Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2011
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Iunie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Handicapuri dorite, handicapuri contestate

• în judet sînt circa 15.000 de persoane cu handicap • anual, la expertize ajung cam 5.000 de persoane, iar unii au parte de schimbarea încadrãrii • altii sînt refuzati de-a dreptul • din aceastã cauzã, numãrul contestatiilor este foarte mare •

În Neamt aproximativ 15.000 de persoane figureazã în statistici ca avînd diverse handicapuri, fizice ori mintale, dobîndite ca urmare a unor boli sau accidente sau cãpãtate din nastere. Dacã marea majoritate a acestora sînt deja bãtuti de soartã si dependenti de ajutorul financiar dat de stat sub denumirea de ajutor de handicap, unii au ales constient sã fie încadrati ca handicapati, desi afectiunile de care suferã nu justificã în nici un caz mila statului. Tocmai pentru cã realitatea a dovedit cã multi au profitat de aceste legi si cu largul concurs al unor medici, au obtinut aceste încadrãri în grad de handicap, statul a decis anul trecut sã facã o verificare amãnuntitã a tuturor acestor persoane, iar acolo unde se dovedeste faptul cã au obtinut nejustificat niste bani sã li se retragã ajutoarele financiare.
Asa se face cã anul trecut multor persoane le-au fost retrase pensiile de handicap, iar acum toate aceste încadrãri se fac cu mult mai multã rigurozitate. Din aceastã cauzã, rezultatele acestor evaluãri medicale i-au supãrat pe multi dintre handicapati, motiv pentru care numãrul contestatiilor a crescut foarte mult. Potrivit statisticilor întocmite de Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului Neamt, anul acesta, în primele 5 luni, comisia de expertizã medicalã a evaluat 1.649 de persoane din judet dintre care în 412 cazuri era vorba despre revizuiri la termen. 235 dintre cei evaluati au primit ca verdict al comisiei schimbarea gradului de handicap în defavoarea lor, adicã o diminuare a sumelor primite lunar. 884 au primit acelasi grad dar cu toate acestea au fost 707 contestatii. Adicã aproape jumãtate dintre cei expertizati au fost nemultumiti de evaluarea comisiei de specialitate. „Multi vin la noi trimisi de medicii de familie ori de specialistii care le spun cã la bolile pe care le au pot obtine ajutoare de handicap. Din aceastã cauzã, oamenii vin la comisiile de expertizã, iar atunci cînd sînt respinsi sînt supãrati si contestã. Oamenii trebuie sã înteleagã foarte clar cã aceste comisii de expertizã nu diagnosticheazã. Diagnosticul pus de medicul specialist este cel care stabileste gradul de handicap, comisia trebuie sã vadã doar dacã persoana respectivã îndeplineste criteriile foarte clare ale legii. Existã anumite afectiuni însã care, desi creazã dependentã fatã de alte persoane, omul fiind imobilizat la pat, nu se considerã handicapuri deoarece ele reprezintã o consecintã a unor boli. Acestea nu sînt conform legii handicapuri, iar noi nu putem sã-l încadrãm în aceastã categorie, pentru cã ar fi o ilegalitate. Aceste situatii sînt greu de înteles pentru om, care se considerã nedreptãtit si astfel face contestatii“, a declarat Cristina Pãvãlutã, directorul DGASPC Neamt.
De exemplu, o persoanã paralizatã de picioare ca urmare a unui accident vascular cerebral nu va fi consideratã cu handicap în fata legii, desi este dependentã de o alta. Legiuitorul a considerat cã în aceastã situatie omul poate beneficia de alte ajutoare din partea statului precum pensiile de boalã. În schimb o persoanã care suferã din nastere de o paralizie a picioarelor este consideratã drept una cu handicap si astfel beneficiazã de ajutor de la stat.

Articol afisat de 1254 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective