Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Aprilie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cît chin pentru o amãrîtã de pensie

• un pensionar mutat de la Iasi la Piatra Neamt a „pierdut“ din pensie 241 de lei • mai mult de trei luni s-a strãduit sã sesiseze Casa de Pensii Neamt, dar nimeni nu l-a bãgat în seamã • abia în aceastã lunã institutia va remedia greseala, la sesizarea redactiei Monitorul • „Parcã sîntem în altã tarã“, spune omul cu nãduf •

Un pensionar care s-a mutat de la Iasi la Piatra Neamt s-a ales cu o pensie mai micã fãrã nici un motiv. Din putin peste 10 milioane de lei vechi, cît lua anul trecut la Iasi, la Neamt i-a revenit o pensie cu mult mai micã, de numai 7,73 milioane de lei vechi. De la începutul anului si pînã aproape la 1 aprilie a bãtut în zadar la portile Casei de Pensii, cãci nimeni nu a avut rãgazul sã îl asculte. De la ghiseul de informatii i se spunea cã a primit deja decizia si cã trebuie doar sã meargã acasã si sã astepte. A încercat chiar sã se înscrie în audientã, la vreun director, dar dupã cum sustine, a fost împiedicat sã facã acest lucru. ÃŽn cele din urmã problema pare a se fi rezolvat numai dupã interventia Monitorului, cînd institutia nemteanã a promis cã va remedia situatia si cã „regretã întîrzîierea“.

Douã dosare transferate, o pensie neschimbatã, si una mai micã

Constantin Hritcu, s-a mutat din Iasi la Piatra Neamt în iulie 2010, pentru a fi alãturi de fiica sa. ÃŽn luna urmãtoare, dosarul lui de pensie a fost transferat de la o casã de pensii la cealaltã. Un lucru cît se poate de simplu, care nu ar fi trebuit sã aibã repercusiuni asupra titularului. Numai cã la înregistrarea dosarului la CJP Neamt, institutia i-a recalculat pensia. Si i-a iesit omului mai micã cu un sfert. „Dupã ce am venit în Piatra Neamt, a fost trimis si dosarul si mi s-a emis o altã decizie de cei de la Casa de Pensii Neamt. Decizia a ajuns la mine prin postã, în Ajun de Crãciun si am aflat cu stupoare cã am rãmas cu o pensie de 773, fatã de 1.014 lei cît aveam la Iasi. Era diferit si punctajul, dar aveam, conform deciziei noi, aceeasi vechime, cu grupã cu tot. Din ianuarie am bãtut la usa lor. Am fost de mai mult de cinci ori. De fiecare datã mi s-a spus sã mai astept pînã luna viitoare, cã se rezolvã, sã merg linistit acasã. M-am sãturat si am vrut sã merg în audientã. Au fãcut la fel. Cicã nu e cazul, sã mai astept, cã luna viitoare se rezolvã. Am tot asteptat, dar pensia mea nu a mai fost ca la Iasi. Parcã sîntem în altã tarã si nu pot întelege ce s-a întîmplat. Am douã decizii de la douã case de pensii cu drepturi diferite“, a spus plin de nãduf Constantin Hritcu. Omul a mai precizat cã de cînd a venit în Piatra Neamt pensia nu i-a mai fost viratã pe card, ci prin mandat postal. Acest lucru i-a adus alte necazuri pentru cã are o ratã, iar banca creditoare lua banii direct de pe instrumentul de platã. Cînd nu au mai fost lichiditãti, banca l-a somat si a avut o grãmadã de neplãceri. „Pur si simplu nu pot întelege ce s-a întîmplat si nimeni nu-mi explicã. Parcã as vorbi cu surzii. Si sotiei mele i-a fost transferat dosarul de Iasi la Piatra Neamt, dar pensia ei a rãmas intactã“, a mai spus pensionarul.

Casa de Pensii încearcã sã o dreagã

Timp de o sãptãmînã Casa de Pensii Neamt a întors problema pe toate pãrtile si ieri, 4 aprilie 2011, a trimis solicitãrii Monitorul un rãspuns destul de alambicat. Pe scurt, conducerea institutiei sustine cã mutarea dintr-un judet în altul echivaleazã cu redeschiderea dreptului de pensie, drept pentru care functionarii au ignorat decizia colegilor din Iasi si au luat dosarul lui Hritcu de la zero. Asa se face cã omul a primit pensia fãrã banii pentru grupa de muncã, bani pe care-i va primi de acum înainte. „Avînd în vedere cã petentul si-a schimbat domiciliul, dosarul de pensie a fost transferat la Casa Judeteanã de Pensii Neamt, ocazie cu care institutia noastrã a emis decizia nr. 250655 din 10.12.2010. Potrivit respectivei decizii punctajul mediu anual al petentului la 05.05.2008 (data stabilirii drepturilor initiale de pensie) este de 1,32928 puncte. Aceste drepturi de pensie sunt recalculate de cãtre CJP Neamt prin acordarea punctajului suplimentar de 0,05357 puncte, în conformitate cu prevederile OUG nr. 100/2008 (grupa de muncã — n.r.), rezultînd un punctaj mediu anual de 1,38285 puncte, cu o pensie în cuantum brut de 1.014 lei“, se aratã în rãspunsul primit la redactie de cãtre CJP Neamt si semnat de directorul executiv Ioan Sandu. Institutia îsi cere scuze pentru întîrziere si promite cã va rezolva problema chiar luna aceasta. „Regretãm întîrzierea acordãrii punctajului suplimentar, dar aceastã recalculare se poate realiza doar dupã preluarea punctajului initial în baza de date a Casei Nationale Pensii. Acesta este motivul pentru care suma restantã, în cuantum de 148 lei, datoratã pentru perioada ianuarie - aprilie 2011, se va putea acorda la finele lunii aprilie, pe un cupon de culoare neagrã“, se mai aratã în acelasi comunicat. Probabil cã pensionarul nu a înteles nimic din mesaj, pentru cã diferenta dintre pensia de la Iasi si cea de la Neamt este de 241 de lei si nu 148 lei. Am cerut lãmuriri suplimentare si am aflat cã de fapt, la începutul lunii aprilie Hritcu va primi o pensie de 1.464 lei, si anume pensia plus diferenta pentru perioada ianuarie-martie. Mai apoi, la sfîrsit de aprilie, omul ar trebui sã mai primeascã 148 de lei, diferenta pentru grupã pe aceeasi perioadã, si abia din luna mai va primi o singurã pensie egalã în cuantum cu cea de la Iasi. Este greu de înteles de ce un drept deja stabilit si cîstigat a mai fost stabilit o datã, dupã aceeasi legislatie, dar si mai greu este de înteles cum de a iesit mai putin. Important este cã eroarea va fi îndreptatã si omul îsi va primi banii care i se cuvin dupã aproape 40 de ani de muncã.

Articol afisat de 2330 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective