Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2011
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 9 Mai 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pe scurt despre imbecilitate

La vita e bella• Înclin să cred că nu am gresit cînd, în urmă cu nu foarte mult timp am afirmat, chiar în această rubrică, faptul că Dumnezeu si-a întors fata de la noi. Sîntem aproape la mijlocul lunii mai, luna florilor si a naturii dezlăntuite, si iată că încă mai facem foc în vetre cu ultimele leaturi rupte din garduri si ne oplosim spinările bîntuite de reumatisme pe lîngă spinarea pisicii. România europeană a secolului XXI e, de fapt, un remix al Evului Mediu. Rămasi fără casă, niste copii din Vrancea au vietuit o vreme împreună cu porcii, în cotetul acestora. La Călărasi, o bătrînă si fiul ei au fost găsiti morti de foame în casă. Preturi record în România, în vreme ce puterea de cumpărare e din ce în ce mai mică. În acest timp, un cantautor pe care altminteri îl stimam, zămisleste o initiativă legislativă pe cît de idioată pe atît de caraghioasă, privind dublarea filmelor. Uitînd nenorocirea în care s-a transformat propria sa „Cărută cu flori“ mutilată în chineză.

• Sachira a venit să concerteze (ciudat si impropriu termen pentru o astfel de prestatie populară, dar, în fine...) la Bucuresti. A cîntat (pardon, a concertat) printre altele „Oaca oaca“ si „La tortura“. Fanii au stat în ploaie. Arta cere sacrificii. Asa e la... concert. Presedintele la întrecere cu Sachira. Aia mergea de la aeroport la cortul ei ornat cu puf de gîscă, ăst’lalt ne anunta că nu are rost să ne veselim încă. Ne place asa, cu mutrele noastre lungi si triste de sfinti impotenti, vorba lui Caragiu.

• Criza, potrivit conceptiei unui frenetic comentator al textelor mele, trebuie plătită de văduve si orfani. Statul nu trebuie să piardă, iar băncile trebuie, obligatoriu, să facă profit. Cu orice pret. Justitia lu’ Peste din România, ca să mă exprim în spiritul vremii, nu cunoaste decît litera legii, în care un contract alcătuit abuziv si nesustinut de nici o analiză temeinică privind, în primul rînd, gradul de îndatorare, este principiul dominator al creditorului. Care creditor, probabil, ia voios parte la sustinerea cheltuielilor presupuse de o vilă la Ursuleti. Acolo unde, pe vremuri, cîntam la chitară între grădinile care erau ale localnicilor, mărginite de casa lui Grăsim si cantonul lui Pavelescu. Si pe care le-au cumpărat pe o damigeană de vin si un casetofon judecătorii, avocatii, doctorii, politistii si oamenii de afaceri (te apucă rîsul) de astăzi. Am ajuns, oameni onesti, cu frică de Dumnezeu, robi ai unui sistem pe care cursul de socialism stiintific, obligatoriu în facultate, nu l-a lămurit îndeajuns.

• Condusi de pleava societătii, de traficanti de valută si pocheristi, de securisti si maistri convertiti în buticari, nu e greu de perceput ce va să ne astepte. Societatea românească e pe deplin bolnavă, axiologia a ajuns un moft, valoarea personală un obiect fără pret, scoala e un domeniu sfîrsit condus de un caraghios, sănătatea un teren al experientelor fasciste propuse de un individ tembel care nu vrea ca vreun ministru (aha!) să poată presupune că ar avea, pe undeva, dimensiuni sub 19 cm. Seful, se stie, e cel mai tare din parcare. Cu gîndirea cea mai... lungă. De perspectivă.

• După ce clientii le-au adus beneficii enorme, plătind de cîte patru ori valoarea unui produs de căcat, trîntorii de la o firmă de vîndut ligheane se adresează justitiei si, în virtutea unui comandament juridic la dezbaterea căruia împricinatul nici măcar nu este invitat - măcar din politete - un alt trîntor, numit executor, îmbrăcat ca si cum ar fi refuzat la export, întocmeste note de poprire absolut fanteziste, ce transformă două-trei sute de lei în fabuloase sume de peste o sută de milioane de bani vechi. Dacă cineva îl ia de gîstireată se vede la Stirile de la ora 5, dacă nu zice nimic, înghite si plăteste. Asta e justitia din România, asta e politichia exterminării prin legi democratice.

• Făcînd un calcul a ceea ce am plătit si pătimit în perioada în care am simtit pregnant exploatarea omului de către bănci, am ajuns la concluzia că mi-am achitat toate datoriile. A... nu am plătit în totalitate profitul estimat, izvorît din dobînzi, comisioane, taxe... Îmi pare rău, e perioadă de criză. Dar datoriile mi le-am plătit. Dacă vreti să faceti profit, vă priveste. Eu nu vă mai pot ajuta. Aim sori!

• Între timp, la Bucuresti, Gefri Frencs, cel ca si mine cu găuri în pantofi, face exercitii de engleză cu presedintele tuturor românilor. O precizare ce mă linisteste: aflu că „membrii delegatiei FMI sînt foarte relaxati“. Asta e o stire ce priveste întreaga natiune. Si care ne umple de bucurie. La ora asta, regii banilor iau prînzul într-un separeu al unui distins restaurant bucurestean; împreună cu expertii. Notiunea de expert financiar mă deprimă văzînd si simtind rezultatele activitătii asa zisilor superspecialisti. România, o tară de experti financiari. Rezultatele muncii sustinute ale acestor experti se vede si se simte pe propria noastră piele. Ce înseamnă expert? Ne spun dictionarele: „Persoană care posedă cunostinte temeinice într-un anumit domeniu, specialist de mare clasă.“ Evident că un domeniu patronat de experti trebuie să meargă, cum se spune, ca uns. Si tot atît de evident este faptul că dacă din punct de vedere economic sîntem la un pas de dezastru, expertii nu există.

• Alaltăieri s-au împlinit patru ani de cînd Octavian Paler a trecut în lumea umbrelor. „Nu mai cred în nimic. Nu mai cred nici în democratie, nici în capitalism, nici în libertate. Mă simt mult mai putin liber decît înainte de ‘89. Împlinesc 80 de ani si de-abia la vîrsta asta am realizat că sînt, de fapt, un imbecil“ mărturisea scîrbit cu putină vreme înainte de moarte. Cu toate că mai am cîtiva ani pînă la vîrsta înteleptului, mă simt bîntuit de aceleasi gînduri si de aceeasi stare de spirit, prin urmare la fel de imbecil. Cu alte cuvinte, mă simt cu adevărat român.

Articol afisat de 3801 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective