Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2011
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Iunie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
COPII ÃŽNECATI LA BÃŽRA

COPII ÃŽNECATI LA BÃŽRA

• doi frati din localitatea Rediu, comuna Bîra s-au înecat într-un iaz de adãpat vitele • micutii au vrut sã se scalde în apa ce nu depãsea 1-1,5 metri adîncime • cel mai probabil, micutii au decedat din cauza hipotermiei • primarul comunei Bîra, Dãnut Petraru, alãturi de preotii din sat, va ajuta familia greu încercatã de tragedia care a curmat douã vieti • aceastã tragedie vine dupã ce acesti micuti au fost agresati sexual, anul trecut, de Gheorghe Imbriscã, un asa-zis cãlugãr, ce se aflã în arest si urmeazã sã plãteascã pentru fapta sa •



O tragedie fãrã margini s-a abãtut asupra unei familii din localitatea Rediu, comuna Bîra, sîmbãtã, 11 iunie, dupã ce doi frati au fost înghititi de un iaz de adãpat animale. Aceastã nenorocire vine dupã ce anul trecut acesti copii au fost agresati sexual de un localnic, un fals cãlugãr, Gheorghe Imbriscã, care în prezent este în arest si asteaptã sentinta instantei de judecatã. Sîmbãtã seara, fratii Gabriel F., de 9 ani si fratele acestuia Andrei F, de 8 ani si-au gãsit sfîrsitul într-un iaz. Ei au mers sã aducã vaca de la islazul satului, obicei practicat de localnicii din zonã. La întoarcere, copiii s-au dezbrãcat, lãsîndu-si hainele pe marginea iazului de unde se adãpau animalele si au intrat în apã sã facã o baie. Luciul de apã se întinde pe o suprafatã de circa 30-40 de metri pãtrati, avînd o adîncime care nu depãseste 1-1,5 metri. Cel mai probabil, micutii au suferit un soc hipotermic, din cauza apei reci si a temperaturilor destul de scãzute din ziua respectivã. Alertati cã cei doi bãieti nu s-au mai întors acasã, pãrintii i-au cãutat multe ore în sir, însã în van. Cu inima împietritã de durere, acestia au gãsit hainele celor doi copii pe malul iazului. Postul de Politie Bîra a fost sesizat sîmbãtã seara 11 iunie, în jurul orei 21, despre faptul cã doi frati, cu vîrstele de 9 respectiv 8 ani, din localitate, au dispãrut de la domiciliu. Din cercetãrile efectuate, politistii au stabilit cã, în jurul orei 19, cei doi minori s-au deplasat pe imasul de la marginea satului Rediu, comuna Bîra, pentru a aduce vaca de la pãsunat, dar acestia nu s-au mai întors la domiciliu. În momentul în care animalul a fost adus acasã de alte persoane, pãrintii au început sã-i caute pe cei doi copii, iar în jurul orei 21 au anuntat si Postul de Politie despre disparitia lor. Cu ocazia verificãrilor efectuate în zonã, pe malul unui iaz folosit ca adãpãtoare pentru animale, au fost gãsite hainele minorilor, astfel cã s-a solicitat interventia unui echipaj al Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã, pentru cãutarea minorilor. Trupurile neînsufletite ale celor doi frati au fost gãsite de pompierii militari, scoase la mal si transportate la Morga Spitalului Roman în vederea efectuãrii necropsiei si stabilirii cauzei decesului. Cercetãrile sînt continuate de Postul de Politie Bîra.

Autoritãtile locale alãturi de familia îndureratã

ÃŽntreaga comunitate deplînge moartea celor doi micuti plecati la Ceruri, mai devreme si sub povara chinurilor îndurate de la cãlugãrul pedofil. Primarul comunei Bîra, Dãnut Petraru a declarat cã cei doi frati provin dintr-o familie cu posibilitãti materiale reduse, iar anul trecut un alt necaz i-a lãsat fãrã acoperis deasupra capului, dupã ce casa le-a fost mistuitã de un incendiu. „Este o tragedie fãrã margini care s-a abãtut asupra comunitãtii noastre. Cei doi frati au intrat în iaz pentru a face o baie, nu era pentru prima oarã cînd acestia s-au scãldat în apele iazului. Stiau sã înoate, însã nu asta cred cã a fost cauza decesului. Mai curînd, cred cã au murit din cauza hipotermiei, pentru cã apa din iaz a fost destul de rece în ziua respectivã. Copiii erau încãlziti si, odatã intrati în apa rece, acestia au suferit cel mai probabil un soc hipotermic care le-a adus sfîrsitul. Pãrintii micutilor au avut o vreme ajutor social, însã de ceva timp mama a fost angajatã la o fabricã de cãrãmidã de la Sagna, unde si-a gãsit de muncã, gratie sprijinului oferit de Agentia Localã de Ocupare a Fortei de Muncã Roman. Pãrintii aveau grijã de copii, nu-i lãsau de izbeliste, însã nenorocirea s-a abãtut asupra lor. Este o vorbã «la omul sãrac nici boii nu trag», pentru cã, anul trecut, le-a ars casa într-un incendiu“, a declarat primarul comunei Bîra, Dãnut Petraru. Edilul comunei a fãcut apel la preotii din sat si la medicii de familie, pentru a sustine familia greu încercatã. Mai mult de atît, administratia localã va încerca sã sprijine familie, prin deblocarea unor fonduri pentru situatii de urgentã.

O nenorocire nu vine niciodatã singurã...

Sãtenii nu mai contenesc sã vorbeascã de 3 zile, despre nenorocire dar si despre o poveste care a intrigat întreaga comunitate anul trecut. Reamintim cã anchetatorii l-au acuzat, în luna martie, pe Gheorghe Imbriscã, din Bîra, cã în urmã cu mai bine de un an ar fi abuzat sexual un copil din sat. De altfel, în fata procurorului de caz Imbriscã nu a ascuns faptele reprobabile pe care le-a sãvîrsit si a dat declaratii amãnuntite, recunoscînd în totalitate acuzatiile. Gheorghe Imbriscã a fost cãlugãr la Mãnãstirea Bistrita o perioada mai mare de timp, se pare cã din anul 1990 pînã în 2006. El a sustinut cã atunci a plecat de acolo de bunã voie, dar se pare cã de fapt ar fi fost alungat din lãcasul de cult din cauza preocupãrilor sale neortodoxe. Din 2006 s-a retras în localitatea Bîra, la casa pãrintilor. Nu s-a lepãdat de straiele de cãlugãr pe care le-a purtat neîncetat. Nu doar cã nu a umblat niciodatã îmbrãcat civil, ba chiar oferea ori de cîte ori era nevoie si oricui cerea, servicii religioase. Conform actelor de urmãrire penalã povestea sexualã a început în urmã cu mai bine de doi ani, prin februarie 2010, cînd cei doi frati au rãmas fãra sprijinul pãrintilor. Mama fusese internatã în spital, iar tatãl urma sã plece la curãtat de vie în Vrancea. Imbriscã s-a oferit sã aibã el grijã de cei doi bãieti. O perioada de timp cei doi frati au locuit sub acelasi acoperis cu cãlugãrul. Învãtau, mîncau si dormeau la Imbriscã. Numai cã la un moment dat, profitînd de naivitatea copiilor, dar si de faptul ca acestia nu aveau cui sã spunã ce li se întîmplã, l-ar fi supus pe cel mai mic, în mod repetat, la relatii sexuale nefiresti, dar posibil si pe cel mare. Cînd au revenit acasã au evitat sã spunã pãrintilor ce li s-a întîmplat. Dar acestia si-au dat seama la o vreme cã ceva nu este în regulã si abia cãtre sfîrsitul anului trecut au aflat de nenorocire.

„Pedofil“ inculpat

Gheorghe Imbriscã a fost inculpat de procurorii Parchetului Neamt pe 11 mai 2011, sub acuzatia de viol. A doua zi judecãtorii au mentinut starea de arest, iar primul termen în cauzã s-a consumat la data de 1 iunie. Atunci s-a stabilit ca urmãtoarea înfãtisare în cauzã sã aibã loc pe 6 iulie, pentru administrarea de probe pe latura civilã a cauzei. La urmãrirea penalã pãrintii copiilor nu si-au exprimat pretentiile materiale împotriva lui Imbriscã, urmînd sã facã acest lucru în instantã. Chiar dacã victima agresiunii nu mai este, inculpatul nu scapã de rãspunderea penalã, iar procesul continuã. Practic este vorba de o infractiune care nu poate fi probatã cu martori si la care nu au fost de fatã decît inculpatul si victima. Totusi, de la bun început Imbriscã si-a recunoscut fapta. Atît la anchetã cît si la arestarea preventivã, pe 17 martie, el a dat declaratii detaliate, a recunoscut cã l-a agresat pe unul din frati si a negat acuzatiile aduse de al doilea dintre frati. În aceste conditii el a fost trimis în judecatã numai pentru una din victime, pentru cã în celãlalt caz acuzatiile nu au putut fi probate. Conform legislatiei în vigoare procesul înceteazã numai în cazul în care decedeazã inculpatul. Atunci se închide numai partea penalã a cauzei, dar în situatia în care sînt pretentii materiale, judecata continuã, iar rãspunderea materialã revine rudelor inculpatului care pot rãspunde cu averea decedatului pentru pagubele produse.

Articol afisat de 2147 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. BUGA; C. CALIMAC; G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective