Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 19 Iulie 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pricini de bucurie estivală

n duminică seara a avut loc concertul inaugural al Vacantelor • Felicia Filip, Gabriela Hazarian, Hector Lopez, Adrian Mărcan, Cvartetul de corni al Universitătii de Arte iesene si orchestra simfonică a Filarmonicii băcăuane, dirijată de Valentin Doni, au fost protagonistii n

Duminică seară, 17 iulie 2011, concertul inaugural al celei de a 40-a editii a Festivalului muzical din cadrul „Vacantelor Muzicale la Piatra Neamt“ a constituit o premieră, în primul rînd pentru faptul că organizatorii au ales un loc de desfăsurare care pînă acum nu a cunoscut o asemenea experientă. Mărturisesc că, personal, încercam oarecare temeri, nedisimulate, privind posibila transformare a unui act artistic de tinută, academic, într-o manifestare de loisir ca multe altele cu care este împănat spatiul vietuirii noastre atît de vesele. În ciuda acestor temeri, am rămas plăcut surprins să constat că în tribunele Bazei Hipice din Piatra Neamt au venit acei vreo 500 de oameni cu adevărat interesati de actul artistic propus, cu atît mai mult cu cît o mare parte a locuitorilor urbei se agitau frenetic pe stadion la un meci de fotbal care, se stie, dezlăntuie multe pasiuni în zonă si nu numai.
Concertul inaugural, la care si-a adus o contributie decisivă orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat „Mihail Jora“ din Bacău, condusă de la pupitru de Valentin Doni si urmărită atent din tribună de către directorul acesteia Pavel Ionescu, a început direct printr-un intro realizat de Cvartetul de corni al Universitătii de Arte „George Enescu“ din Iasi, coordonat de Petre Gîscă, alături de acesta fiind Romeo Popa si pietrenii Adrian Iftimie si Stefan Cosmin Lupu. Trebuie să recunoastem că nu oricînd poti asculta, sub poale de pădure, un Concert pentru patru corni scris de Heinrich Hubler. Si, mai ales, bine cîntat. Cuvintele de bun venit din partea organizatorilor au fost oferite de către directorul festivalului, Dana Macsim, directorul artistic al manifestării, Cristian Mihăilescu si reprezentantul principalului finantator, Aldo Pellegrini, vicepresedinte al Consiliului Judetean. În cadrul concertului prezentat cu pertinentă si aplomb de Cristian Mihăilescu, au evoluat mezzosoprana Gabriela Hazarian, tenorul mexican Hector Lopez, baritonul Adrian Mărcan si, evident, mult asteptata Felicia Filip.

Declaratie de credintă

Ca si în alte rînduri, si de această dată sonorizarea s-a dovedit a fi un capitol destul de dificil. Dacă echilibrul orchestral a fost întrucîtva mentinut, iar ansamblul, ca si în alte rînduri, si-a făcut cu prisosintă datoria, nu acelasi lucru se poate spune despre captatorii solistilor, care au pus la grea încercare operatorii de sunet condamnati să urmărească intentiile dinamice ale acestora; si, din păcate, nu întotdeauna cu succes. Din fericire, programul, popular fiind, nu a presupus extrem de mult rafinament din acest punct de vedere si astfel publicul s-a putut declara multumit. Cum multumit a fost, în cea mai mare parte, si de prestatia muzicală a protagonistilor. Chiar dacă pe alocuri a fost oarecum îndoielnică. Si ne referim aici la mezzosoprana Gabriela Hazarian care s-a hazardat într-o interpretare cel putin curioasă, muzical vorbind, a celebrei Habanere si la tenorul mexican Hector Lopez care abia către sfîrsitul concertului si-a regăsit impostatia si strălucirea sonoră, cantonată pînă atunci undeva „în spatele gîtului“; în ciuda obsesiei unuia dintre mentorii lui, regretatul Ludovic Spiess, care - mi-a mărturisit-o! - cerea „aruncarea vocii în public“. Posesor al unei voci frumoase, cantabile si suficient de bogată în armonice, baritonul Adrian Mărcan a dovedit că este si un bun actor, înzestrat cu umor si simt al improvizatiei, calitate absolut necesară unui solist de operă. De altfel, prestatia sa a fost răsplătită, pe drept, cu aplauze entuziaste. Superb Prologul la „Paiate“. Capul de afis al cvartetului solistic a fost, cum era si de asteptat si pe bună dreptate, tinînd cont de recunoasterea internatională si de palmaresul bogat, Felicia Filip. Din păcate, împrejurarea de fată, dincolo de posibilitatea de etalare a unei recunoscute voci de o strălucire, pregnantă si calitate de necontestat, nu a adus nimic spectaculos. De la mult prea fragmentata arie de Strauss, segmentată colturos de rigoarea pauzelor intermediare si valorile punctate cu prea multă osîrdie, la entuziasmul reticent si patetic din partitura lui George Grigoriu, o adevărată declaratie de credintă, Felicia Filip a evoluat corect, dezinvolt si convingător, fără să supraliciteze calitătile vocale de exceptie care i-au adus consacrarea.

Focuri de artificii

Fără să achite nota de plată, organizatorii Vacantelor au oferit spectatorilor contrariati si un (ne)dorit foc de artificii dezlăntuit în vecinătate de participantii la o entuziastă ceremonie nuptială, chiar în timpul ariei somnoroasei Elize a lui Loewe. „Obicei mitocănesc“, vorba lui Caragiale, cultivat cu obstinatie în urbea nemteană de prin 2000 încoace si care ne reaminteste, în fiece duminică, faptul că în Piatra Neamt sînt destui cei care au bani de... chibrituri. Oricum, concertul de deschidere a celei de a 40-a editii a „Vacantelor Muzicale la Piatra Neamt“ a fost un frumos dar din partea organizatorilor, care au dovedit încă o dată că sînt în stare, chiar în această tristă perioadă, să ofere locuitorilor urbei, celor îndrăgostiti de frumos si sonorităti alese, pricini de bucurie estivală.

Articol afisat de 2075 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective