Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Iulie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ÃŽn cazul decesului de la Maternitate, SANSE ZERO DE   SUPRAVIETUIRE

ÃŽn cazul decesului de la Maternitate, SANSE ZERO DE SUPRAVIETUIRE

• în timp ce pacienta decedatã la Maternitatea Spitalului Judetean era dusã la groapã, medicii relatau despre cum au actionat ca sã o salveze, dar totul a fost în zadar • „Sînt lupte care se cîstigã si lupte care se pierd“, a declarat managerul spitalului, referindu-se la tragedie • cadrele sanitare nu îsi reproseazã nimic si sustin cã evolutia nefastã a fost prea rapidã ca sã fie loc de remediere a situatiei •

Conducerea Spitalului Judetean Neamt a organizat ieri o conferintã de presã într-un moment greu al unitãtii, dorins sã dea dovadã de transparentã în cazul tragediei petrecute la finele sãptãmînii trecute, cînd o lehuzã a murit la cîteva ore de la nastere. ÃŽntîlnirea cu ziaristii a fost de la început „grea“. Managerul, Gabriela Zamfir, si directorul medical Iosif Koszeghi au venit la ora stabilitã, dar nu erau „actorii“ principali în salã, respectiv, medicii Georgeta Vintea, sefa Maternitãtii, si colegele de gardã din ziua nefastã - Eliza Marginã si Ileana Ionescu. Asa cã au fost sunate în direct si chemate rãspicat sã vinã. Au mai trecut cîteva minute si fix la 13.15 au intrat în sala de conferintã cele trei doctorite, însotite de medicul neonatolog Suzana Constantinescu si douã reprezentante ale DSP care se ocupã de ancheta administrativã de la Maternitate - Maria Cãescu si Mirela Grãdinaru. ÃŽntîlnirea a fost apãsãtoare, pentru cã exceptîndu-le pe sefele DSP si medicul Georgeta Vintea, cele trei cadre medicale au stat pe margine, nu la aceeasi masã cu participantii la întrunire. ÃŽn timp ce moarta era dusã la groapã si apoi i s-a fãcut pomenirea la un restaurant din Piatra Neamt, reprezentantii spitalului au relatat firul tragediei, punînd accent pe unele aspecte care aveau sã arate nevinovãtia cadrelor medicale.

Pledoarie în termeni de specialitate

Pentru cã nu fusese timp pentru realizarea unei sinteze a evenimentului, medicul Vintea a prezentat întreg raportul ce contine modul de derulare a lucrurilor, citindu-l pret de cîteva zeci de minute. Termenii medicali au fost din abundentã, dar din cele spuse reiese cã s-a actionat de cãtre specialisti cît a fost omeneste posibil. Aveam sã aflãm cã femeia în vîrstã de 37 de ani avea o sarcinã aflatã în sãptãmîna 39 si cã ajunsese la Maternitate cu membrana ruptã la domiciliu, cu circa o orã înaintea internãrii. A stat în travaliu vineri noapte, de la ora 00.05 si pînã la 6.45, cînd a adus pe lume o fetitã cu greutatea de 3 kg si si scor APGAR 1, la intervale diferite. Femeia era la a doua nastere, avînd acasã o fetitã de opt ani. Din ce a mai spus doctorul Vintea, sarcina a doua decursese normal si fusese vãzutã de trei ori pe parcursul ei, de cãtre ginecologul Eliza Marginã. La internare femeia a fost preluatã ca avînd o sarcinã fãrã riscuri, motiv pentru care la nastere alãturi i-a stat doar moasa, fãrã medic de specialitate. „La scurt timp dupã nastere pacienta a acuzat sete de aer, dureri în capul pieptului, în spatele sternului si în zona inimii. Vãzînd ce se întîmplã, moasa le-a chemat pe doctoritele Ileana Ionescu si Eliza Marginã si venise si neonatologul, pentru copil. Avînd probleme, copilul a fost reanimat, supravegheat si pentru cã nu era deloc într-o stare bunã, la ora 11.10 era preluat de un echipaj chemat din Iasi si dus la o clinicã de specialitate. ÃŽntre timp starea femeii s-a agravat. La 7 a fost chemat un medic de la Terapie Intensivã, dupã zece minute si un cardiolog“, a spus Georgeta Vintea. Amãnuntele legate de cum s-au petrecut lucrurile sînt destul de greu de suportat si relatat, dar cert este cã, dupã cum a declarat doctorul Ileana Ionescu, cînd a chemat-o moasa în salã pentru cã pacienta se plîngea de dureri, a apucat sã vorbeascã cu cea aflatã pe masã. „Era foarte supãratã pentru cã nu auzise copilul plîngînd si am încurajat-o. Nu expulzase placenta si pentru cã nu avea sîngerãri vaginale am suspectat o embolie amnioticã“. De fatã cu medicii de pe alte sectii si cu doctorita Marginã s-a intrat de urgentã în sala de operatie, unde i s-a deschis abdomenul. Prezentã la operatie a fost si doctorita Vintea, chematã de acasã. Din pãcate, erau ultimele zeci de minute de viatã ale pacientei, pentru cã dupã circa o orã si jumãtate de încercãri si apoi transferul pe ATI s-a declarat decesul în urma unui stop cardio-respirator.

„Au fost lucruri neprevãzute care au apãrut în acest caz, care n-au putut fi anticipate“

Au mai fost fãcute precizãri despre lipsa tensiunii, despre o rupturã de uter, despre hemoragia instalatã pînã spre rinichi care a dus la formarea unui hematom, despre manevrele la care a fost supusã femeia tinutã intubatã, inclusiv despre transfuziile de sînge si plasmã. Necropsia avea sã indice ca si cauze ale decesului socul traumatic si hemoragic si suspiciune de embolie amnioticã. ÃŽn cazul hemoragiilor interne de dupã nastere, riscul de deces este de 30%, spun medicii. Iar embolia amnioticã este un factor agravant, care ridicã mult acest procent al mortalitãtii. Medicii de gardã în acea zi sustin cã nu ar fi putut face nimic în plus decît cele realizate. Femeia ar fi scãpat cu zile dacã ar fi fost supusã unei cezariene de la debutul travaliului, dar zic doctorii cã nu avea o sarcinã cu risc si nu se impunea interventia. Procentele indicã faptul cã aproape 80% dintre nasterile de la Piatra Neamt sînt naturale, iar în cazul cezarienelor la cerere, 70% dintre copii sînt dusi mai întîi la reanimare, pentru cã nu vin pe lume pregãtiti ci fortati. Cît despre moartã, sustin sefii SJU cã nu a cerut la internare sã fie asistatã de doctorita Marginã, care o vãzuse de trei ori în timpul sarcinii. „Eu nu am stiu cã pacienta era internatã, cã avea membranele rupte de acasã. Am vãzut-o dupã ce nãscuse si am stat alãturi de colegi pînã sîmbãtã la prînz, încercînd sã o salvãm. Au fost lucruri neprevãzute care au apãrut în acest caz, care n-au putut fi anticipate“, a spus Eliza Marginã. Copilul s-a nãscut cu mari probleme. Nici acum nu este în cea mai fericitã situatie, fiind în evaluare neurologicã si cu respiratie spontanã, dar dupã cum spune neonatologul Suzana Constantinescu, un scor APGAR 1 nu înseamnã cã fetita ar putea avea sechele, existînd premianti care au primit aceastã notã la nastere, cum de altfel existã si copii nãscuti cu 10 si cu mari complicatii.

Dumnezeu e mai mare decît toti

Aceiasi medici prezenti la conferintã au precizat cã travaliul femeii nu a fost unul cu probleme, iar ruptura de uter este o consecintã a expulziei precipitate, de scurtã duratã, care se întîlneste la unele gravide. Nefiind ceva nefiresc în evolutia nasterii, moasa nu a solicitat prezenta medicului de gardã. ÃŽn noaptea de vineri spre sîmbãtã spun doctorii cã au venit pe lume cinci copii, natural sau prin operatie. „Si dacã nasterea era asistatã de medic, se putea ajunge aici!“, a spus rãspicat Georgeta Vintea. La Maternitatea Piatra Neamt se nasc circa 2.000 de copii pe an. O tragedie asemeni celei de la finele sãptãmînii trecute s-a mai înregistrat în urmã cu opt ani. „Nu pot fi acuzati medicii. Nu vreau sã punem o emblemã unui spital dupã o tragedie. Sînt lupte care se cîstigã si lupte care se pierd“, a spus managerul Gabriela Zamfir.

Articol afisat de 3248 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective