Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2011
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Mai 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Salarii de directori readuse la normal

• lefurile unor sefi de unităti de învătămînt au fost reduse pentru că s-a schimbat modul de calcul • analizînd „la rece“, de fapt s-a intrat pe un făgas normal, pentru că pînă luna trecută toti directorii primeau salarii aferente vechimii maxime, chiar dacă au mult mai putini ani în învătămînt •

Zeci de directori din Neamt au încasat ultimele salarii reduse cu 300, 400 sau chiar 500 de lei. Scăderea lefurilor are legătură cu pierderea de către Neamt a statutului de judet pilot în învătămînt. Timp de vreo sase, sapte ani, directorii de scoli din judetele pilot beneficiau la calcularea salariilor de două sporuri duse la maximum, chiar dacă în realitate nu li se cuveneau. Este vorba de sporul de vechime, calculat la extremă, adică la peste 40 de ani de experientă didactică, desi erau directori cu vechime de zece ani în învătămînt, si de sporul aferent gradului didactic întîi, chiar dacă nu aveau decît gradul doi. Din martie anul acesta a dispărut calitatea de judet pilot, motiv pentru care directorilor, la calcularea salariilor, li s-a luat în calcul vechimea efectivă si gradul didactic dobîndit. Recalcularea salariilor a coincis oarecum cu introducerea noului sistem de calculare a lefurilor din educatie - Edusal, dar nu există legătură între un aspect si celălalt.

Revenirea la normal

După reducerea salariilor directorilor, foarte multi dintre sefii unitătilor de învătămînt au lefuri aproximativ egale cu ale colegilor din scoală sau chiar mai mici, cînd este vorba de dascăli cu experientă semnificativă. În astfel de conditii, se va ajunge ca în anii trecuti, cînd posturile de directori erau scoase luni la rînd la concurs si nu se găseau candidati, pentru că nu erau atractive din punct de vedere financiar. Apoi a venit povestea cu judetul pilot, cînd directorii au fost recompensati la maximum, depăsind propriile asteptări. Din iulie anul trecut, cînd s-au redus salariile din domeniul bugetar si unele dintre stimulente au fost micsorate, lefurile au mai scăzut. Dar chiar si în aceste conditii, au existat directori adjuncti ai colegiilor si liceelor nemtene care au primit salarii mai mari ca ale inspectorului scolar general. Trecînd peste aceste aspecte, începînd cu lefurile de luna trecută directorii sînt remunerati în functie de vechime, grad didactic, responsabilităti, inclusiv în functie de populatia scolară a unitătii pe care o conduce fiecare. „Cînd s-a introdus noul mod de calcul a salariilor, Edusal, am avut niste semnale că ar fi scăzut unele dintre venituri, dar nu au fost date foarte clare, motiv pentru care nu putem spune că Edusal a atras diminuarea salariilor. Li s-a întîmplat asta unor directori, dar din alt considerent - pentru că nu mai există în tară judete pilot, asa cum a fost si Neamt, ani de zile. În aceste conditii, directorii sînt plătiti exact la vechimea acumulată si nu la maximum, cum li se lua în calcul pe perioada cît eram judet pilot. Si dacă nu au gradul didactic întîi, mai pierd ceva bani. Din punctul meu de vedere, s-a revenit la o stare de normalitate, pentru că e firesc să fii plătit raportat la realizări. Din 2004, de cînd am fost declarat judet pilot, mare lucru în învătămîntul nemtean nu s-a întîmplat. Am făcut cîteva simulări si în rest n-am functionat decît cu numele. De aceea spun că e normal ca salariile directorilor să fie aduse la normal“, a declarat Gabriel Ploscă, presedintele Sindicatului Liber din Învătămînt Neamt.

Salariatii din învătămînt, cei mai săraci angajati

Conform unui comunicat de presă emis de Federatia Sindicatelor Libere din Învătămînt căreia îi apartine si filiala nemteană, datele oficiale ale Institutului National de Statistică indică o scădere a salariilor din învătămînt cu 28,49% în luna martie 2011, comparativ cu aceeasi perioadă a anului trecut. Prin urmare, un profesor debutant are un salariu net de 660 lei, un profesor cu grad didactic II si o vechime de 10 ani are un salariu de 805 lei, iar un profesor cu grad didactic I si 25 de ani vechime are un salariu de 1.100 lei.
Aplicarea Legii de salarizare în 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar loveste pînă si în mamele din învătămînt. Cadrului didactic cu o vechime de 9 ani, care intră în concediu pentru cresterea copilului, nu i se mai consideră vechime efectivă în învătămînt, asa cum prevedea vechea legislatie, perioada din timpul concediului de maternitate. Consecinta este aceea că nu mai poate beneficia de sporul de stabilitate, de 15%, pe care ar fi trebuit să îl primească la o vechime efectivă de 10 ani. Pînă acum si concediul de maternitate era considerat vechime efectivă în învătământ, care îi permitea acordarea acestui spor. „Guvernul României a reusit, prin toate măsurile aplicate în ultimii ani, să transforme angajatii din învătămînt în cersetori. Este inadmisibil ca un cadru didactic să fie cel mai prost plătit angajat din tară, în conditiile în care responsabilitătile pe care le are sînt extrem de mari. Cum poate un profesor să mai impună respect în fata elevilor si a societătii, dacă nu are cu ce se hrăni, nu are bani de cărti sau de haine si nu îti poate achita cheltuielile lunare de întretinere? Nivelul salariilor arată, încă o dată, dispretul guvernantilor fată de salariatii din sistemul de învătămînt“, a declarat presedintele FSLI, Simion Hâncescu.

Articol afisat de 2565 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective