Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2011
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Mai 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Salarii de directori readuse la normal

• lefurile unor sefi de unitãti de învãtãmînt au fost reduse pentru cã s-a schimbat modul de calcul • analizînd „la rece“, de fapt s-a intrat pe un fãgas normal, pentru cã pînã luna trecutã toti directorii primeau salarii aferente vechimii maxime, chiar dacã au mult mai putini ani în învãtãmînt •

Zeci de directori din Neamt au încasat ultimele salarii reduse cu 300, 400 sau chiar 500 de lei. Scãderea lefurilor are legãturã cu pierderea de cãtre Neamt a statutului de judet pilot în învãtãmînt. Timp de vreo sase, sapte ani, directorii de scoli din judetele pilot beneficiau la calcularea salariilor de douã sporuri duse la maximum, chiar dacã în realitate nu li se cuveneau. Este vorba de sporul de vechime, calculat la extremã, adicã la peste 40 de ani de experientã didacticã, desi erau directori cu vechime de zece ani în învãtãmînt, si de sporul aferent gradului didactic întîi, chiar dacã nu aveau decît gradul doi. Din martie anul acesta a dispãrut calitatea de judet pilot, motiv pentru care directorilor, la calcularea salariilor, li s-a luat în calcul vechimea efectivã si gradul didactic dobîndit. Recalcularea salariilor a coincis oarecum cu introducerea noului sistem de calculare a lefurilor din educatie - Edusal, dar nu existã legãturã între un aspect si celãlalt.

Revenirea la normal

Dupã reducerea salariilor directorilor, foarte multi dintre sefii unitãtilor de învãtãmînt au lefuri aproximativ egale cu ale colegilor din scoalã sau chiar mai mici, cînd este vorba de dascãli cu experientã semnificativã. ÃŽn astfel de conditii, se va ajunge ca în anii trecuti, cînd posturile de directori erau scoase luni la rînd la concurs si nu se gãseau candidati, pentru cã nu erau atractive din punct de vedere financiar. Apoi a venit povestea cu judetul pilot, cînd directorii au fost recompensati la maximum, depãsind propriile asteptãri. Din iulie anul trecut, cînd s-au redus salariile din domeniul bugetar si unele dintre stimulente au fost micsorate, lefurile au mai scãzut. Dar chiar si în aceste conditii, au existat directori adjuncti ai colegiilor si liceelor nemtene care au primit salarii mai mari ca ale inspectorului scolar general. Trecînd peste aceste aspecte, începînd cu lefurile de luna trecutã directorii sînt remunerati în functie de vechime, grad didactic, responsabilitãti, inclusiv în functie de populatia scolarã a unitãtii pe care o conduce fiecare. „Cînd s-a introdus noul mod de calcul a salariilor, Edusal, am avut niste semnale cã ar fi scãzut unele dintre venituri, dar nu au fost date foarte clare, motiv pentru care nu putem spune cã Edusal a atras diminuarea salariilor. Li s-a întîmplat asta unor directori, dar din alt considerent - pentru cã nu mai existã în tarã judete pilot, asa cum a fost si Neamt, ani de zile. ÃŽn aceste conditii, directorii sînt plãtiti exact la vechimea acumulatã si nu la maximum, cum li se lua în calcul pe perioada cît eram judet pilot. Si dacã nu au gradul didactic întîi, mai pierd ceva bani. Din punctul meu de vedere, s-a revenit la o stare de normalitate, pentru cã e firesc sã fii plãtit raportat la realizãri. Din 2004, de cînd am fost declarat judet pilot, mare lucru în învãtãmîntul nemtean nu s-a întîmplat. Am fãcut cîteva simulãri si în rest n-am functionat decît cu numele. De aceea spun cã e normal ca salariile directorilor sã fie aduse la normal“, a declarat Gabriel Ploscã, presedintele Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt.

Salariatii din învãtãmînt, cei mai sãraci angajati

Conform unui comunicat de presã emis de Federatia Sindicatelor Libere din Învãtãmînt cãreia îi apartine si filiala nemteanã, datele oficiale ale Institutului National de Statisticã indicã o scãdere a salariilor din învãtãmînt cu 28,49% în luna martie 2011, comparativ cu aceeasi perioadã a anului trecut. Prin urmare, un profesor debutant are un salariu net de 660 lei, un profesor cu grad didactic II si o vechime de 10 ani are un salariu de 805 lei, iar un profesor cu grad didactic I si 25 de ani vechime are un salariu de 1.100 lei.
Aplicarea Legii de salarizare în 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar loveste pînã si în mamele din învãtãmînt. Cadrului didactic cu o vechime de 9 ani, care intrã în concediu pentru cresterea copilului, nu i se mai considerã vechime efectivã în învãtãmînt, asa cum prevedea vechea legislatie, perioada din timpul concediului de maternitate. Consecinta este aceea cã nu mai poate beneficia de sporul de stabilitate, de 15%, pe care ar fi trebuit sã îl primeascã la o vechime efectivã de 10 ani. Pînã acum si concediul de maternitate era considerat vechime efectivã în învãtãmânt, care îi permitea acordarea acestui spor. „Guvernul României a reusit, prin toate mãsurile aplicate în ultimii ani, sã transforme angajatii din învãtãmînt în cersetori. Este inadmisibil ca un cadru didactic sã fie cel mai prost plãtit angajat din tarã, în conditiile în care responsabilitãtile pe care le are sînt extrem de mari. Cum poate un profesor sã mai impunã respect în fata elevilor si a societãtii, dacã nu are cu ce se hrãni, nu are bani de cãrti sau de haine si nu îti poate achita cheltuielile lunare de întretinere? Nivelul salariilor aratã, încã o datã, dispretul guvernantilor fatã de salariatii din sistemul de învãtãmînt“, a declarat presedintele FSLI, Simion Hâncescu.

Articol afisat de 2751 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective