Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Aprilie 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Taxa auto, ne-europeană

• Curtea Europeană de Justitie a decis că birul încalcă principiile de drept ale UE • normele europene trebuie aplicate în legislatia românească • orice reclamant ar putea cîstiga un proces de acest fel • pînă acum 400 de nemteni au actionat Fiscul în instantă • 212 persoane au recuperat 11 miliarde vechi •

Nemtenii care au achitat statului român taxa auto, indiferent de numele pe care birul l-a purtat de-a lungul timpului, ar putea să-si recupereze bănutii. Asta deoarece de curînd, Curtea Europeană de Justitie a decis că taxa încalcă principiile de drept al Uniunii Europene. Cu toate că de la integrarea României în UE normele europene au devenit lege si pentru noi, statul încasează în continuare taxa. Pînă ce Ministerul Mediului va pune în aplicare aceste norme, orice nemtean care contestă birul în instantă ar putea avea cîstig de cauză. Oficialii autohtoni sustin în continuare că taxa auto nu poate fi desfiintată, desi Curtea Europeană a arătat foarte clar că aceasta este discriminatorie. Ministrul mediului, Laszlo Borbely, stie de decizia europeană, dar a sustinut că birul este datorat de proprietarii de masini în conformitate cu principiul conform căruia poluatorul plăteste. Acesta a mai declarat că taxa a suferit modificări în decembrie anul trecut. De fapt modificările nu au vizat modul de aplicare, ci doar cel de calcul si cuantum. Judecătorii europeni sustin însă că taxa de poluare încalcă legislatia UE, producînd un dezavantaj la vînzarea masinilor second hand din alte state în România. Discriminarea constă în fapul că taxa se aplică la masinile la mîna a doua luate de peste granită, nu si la ciururile cumpărare din România. Chiar dacă ministrul mendiului o tine pe a lui, că taxa este în regulă, magistratii nemteni recunosc faptul că cei care ar apela la justitie ar putea avea cîstig de cauză. „De principiu, dacă cineva ar depune o actiune de acest fel în instantă, trebuie să se respecte hotărîrea Curtii Europene de Justitie, si este foarte probabil ca petentul să aibă cîstig de cauză. Legislatia europeană trebuie aplicată în dreptul intern“, a declarat judecătorul Iulian Mitrofan, purtător de cuvînt al Tribunalului Judetean Neamt.

Curtea Europeană sesizată de o instantă românească

Magistratii europeni s-au exprimat asupra taxei de poluare mioritice la solicitarea judecătorilor de la Tribunalul Sibiu. Acestia au avut de solutionat un dosar în care un bărbat încerca recuperarea taxei auto în instantă. Era vorba de bani multi, circa 75 milioane vechi, pentru o masină cumpărată din Germania. Autoturismul fusese fabricat în 1997 si adus în România un an mai tîrziu. Atunci, judecătorii de la Sibiu au cerut în speta cu pricina punctul de vedere al judecătorilor europeni. A durat ceva vreme, dar la final Curtea Europeană de Justitie a decis că taxa de primă înmatriculare încalcă dreptul comunitar. Acum statul trebuie să-i dea omului banii înapoi si dobînda pînă la plata efectivă. Pe acest model, aproape fiecare dintre nemtenii care au plătit birul si care încă nu l-a contestat în instantă, ar putea avea cîstig de cauză.

154 nemteni au recuperat de la Fisc peste 10 miliarde vechi

Pînă la decizia magistratilor europeni nu toti au „înghitit“ taxa auto. Cel putin de la finele anului trecut, birul a crescut considerabil pentru masinile foarte vechi ajungînd si la 30.000 de euro, depăsind cu mult valoarea masinii si apropiindu-se mai mult de valoarea unei case. Din acest motiv, de la instituitea birului, în anul 1997, si pînă în prezent peste 400 de nemteni au sesizat instantele de judecată pentru recuperarea banilor. Pînă la această dată 212 procese au fost solutionate definitiv de judecători. Trei sferturi din litigii au fost cîstigate de plătitorii de taxe. Acestia au obtinut de la stat banii plătiti fără temei. În acest fel visteria statului a dat înapoi petentilor 10,7 miliarde lei vechi. Numai 58 de nemteni au pierdut procesul, solutia magistratilor fiind în favoarea statului român. „În acest moment sînt pe rolul instantelor de judecată 192 de procese de acest fel, pentru o sumă totală de 1.218.973 de lei ron. Din anul 2007 si pînă la data de 31 martie 2011 alte 212 litigii au fost solutionate irevocabil de instantele de judecată. Din acestea 154 au fost pierdute de noi si s-a dispus restituirea sumei de 1.073.941 de lei (10,7 miliarde lei vechi, n.r), iar alte 54 de litigii au fost cîstigate de Directia de Finante“, a declarat Cristina Ionescu, purtător de cuvînt al Fiscului nemtean. La un calcul rapid rezultă că, în medie, fiecare din cei 154 de nemteni care s-au încumetat a se lua la trîntă cu statul a primit circa 7.000 de lei noi, adică 70 milioane lei vechi, o mică avere la vremurile pe care le traversăm. Unul din primii nemteni care a învins statul si a cîstigat în instantă restituirea sumelor plătite cu titlu de taxă auto a fost un magistrat din cadrul Judecătoriei Piatra Neamt. Totul se întîmpla în luna mai 2008. Demersul pentru recuperarea banilor, în cazul celor care consideră că au fost prejudiciati, începe cu o solicitare de restituire care se depune la organul fiscal, iar dacă aceasta este respinsă, poate fi atacată cu o contestatie. Dacă nici în acest caz răspunsul nu este multumitor, se poate intenta un proces civil. Si fără decizia magistratilor europeni statul român a pierdul în trei sferuri din procesele intentate. Acum, cu noile norme, sansele de cîstig ale celor nemultumiti cresc exponential.

675 de miliarde în visteria statului

Taxa auto a fost instituită de la integrarea României în Uniunea Europeană, 1 ianuarie 2007. De-a lungul timpului a avut mai multe denumiri, taxă de primă înmatriculare, ori de la data de 1 iulie 2008, taxă de poluare. Birul aproape s-a triplat de la 15 decembrie 2008, tocmai pentru a stopa importul de ciurucuri din occident. În aceste conditii si înmatriculările de auto aduse din spatiul european a scăzut dramatic, la fel si încasările la taxa auto s-au diminuat simtitor. Cea mai mare crestere s-a înregistrat însă la finele anului trecut, cînd pentru masinile vechi si poluante a depăsit 30.000 euro. Taxa de primă înmatriculare a fost valabilă de la 1.01.2007 pînă la 1.07.2008, bir pentru care nemtenii au achitat către visteria statului suma de 193 de miliarde lei vechi. Taxa de poluare, valabilă de la 1.07.2008 pînă la 15 decembrie 2008 a adus încasări de 238 de miliarde. Ulterior birul s-a triplat si importul de autoturisme a urmat un puternic trend descendent. Din acest motiv în 2009 taxa auto achitată de nemteni a fost de numai 9,5 miliarde vechi. Tot mai putini au fost cei care au adus masini second de peste hotare, dar la un bir năucitor de mare. Anul trecut numai 7.500 de nemteni au plătit cu titlu de taxă auto 211 miliarde vechi, iar în primul trimestru din acest an încasările pe acest segment s-au cifrat la circa 23 miliarde vechi. Astfel stînd lucrurile, în 4 ani si 3 luni numai nemtenii au adus în visteria statului circa 675 miliarde vechi.

Articol afisat de 2134 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective