Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Iulie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Titularizarea, cu bune si mai putin bune

• nici nu-si vor mai gãsi loc anul acesta, pentru cã posturile vor fi scoase la suplinire • spre deosebire de verile trecute, concursul de suplinire de anul acesta va fi identic cu examenul de titularizare • 122 de candidati care au obtinut peste 7 la titularizare si nu au ocupat un post în Neamt, pot opta pentru alte judete •

35 de dascãli s-au titularizat la ultimul examen organizat pentru fixarea dascãlilor pe posturi. Dupã aceastã varã, angajatii din scoli vor fi acceptati în cancelarii cu avizul comitelelor directoare, mai exact intrarea dascãlilor în scoli va fi o chestiune care se va rezolva pe plan local, între cei dornici de a preda, director, autoritãti locale, pãrinti. Dupã sedintele publice de luni, 25 iulie, 18 catedre au rãmas neocupate în Neamt, fiind scoase la mezat pe 5 august, la concursul de suplinire, dacã nu vor fi ocupate între timp de cãtre candidati care au dreptul la titularizare si provin din alte judete. „Cele 18 posturi titularizabile au rãmas neocupate în special din douã motive: fie nu au existat cadidati care sã aibã notã de titularizare - cel putin nota 7, fie posturile nu au fost atractive, pentru cã sînt în scoli situate la distante mai mari de oras. La francezã, de exemplu, nu a fost nici un candidat care sã fi luat la examenul de titularizare cel putin nota 7“, a declarat inspectorul general scolar Luminita Vîrlan.

Examen de suplinire, ca la titularizare

ÃŽn acest an, concursul de suplinire va fi la fel ca si cel de titularizare, cu probe scrise si supraveghere video. Suplinitorii nu vor scãpa de rigurozitatea impusã la examene de minister. „Mi se pare absolut firesc sã fie rigurozitate si la examenul de suplinire. Dacã am mers pe corectitudine la Bacalaureat, la titularizare, e normal sã pãstrãm linia aceasta si la suplinire. Nu era corect ca suplinitorii sã fie primiti în sistem doar pe baza unui interviu cu inspectorul de specialitate. Un om de nota 5 la interviu nu prea avea ce cãuta în fata unei clase de elevi. ÃŽn învãtãmînt, incompetenta unui cadru didactic este mai eficientã decît în oricare alt domeniu. O informatie eronatã transmisã copiilor distruge o clasã în cîteva minute. Trebuie sã eliminãm rebuturile din scoli. De aceea salut ideea ministerului de a organiza examenul de suplinire asemeni celui de titularizare si nu e cazul sã se spunã cã nu vom avea oameni în scoli. Vom gãsi specialisti, chiar si dacã va fi cazul sã apelãm la colegii recent iesiti la pensie, care vor sã facã un ban în plus“, a mai spus profesoara Vîrlan. Spre deosebire de anii trecuti, de aceastã datã, proba oralã la concursul pentru suplinitori din data de 4 august va fi transformatã în probã scrisã. Ordinul privind aceastã modificare a fost semnat chiar zilele trecute de cãtre ministrul Daniel Funeriu. Concursul de la începutul lunii viitoare se va desfãsura conform aceleiasi metodologii folosite la cel de titularizare din 13 iulie, cu subiecte de aceeasi dificultate. Se doreste astfel îndepãrtarea probelor orale. Ministerul a punctat faptul cã au fost purtate discutii cu sindicatele din învãtãmînt, care, la rîndul lor, au fost de acord cu aceste mãsuri. ÃŽn plus, concursul din 4 august va fi supravegheat video, întãrind corectitudinea examenului. Dupã ce candidatii vor sustine examenul de suplinire pe 4 august, 4 zile mai tîrziu vor fi afisate rezultatele, iar între 8 si 9 august vor fi înregistrate contestatiile si transmise comisiilor de corectare din tarã, urmînd ca pe 11 august sã fie date publicitãtii rezultatele finale. ÃŽn sedintã publicã, programatã în data de 23 august, posturile vor fi atribuite, urmînd ca pînã pe 29 august, orele rãmase neocupate sã fie atribuite în regim de „plata cu ora“ .

Ore în plus pentru suplinitorii calificati

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Educatiei, Oana Badea, în scopul diminuãrii numãrului de dascãli neperformanti, suplinitorilor calificati care vor obtine note peste 7 la concursul de titularizare li se va da voie sã sustinã pînã la 9 ore suplimentare plãtite. Astfel, orice candidat la concursurile din 2009 si pînã în 2011, care a obtinut note peste 7, chiar dacã nu este titular, în afarã de cele 18 ore care presupun norma didacticã, mai poate alege încã 9. Candidatii eliminati pentru fraudã sau tentativã de fraudã din concursul din 4 august îsi vor putea lua adio de la posturile didactice în anul scolar 2011-2012. Înscrierile pentru concursul de suplinire se vor face în intervalul 1-2 august, cînd va avea loc si revalidarea fiselor de înscriere de cãtre candidati, prin semnãturã, pentru cei înscrisi în perioada 14-25 iunie si se vor depune dosarele pentru detasare în interesul învãtãmîntului, pentru restrîngere de activitate nesolutionatã, completarea normei didactice, detasare la cerere prin concurs specific, suplinire (candidati neînscrisi în 14-25 iunie si candidatii care solicitã suplinire în baza notelor la concursul din iulie 2009 sau 2010).

Cu traista-n bãt prin alt judet

Candidatii care au obtinut peste 7 la concursul de titularizare si nu au ocupat luni un post în judetul Neamt, fiind în acest caz 122 de oameni bine si foarte bine pregãtiti, pot azi si mîine sã facã cerere pentru a ocupa un post disponibil de titular în alt judet. Este o oportunitate de care cadrele didactice ar trebui sã profite din mai multe motive. În primul rînd, pentru cã în acest fel devin titulari ai sistemului si vor beneficia de avantaje suplimentare fatã de cadrele didactice care se vor titulariza începînd de anul viitor si vor deveni titulari ai scolii. În al doilea rînd, este ultimul an în care s-a mai dat concurs national, deci este ultima ocazie de a deveni titulari ai sistemului. Pe parcurs se pot retrage cu posturi apropiate domiciliului, vizînd catedre pe care le pot ocupa avînd calitatea de titulari. Ca sã ocupe un post în alt judet, orice candidat cu note peste 7 trebuie sã gãseascã posturi disponibile conform specializãrii sale, sã noteze codurile acelor posturi, apoi sã depunã o cerere la centrul de titularizare în care a depus initial dosarul. Aceste fise de optiuni se depun în zilele de 27 si 28 iulie, personal sau cu împuternicire în original de la notar. Repartizarea pe posturi, în functie de note, se va face computerizat în ziua de 29 iulie. În aceastã etapã, din judetul Neamt pot intra 122 de cadre didactice, care au luat peste 7 la titularizare, dar nu si-au gãsit post la sedinta publicã de luni.

Articol afisat de 1775 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective