Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Martie 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
CLANURILE CERSETORILOR

CLANURILE CERSETORILOR

• Trandafirii de la Borseni îsi dispută cele mai bune locuri de cersit cu Sahulenii din Speranta si cu Călărasii din Muncii • „Dacă lumea nu le-ar mai da bani si n-ar sări cu gura pe noi cînd vrem să ne facem datoria, fenomenul n-ar fi atît de extins“, spune seful politiei locale pietrene • 97 de adulti si 77 de minori sînt cersetori oficiali, dar numărul lor e mult mai mare pe teren • amenzile sînt inutile, pentru că nu le plătesc •

Cersetoria este meserie bănoasă la Piatra Neamt si, ca orice industrie care se respectă, îsi are regulile si orînduirea ei. Asa se face că orasul este intens disputat de către practicieni, fiind oficial împărtit între cersetori. Ba, mai mult, acestia sînt structurati chiar pe clanuri, ca orice organizatie care se respectă. La Piatra Neamt sînt 3 clanuri care fac legea pe cersetorie. Unul este clanul Trandafir, de la Borseni, comuna Războieni. Altul este Sahulea, localizat în timpul zilei pe la toate locurile cu vad din tîrg, iar în timpul noptii la locuintele primăriei din cartierul Speranta. Al treilea clan important este al Călărasilor, care are domiciliul stabilit în cartierul Muncii, iar aria de activitate în toate celelalte cartiere ale Pietrei. Culmea, situatia este bine cunoscută de autorităti, dar acestea spun că nu au ce să facă. Doar inventariază, fotografiază ocazional, amendează si mai rar si alungă de la locul faptei de cele mai multe ori. Si pasează răspunderea interinstitutional. Comunitarii de exemplu spun că nu au putere si atributie să intervină, ci e competenta politiei municipale. Dar amenzile le dau ei, ca politie locală. „Noi avem o evidentă a persoanelor care practică cersetoria, cu nume, cu date, cu fotografie. Sînt înscrisi 97 de adulti si 77 de minori. Cuprinde toate persoanele care au fost identificate si sanctionate pentru aceste fapte, indiferent că sînt de la Buhusi, Bîrgăoani, Girov, Borseni, Piatra Neamt sau chiar Vrancea, că am avut situatii odată. Pe cei mai multi i-am sanctionat de mai mult de 3-4 ori. Dar mai mult nu putem interveni, că se consideră infractiune si este la politia municipiului. Noi am făcut evidenta doar pentru că i-am mai sanctionat. Dar nici asta nu facem prea des pentru că nu plătesc. Si doar să dăm amenzi de dragul de a le da nu e în regulă. În plus, nici nu sînt solvabili“, zice Dumitru Crăescu, directorul comunitarilor pietreni.

Amenzile adunate sînt minime

Amenzile adunate de-a lungul ultimilor ani la bugetul local sînt minime din cersetorie. Dar datoriile se acumulează: un cersetor a reusit performanta de a depăsi un miliard de lei vechi numai din amenzile primite pentru întins mîna, cu penalitătile aferente. Desigur, este foarte afectat. Primăria a încercat vreo două programe de descurajare a fenomenului, dar succesul s-a lăsat asteptat. Singurele note apar săptămînal, în rapoartele politiei locale, cînd se semnalează două - trei - zece cazuri de cersetori izgoniti din fata magazinelor si bisericilor. „Solutia ar fi ca lumea să nu le mai dea de pomană. Apoi, multi din ei au si abilităti de hoti din buzunar. Lumea trebuie să fie precaută, să nu scoată portofelul în fata lor, că riscă foarte mult. Nu în ultimul rînd, ar trebui să ne sprijine si să nu-i mai apere. Am avut situatii, chiar recent, cînd noi am vrut să-l prindem pe individ, iar oamenii ne-au sărit în cap si au zis că ne legăm de ei degeaba. Chiar la piata mare am avut un băietan, stiam că fură si din buzunare si tocmai îl furase pe un bătrîn de 600 de lei. Cînd am vrut să-l prindem a sărit lumea pe agenti si i-a luat la rost, iar hotul dus a fost“, a povestit seful politiei locale.

Au dispărut curvele

Dacă la capitolul cersetori străzile sînt neîncăpătoare, situatia este taman invers în privinta prostituatelor, cea de-a doua categorie a marilor datornici la bugetul local. Desi cel mai mare restantier la amenzi neplătite este o prostituată, asta e de cu ani în urmă. Dumitru Crăescu spune că nu se mai găseste picior de curvă pe străzile Pietrei, nici să vrei. Iar povestea cu centura este deja istorie veche. „Noi am mai avut actiuni, chiar tematice, strict pe această directie, dar nu am găsit nici un caz concret. A fost o singură situatie, acum cîteva luni, cînd o prostituată a agătat doi agenti de-ai mei, aflati în civil, în zona gării, dar a fost o simplă întîmplare. Actiunile noastre de control ulterioare nu au mai scos la iveală alte cazuri. Nu mai e prostitutie nici pe centură. Probabil că totul se desfăsoară acum organizat, prin telefon. Din informatiile noastre, zvonerul si răspîndacul sînt cei care asigură succesul acestei activităti, functionează pe bază de publicitate verbală. Noi chiar nu mai prindem pe nimeni“, a declarat seful politiei locale pietrene.

Articol afisat de 2935 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective