Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Aprilie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Taxa auto, ne-europeanã

• Curtea Europeanã de Justitie a decis cã birul încalcã principiile de drept ale UE • normele europene trebuie aplicate în legislatia româneascã • orice reclamant ar putea cîstiga un proces de acest fel • pînã acum 400 de nemteni au actionat Fiscul în instantã • 212 persoane au recuperat 11 miliarde vechi •

Nemtenii care au achitat statului român taxa auto, indiferent de numele pe care birul l-a purtat de-a lungul timpului, ar putea sã-si recupereze bãnutii. Asta deoarece de curînd, Curtea Europeanã de Justitie a decis cã taxa încalcã principiile de drept al Uniunii Europene. Cu toate cã de la integrarea României în UE normele europene au devenit lege si pentru noi, statul încaseazã în continuare taxa. Pînã ce Ministerul Mediului va pune în aplicare aceste norme, orice nemtean care contestã birul în instantã ar putea avea cîstig de cauzã. Oficialii autohtoni sustin în continuare cã taxa auto nu poate fi desfiintatã, desi Curtea Europeanã a arãtat foarte clar cã aceasta este discriminatorie. Ministrul mediului, Laszlo Borbely, stie de decizia europeanã, dar a sustinut cã birul este datorat de proprietarii de masini în conformitate cu principiul conform cãruia poluatorul plãteste. Acesta a mai declarat cã taxa a suferit modificãri în decembrie anul trecut. De fapt modificãrile nu au vizat modul de aplicare, ci doar cel de calcul si cuantum. Judecãtorii europeni sustin însã cã taxa de poluare încalcã legislatia UE, producînd un dezavantaj la vînzarea masinilor second hand din alte state în România. Discriminarea constã în fapul cã taxa se aplicã la masinile la mîna a doua luate de peste granitã, nu si la ciururile cumpãrare din România. Chiar dacã ministrul mendiului o tine pe a lui, cã taxa este în regulã, magistratii nemteni recunosc faptul cã cei care ar apela la justitie ar putea avea cîstig de cauzã. „De principiu, dacã cineva ar depune o actiune de acest fel în instantã, trebuie sã se respecte hotãrîrea Curtii Europene de Justitie, si este foarte probabil ca petentul sã aibã cîstig de cauzã. Legislatia europeanã trebuie aplicatã în dreptul intern“, a declarat judecãtorul Iulian Mitrofan, purtãtor de cuvînt al Tribunalului Judetean Neamt.

Curtea Europeanã sesizatã de o instantã româneascã

Magistratii europeni s-au exprimat asupra taxei de poluare mioritice la solicitarea judecãtorilor de la Tribunalul Sibiu. Acestia au avut de solutionat un dosar în care un bãrbat încerca recuperarea taxei auto în instantã. Era vorba de bani multi, circa 75 milioane vechi, pentru o masinã cumpãratã din Germania. Autoturismul fusese fabricat în 1997 si adus în România un an mai tîrziu. Atunci, judecãtorii de la Sibiu au cerut în speta cu pricina punctul de vedere al judecãtorilor europeni. A durat ceva vreme, dar la final Curtea Europeanã de Justitie a decis cã taxa de primã înmatriculare încalcã dreptul comunitar. Acum statul trebuie sã-i dea omului banii înapoi si dobînda pînã la plata efectivã. Pe acest model, aproape fiecare dintre nemtenii care au plãtit birul si care încã nu l-a contestat în instantã, ar putea avea cîstig de cauzã.

154 nemteni au recuperat de la Fisc peste 10 miliarde vechi

Pînã la decizia magistratilor europeni nu toti au „înghitit“ taxa auto. Cel putin de la finele anului trecut, birul a crescut considerabil pentru masinile foarte vechi ajungînd si la 30.000 de euro, depãsind cu mult valoarea masinii si apropiindu-se mai mult de valoarea unei case. Din acest motiv, de la instituitea birului, în anul 1997, si pînã în prezent peste 400 de nemteni au sesizat instantele de judecatã pentru recuperarea banilor. Pînã la aceastã datã 212 procese au fost solutionate definitiv de judecãtori. Trei sferturi din litigii au fost cîstigate de plãtitorii de taxe. Acestia au obtinut de la stat banii plãtiti fãrã temei. ÃŽn acest fel visteria statului a dat înapoi petentilor 10,7 miliarde lei vechi. Numai 58 de nemteni au pierdut procesul, solutia magistratilor fiind în favoarea statului român. „ÃŽn acest moment sînt pe rolul instantelor de judecatã 192 de procese de acest fel, pentru o sumã totalã de 1.218.973 de lei ron. Din anul 2007 si pînã la data de 31 martie 2011 alte 212 litigii au fost solutionate irevocabil de instantele de judecatã. Din acestea 154 au fost pierdute de noi si s-a dispus restituirea sumei de 1.073.941 de lei (10,7 miliarde lei vechi, n.r), iar alte 54 de litigii au fost cîstigate de Directia de Finante“, a declarat Cristina Ionescu, purtãtor de cuvînt al Fiscului nemtean. La un calcul rapid rezultã cã, în medie, fiecare din cei 154 de nemteni care s-au încumetat a se lua la trîntã cu statul a primit circa 7.000 de lei noi, adicã 70 milioane lei vechi, o micã avere la vremurile pe care le traversãm. Unul din primii nemteni care a învins statul si a cîstigat în instantã restituirea sumelor plãtite cu titlu de taxã auto a fost un magistrat din cadrul Judecãtoriei Piatra Neamt. Totul se întîmpla în luna mai 2008. Demersul pentru recuperarea banilor, în cazul celor care considerã cã au fost prejudiciati, începe cu o solicitare de restituire care se depune la organul fiscal, iar dacã aceasta este respinsã, poate fi atacatã cu o contestatie. Dacã nici în acest caz rãspunsul nu este multumitor, se poate intenta un proces civil. Si fãrã decizia magistratilor europeni statul român a pierdul în trei sferuri din procesele intentate. Acum, cu noile norme, sansele de cîstig ale celor nemultumiti cresc exponential.

675 de miliarde în visteria statului

Taxa auto a fost instituitã de la integrarea României în Uniunea Europeanã, 1 ianuarie 2007. De-a lungul timpului a avut mai multe denumiri, taxã de primã înmatriculare, ori de la data de 1 iulie 2008, taxã de poluare. Birul aproape s-a triplat de la 15 decembrie 2008, tocmai pentru a stopa importul de ciurucuri din occident. În aceste conditii si înmatriculãrile de auto aduse din spatiul european a scãzut dramatic, la fel si încasãrile la taxa auto s-au diminuat simtitor. Cea mai mare crestere s-a înregistrat însã la finele anului trecut, cînd pentru masinile vechi si poluante a depãsit 30.000 euro. Taxa de primã înmatriculare a fost valabilã de la 1.01.2007 pînã la 1.07.2008, bir pentru care nemtenii au achitat cãtre visteria statului suma de 193 de miliarde lei vechi. Taxa de poluare, valabilã de la 1.07.2008 pînã la 15 decembrie 2008 a adus încasãri de 238 de miliarde. Ulterior birul s-a triplat si importul de autoturisme a urmat un puternic trend descendent. Din acest motiv în 2009 taxa auto achitatã de nemteni a fost de numai 9,5 miliarde vechi. Tot mai putini au fost cei care au adus masini second de peste hotare, dar la un bir nãucitor de mare. Anul trecut numai 7.500 de nemteni au plãtit cu titlu de taxã auto 211 miliarde vechi, iar în primul trimestru din acest an încasãrile pe acest segment s-au cifrat la circa 23 miliarde vechi. Astfel stînd lucrurile, în 4 ani si 3 luni numai nemtenii au adus în visteria statului circa 675 miliarde vechi.

Articol afisat de 2198 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective