Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2011
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Mai 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
JAF DE PESTE 200.000 de EURO

JAF DE PESTE 200.000 de EURO

• politistii au o nouã pistã în cazul jafului de pe strada Stefan cel Mare • oamenii legii bãnuiesc cã infractorul a stat ascuns într-o casã pãrãsitã, vecinã cu cea a familiei Stoiciu • „Bãnuim cã infractorul a supravegheat zona cîteva zile din casa pãrãsitã“, sînt de pãrere anchetatorii • au fost sustrase 9 picturi semnate Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Octavian Bãncilã si Corneliu Baba •

Politistii care fac investigatii în cazul jafului comis în urmã cu douã zile în Piatra Neamt, cînd un individ necunoscut a intrat în vila familiei Stoiciu, de unde a sustras mai multe bunuri de patrimoniu, au o nouã pistã. ÃŽn timpul investigatiilor efectuate la fata locului, anchetatorii au descoperit în gardul care despãrtea proprietatea familiei Stoiciu de imobilul de la nr 61, douã gãuri. Cum casa vecinã este nelocuitã de mai multã vreme, proprietarii fiind plecati în strãinãtate, politistii au intrat la bãnuieli. Astfel, ei au constatat cã usa de la intrare fusese fortatã, iar în interior existau semne clare cã un „oaspete“ nepoftit locuise o perioadã. Ieri dimineatã, politistii au luat legãtura cu Petru Ciobanu, socrul proprietarului. „Azi dimineatã (n.n. - ieri) am fost contactat de politisti si rugat sã vin la casa ginerelui, pentru cã aceasta ar fi fost spartã de hoti. Am venit sã vãd despre ce este vorba si am constatat cã au avut dreptate. Usa de la intrare a fost fortatã, iar în interior sînt semne care aratã cã un individ sau mai multi au locuit aici. Eu am venit aici în urmã cu o sãptãmînã, iar lucrurile erau în ordine. Cei care au spart casa au folosit o plapumã pentru a dormi. Au mai folosit un cutit, pe care l-am gãsit abandonat prin casã. Mai era si o sticlã cu apã, pe care eu nu am lãsat-o acolo ci cel mai probabil de cel care a comis jaful de marti searã“, a declarat Petru Ciobanu, supãrat cã spãrgãtorul a folosit o baie pe post de WC. Politistii criminalisti au lucrat ore bune în casa în care se bãnuieste cã a stat ascuns infractorul. Au fost prelevate probe, respectiv amprente, dar si mai multe mucuri de tigarã. Date fiind noile date ale problemei, cei care fac investigatii în acest caz sînt aproape convinsi cã tîlharul a lucrat dupã un plan bine stabilit. „Nu excludem ca infractorul sã fi avut si complici. Existã indicii cã înainte de a da lovitura a stat ascuns în imobilul vecin. De aici a monitorizat zona cu maximã atentie, iar cînd a fost sigur de reusitã a actionat“, ne-a declarat unul dintre politistii care participã la cercetãri.

Prejudiciul este de peste 200.000 de euro

ÃŽn paralel cu investigatiile fãcute pe teren, politistii au reusit sã o audieze si pe proprietarã, dar si pe vecina acesteia. Ca urmare a informatiilor oferite de cãtre cele douã victime, politistii vor încerca sã realizeze un portret robot al suspectului. ÃŽn ceea ce priveste bunurile sustrase, proprietara împreunã cu fiica sa, a fãcut un inventar si a constatat cã lipsesc nouã tablouri, mai multe statuete din fildes si un ceas de buzunar din aur. ÃŽn ceea ce priveste picturile, cinci dintre acestea sînt semnate de marele pictor Nicolae Grigorescu. Este vorba de lucrãrile „Bãiat“, „La marginea pãdurii“, „Portret de femeie“, „Casã în pãdure“ si „Car cu boi“. ÃŽn ceea ce priveste ultima picturã, cunoscãtorii afirmã cã Nicolae Grigorescu a pictat mai multe lucrãri avînd aceastã denumire. A mai fost sustras un tablou „Irisi galbeni“, semnat de Nicolae Tonitza, o pînzã semnatã de Octav Bãncilã - „Naturã moartã-piersici“- si alte douã picturi semnate de Corneliu Baba, ambele denumite „Naturã moartã“. Identificarea picturilor a fost fãcutã cu ajutorul specialistilor de la un muzeu din Piatra Neamt. ÃŽn ceea ce priveste valoare bunurilor furate, proprietarul ar fi indicat cã prejudiciul este de peste 200.000 de euro. Nu este exclus ca valoarea picturilor sã fie mult mai mare, mai ales cã lucrãrile sînt toate semnate de artisti valorosi. Ar trebui amintit numai cã nu cum mult timp în urmã, o picturã („Cîrciuma la Rucãr“) semnatã de Grigorescu a fost vîndutã la o casã de licitatii cu suma de 230.000 de euro. Cunsocuti ca mari iubitori de artã, sotii Stoiciu au achizitionat de-a lungul vietii sute de tablouri. Vecinii spun cã atunci cînd trãia si bãtrînul Stoiciu, vila gãzduia expozitii de picturã. „Amîndoi au iubit arta si au investit bani foarte multi în tablouri, dar si alte bunuri de valoare. Cînd trãia domnul Stociu, în vilã se fãceau adevãrate expozitii de picturã la care participau pictori celebri din Piatra Neamt, dar si din alte zone ale tãrii. Se stia cã aveau lucruri de foarte mare valoare“, ne-a declarat unul dintre vecinii familiei Stoiciu.

Cum a fost comis jaful?

Politistii au reusit sã stabileascã cu exactitate cum s-a desfãsurat filmul jafului. „ÃŽn jurul orei 7.30, suspectul a pãtruns în locuintã, pe o usã lãsatã descuiatã si a imobilizat proprietara casei, o femeie în vîrstã de 72 de ani. Din locuintã, tînãrul a sustras 9 tablouri, semnate de pictori celebri, bibelouri din fildes, un ceas de buzunar din aur si suma de 1.450 de lei. ÃŽncercînd sã pãrãseascã casa, pe aleea de acces în curte suspectul s-a întîlnit cu o vecinã, o femeie în vîrstã de 69 de ani, pe care a invitat-o în casã, sub pretextul cã face lucrãri de reparatii, a lovit-o în zona fetei si a imobilizat-o. Ulterior, suspectul a pãrãsit locuinta, avînd asupra sa bunurile sustrase“, a declarat inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt. Cele douã femei, care au fost imobilizate de agresor, au fost gãsite în jurul orei 17, moment în care au fost anuntati si politistii. Concluzia trasã de acestia este clarã, si anume cã infractorul a actionat la pont.

Articol afisat de 2524 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective