐Ż, a comunicat mitropolitului c´┐Ż se autosuspend´┐Ż din cadrul institutiei Bisericii Ortodoxe Rom´┐Żne. F´┐Żr´┐Ż alte comentarii, v´┐Ż oferim motivele acestei decizii.

P´┐Żrinte Mitropolit si Arhiepiscop Teofan,

Eu Vasilic´┐Ż Militaru, domiciliat ´┐Żn sat Petru Vod´┐Ż, comuna Poiana Teiului, judetul Neamt, fiu al Arhiepiscopiei Iasilor, licentiat la Sibiu ´┐Żn teologie ortodox´┐Ż pastoral´┐Ż din anul 2007, absolvent al unui examen de capacitate preoteasc´┐Ż din anul 2009, v´┐Ż comunic oficial c´┐Ż m´┐Ż autosuspend din Arhiepiscopia Iasilor, din cadrul institutiei Biserica Ortodox´┐Ż Rom´┐Żn´┐Ż, pentru a nu-mi pierde credinta ortodox´┐Ż ´┐Żn Dumnezeu. ´┐Żn aceste conditii voi r´┐Żm´┐Żne un rom´┐Żn cu credint´┐Ż ´┐Żn Dumnezeu Tat´┐Żl, Fiul si Sf´┐Żntul Duh, botezat crestin ortodox, m´┐Żrturisitor al credintei Sfintilor P´┐Żrinti, asa cum a fost stipulat´┐Ż ´┐Żn M´┐Żrturisirea de credint´┐Ż niceo-constantinopolitan´┐Ż. Dar r´┐Żm´┐Żn si un rom´┐Żn cu dragoste de neam, asa cum au m´┐Żrturisit-o cei care au suferit ´┐Żn temnitele comuniste. R´┐Żm´┐Żn ´┐Żn comuniune si unitate dogmatic´┐Ż, liturgic´┐Ż si canonic´┐Ż cu Biserica Ortodox´┐Ż universal´┐Ż. P´┐Żstrez comuniunea duhovniceasc´┐Ż si fr´┐Żteasc´┐Ż cu membrii institutiei BOR care vor s´┐Ż recunoasc´┐Ż statutul meu de credincios ´┐Żn afara institutiei. Accept s´┐Żv´┐Żrsirea Sfintelor Taine ale Ortodoxiei, dac´┐Ż acestea sunt s´┐Żv´┐Żrsite conform Traditiei, chiar si de clerici membri ai institutiei. Nu p´┐Żr´┐Żsesc Biserica Ortodox´┐Ż, ci institutia BOR, ce ´┐Żsi ´┐Żncalc´┐Ż propriul Statut de functionare, devenind anacronic´┐Ż si dep´┐Żsit´┐Ż de evenimente din punct de vedere teologic.
Asa s´┐Ż-mi ajute Dumnezeu!

Motivatii privind decizia de autosuspendare

Am luat aceast´┐Ż hot´┐Żr´┐Żre dureroas´┐Ż, dup´┐Ż o ´┐Żndelung´┐Ż perioad´┐Ż de rug´┐Żciune si cugetare, privitor la ceea ce este adev´┐Żrata Biseric´┐Ż, ´┐Żntemeiat´┐Ż prin jertfa si ´┐Żnvierea M´┐Żntuitorului, dar si pe credinta apostolilor S´┐Żi. Am ajuns la concluzia c´┐Ż exist´┐Ż o diferent´┐Ż major´┐Ż ´┐Żntre Biserica Ortodox´┐Ż si Institutia BOR care ´┐Żsi ´┐Żncalc´┐Ż propriul statut.
1. Av´┐Żnd ´┐Żn vedere atitudinea institutiei Biserica Ortodox´┐Ż Rom´┐Żn´┐Ż fat´┐Ż de p´┐Żrintele Iustin P´┐Żrvu, un duhovnic al Bisericii, dar si al neamului rom´┐Żnesc, inclusiv comunicatul emis de Arhiepiscopia Iasilor, sunt dezam´┐Żgit de modul ´┐Żn care v´┐Ż desolidarizati de adev´┐Żratii slujitori ai Bisericii Ortodoxe. ´┐Żn comunicat nu se specific´┐Ż ce canoane a ´┐Żnc´┐Żlcat p´┐Żrintele Iustin P´┐Żrvu. De asemenea, institutia BOR nu a cerut mai ´┐Żnt´┐Żi celorlalte institutii abilitate ale statului rom´┐Żn, s´┐Ż stabileasc´┐Ż legile ´┐Żnc´┐Żlcate de p´┐Żrintele. Biserica se bazeaz´┐Ż pe principiul milei si al dragostei. Institutia BOR s-a gr´┐Żbit s´┐Ż accepte p´┐Żrerile neautorizate ale unor ziaristi si reporteri. Astfel, lideri oficiali ai BOR au ´┐Żnc´┐Żlcat prezumtia de nevinov´┐Żtie. Iat´┐Ż cum institutia BOR s-a gr´┐Żbit s´┐Ż-l condamne pe p´┐Żrintele Iustin, ´┐Żnainte ca vreo instant´┐Ż judec´┐Żtoreasc´┐Ż s´┐Ż se pronunte asupra unei eventuale vinov´┐Żtii. Este cunoscut faptul c´┐Ż p´┐Żrintele Iustin P´┐Żrvu a fost condamnat pentru acordarea ajutorului material unor legionari si apartenenta la Fr´┐Żtiile de cruce. Urmare a acestui fapt, ´┐Żntre anii 1948-1964, a suferit 16 ani de temnite comuniste. Pe perioada detentiei, comunistii au ´┐Żncercat s´┐Ż-l determine s´┐Ż renunte la credinta sa legionar´┐Ż: credinta ´┐Żn Dumnezeu unit´┐Ż cu dragostea de neamul rom´┐Żnesc. Dup´┐Ż 1989, singura preocupare, a unor ierarhi ai institutiei BOR, a fost ca p´┐Żrintele Iustin P´┐Żrvu s´┐Ż treac´┐Ż sub t´┐Żcere crezul s´┐Żu. Asist´┐Żm la o nou´┐Ż form´┐Ż de reeducare, asemenea celor din ´┐Żnchisorile comuniste, prin care p´┐Żrintele Iustin P´┐Żrvu este silit s´┐Ż se dezic´┐Ż de trecutul s´┐Żu. Locul lui Turcanu si al colonelului Cr´┐Żciun a fost luat de unii oficiali BOR.

Care este vina?

2. Liderii BOR, uit´┐Ż istoria Rom´┐Żniei. Regret´┐Ż faptul c´┐Ż p´┐Żrintele Iustin ascult´┐Ż un c´┐Żntec ce contine si versurile: „Pentru cei viteji zidim altare si-avem doar gloante pentru tr´┐Żd´┐Żtori“. Atunci v´┐Ż rog s´┐Ż explicati societ´┐Żtii rom´┐Żnesti de ce a fost canonizat de c´┐Żtre institutia BOR, Sf´┐Żntul Stefan cel Mare. Si el a t´┐Żiat, ´┐Żn mod criminal, turci si boieri tr´┐Żd´┐Żtori si a zidit altare. Cum justific´┐Ż BOR participarea credinciosilor membri BOR la r´┐Żzboaie si uciderea adversarilor? De ce liderii religiosi fundamentalisti pacifisti ai institutiei BOR nu s-au opus trimiterii militarilor credinciosi crestini ´┐Żn Afganistan si Irak? De ce au trimis trupelor „criminale“ si preoti ortodocsi? De ce nu s-au autosesizat oficialii BOR si ´┐Żn ce priveste imnul national Desteapt´┐Ż-te Rom´┐Żne. Monahii nu au voie s´┐Ż c´┐Żnte si s´┐Ż asculte acest c´┐Żntec „instigator“ la lupt´┐Ż pentru tar´┐Ż? Personal detest orice form´┐Ż de crim´┐Ż si condamn acest act barbar al omenirii, cu n´┐Żdejdea c´┐Ż ´┐Żn cur´┐Żnd el va fi abolit din practicile umane. Dar Institutia BOR este dep´┐Żsit´┐Ż din punct de vedere teologic, dac´┐Ż nu poate explica aceste fapte si doar le trece sub t´┐Żcere. Este o ruptur´┐Ż flagrant´┐Ż ´┐Żntre ceea ce propov´┐Żduieste BOR si ceea ce fac credinciosii ei. Dac´┐Ż un neam ostil ne va ataca ´┐Żn cur´┐Żnd, ´┐Żi veti condamna pe credinciosii ortodocsi dac´┐Ż vor ucide adversarii sau tr´┐Żd´┐Żtorii t´┐Żrii?

Ai cui s´┐Żnt martirii din temnitele comuniste?

3. Ca cercet´┐Żtor al tr´┐Żirilor din temnitele comuniste si al credintei care s-a manifestat ´┐Żn cadrul Misc´┐Żrii Legionare, precum si ca autor al lucr´┐Żrilor „Biserica din temnit´┐Ż“ si „Credinta neamului rom´┐Żnesc“, pot s´┐Ż afirm faptul c´┐Ż reeducarea de la Pitesti din anii 1949-1951, condus´┐Ż de Turcanu, si reeducarea de la Aiud din anii 1960-1964, condus´┐Ż de colonelul Cr´┐Żciun, au fost f´┐Żcute majoritar ´┐Żmpotriva legionarilor. Miscarea Legionar´┐Ż din Rom´┐Żnia a fost un fenomen complex care ar trebui cercetat, ´┐Żn profunzime si f´┐Żr´┐Ż prejudec´┐Żti, de specialisti (istorici, teologi, psihologi, sociologi, juristi, s.a.). Numai asa se va stabili adev´┐Żrul istoric, cu bunele si relele lui, privind fenomenul legionar din Rom´┐Żnia. Institutia Biserica Ortodox´┐Ż Rom´┐Żn´┐Ż s-a dezis, pe tot timpul detentiei acestor oropsiti, de toti preotii care, ´┐Żn majoritate pentru motive legionare, au fost condamnati si ´┐Żnchisi de c´┐Żtre comunisti. Dup´┐Ż eliberare, multi au fost reprimiti s´┐Ż slujeasc´┐Ż, dar f´┐Żr´┐Ż s´┐Ż existe o declaratie oficial´┐Ż de recunoastere canonic´┐Ż a lor. Sunt publice si de net´┐Żg´┐Żduit caterisirea si excluderea din monahism a ieromonahului Arsenie Boca din anul 1958 si caterisirea preotului Gheorghe Calciu Dumitreasa din 6 octombrie 1984. Nici p´┐Żn´┐Ż ast´┐Żzi, nici un Sinod al BOR nu a emis o hot´┐Żr´┐Żre prin care acesti slujitori ai Bisericii s´┐Ż fie reabilitati si recunoscuti ca ieromonah si respectiv ca preot cu drepturi depline. ´┐Żn istorie ei figureaz´┐Ż oficial ca exclusi din institutia B.O.R.. Doar credinciosii evlaviosi ´┐Żi cinstesc ca oameni cu viat´┐Ż sf´┐Żnt´┐Ż. ´┐Żn acest timp, institutia BOR tace. O institutie ce are stipulat ´┐Żn art. 5 al Statutului: BOR este Biserica Neamului Rom´┐Żnesc, dar nu vrea s´┐Ż apere fiii neamului, nu poate fi o Biseric´┐Ż a neamului.
BOR nu vrea s´┐Ż recunoasc´┐Ż jertfa fiilor neamului din temnitele comuniste rom´┐Żnesti. Figuri reprezentative ale temnitelor comuniste: Valeriu Gafencu, Costache Oprisan, Gheorghe Jimboiu, Ioan Ianolide, Mihai Lungeanu, Grigore Caraza, Dumitru Bordeianu, Virgil Maxim, Liviu Br´┐Żnzas, Marin Naidim, Constantin Voicescu, Nicolae Grebenea, Iosub Mihai, Nit´┐Ż Cornel, Ionic´┐Ż Pintilie, si multi altii au fost ´┐Żnchisi si persecutati pentru credinta ´┐Żn Dumnezeu si dragostea de neam. Cei citati, al´┐Żturi de multi altii, nu s-au dezis nici un moment de crezul lor. Unii dintre cei pomeniti au murit martiric ´┐Żn ´┐Żnchisoare. P´┐Żrintele Iustin P´┐Żrvu, p´┐Żrintele Arsenie Papacioc, p´┐Żrintele Mina Dobzeu, p´┐Żrintele Adrian F´┐Żgeteanu, p´┐Żrintele Gherasim Iscu, p´┐Żrintele Ioan Negrutiu si mii de preoti ortodocsi din BOR au fost ´┐Żnchisi, dar nu pentru apartenenta lor la institutia BOR, ci pentru apartenenta sau simpatizarea cu Miscarea Legionar´┐Ż. Dac´┐Ż ar fi fost ´┐Żnchisi doar pentru apartenenta la BOR ar fi trebuit s´┐Ż asist´┐Żm la ´┐Żncarcerarea tuturor episcopilor si preotilor ortodocsi. ´┐Żn Rom´┐Żnia nu a fost ´┐Żnchis nici un episcop ortodox, iar preotii ortodocsi nu au fost ´┐Żncarcerati doar pentru simpla apartenent´┐Ż la institutia BOR. Doar p´┐Żrintele Ioan Iovan de la Recea r´┐Żm´┐Żne ca o figur´┐Ż singular´┐Ż de opozitie fat´┐Ż de sistemul comunist, dar si fat´┐Ż de institutia B.O.R. din acea vreme. Al´┐Żturi de maicile de la Vladimiresti, el a criticat ´┐Żn mod f´┐Żtis politica institutiei BOR, de acceptare tacit´┐Ż a regimului comunist. Deducem c´┐Ż institutia BOR nu a avut m´┐Żrturisitori ´┐Żn temnitele comuniste. Toti au fost m´┐Żrturisitori ai credintei ortodoxe, dar nu ca apartenenti la institutia BOR, ci pentru c´┐Ż apartineau unei misc´┐Żri anticomuniste si apartineau Bisericii Ortodoxe universale. Dac´┐Ż institutia BOR doreste recunoasterea unor m´┐Żrturisitori ortodocsi, atunci ea trebuie s´┐Ż accepte c´┐Ż acestia au apartinut unor partide politice si unei Misc´┐Żri care promova, pe l´┐Żng´┐Ż credinta ´┐Żn Dumnezeu propov´┐Żduit´┐Ż si de BOR, dragostea de neam ce nu face parte din teologia oficial´┐Ż a institutiei BOR. Institutia Biserica Ortodox´┐Ż Rom´┐Żn´┐Ż nu a stipulat ´┐Żn nici un act oficial pozitia, pe care trebuie s´┐Ż o aib´┐Ż membrii ei, fat´┐Ż de un regim ateu si antihristic, asa cum a fost regimul comunist.
Miscarea Legionar´┐Ż a fost o form´┐Ż de manifestare care s-a ´┐Żntemeiat, ´┐Żnc´┐Ż de la ´┐Żnfiintarea sa, si pe lupta ´┐Żmpotriva comunismului. Admitem c´┐Ż Biserica nu face politic´┐Ż. Atunci ´┐Żnseamn´┐Ż c´┐Ż lupta ´┐Żmpotriva comunismului nu a fost dus´┐Ż de institutia BOR, ci doar de unii dintre membrii ei, dar care f´┐Żceau parte din Miscarea Legionar´┐Ż si din alte partide politice. Atunci ´┐Żnseamn´┐Ż c´┐Ż institutia BOR a coabitat cu regimul ateu si antihristic comunist. ´┐Żnseamn´┐Ż c´┐Ż credinta acelor oameni nu era motivat´┐Ż de apartenenta la institutia BOR, ci de apartenenta la o Miscare care presupunea credint´┐Ż nelimitat´┐Ż ´┐Żn Dumnezeu a membrilor ei. Voi reveni ´┐Żn institutia BOR doar atunci c´┐Żnd toate aceste adev´┐Żruri istorice vor fi recunoscute de oficialii BOR. Voi reveni ´┐Żn BOR atunci c´┐Żnd Sinodul si Patriarhia Rom´┐Żn´┐Ż ´┐Żl vor cinsti cum se cuvine pe p´┐Żrintele Iustin P´┐Żrvu si nu-i vor cere s´┐Ż se dezic´┐Ż de trecutul s´┐Żu, pentru care a p´┐Żtimit at´┐Żtia ani.
4. Sute de mii de ´┐Żncarcerati din temnitele comuniste au tr´┐Żit crestineste si multi au dus viat´┐Ż sf´┐Żnt´┐Ż, ´┐Żn timp ce oficialii institutiei BOR s-au lep´┐Żdat tacit de ei si nu s-au preocupat s´┐Ż le trimit´┐Ż vreun preot sau episcop pentru a le sluji Sfintele Taine. Femeile ´┐Żnchise n-au avut nici m´┐Żcar privilegiul b´┐Żrbatilor, care aveau printre ei si preoti ´┐Żnchisi. Dac´┐Ż aceste sute de mii de ´┐Żncarcerati si ´┐Żncarcerate au reusit zeci de ani s´┐Ż-si p´┐Żstreze credinta ortodox´┐Ż f´┐Żr´┐Ż sprijinul institutiei BOR, consider c´┐Ż Dumnezeu se va milostivi si de mine p´┐Żc´┐Żtosul. Amin!

NOTA: Titlul, subtitlurile si intertitlurile apartin redactiei.

Articol afisat de 4807 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective