Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Iulie 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Titularizarea, cu bune si mai putin bune

• nici nu-si vor mai găsi loc anul acesta, pentru că posturile vor fi scoase la suplinire • spre deosebire de verile trecute, concursul de suplinire de anul acesta va fi identic cu examenul de titularizare • 122 de candidati care au obtinut peste 7 la titularizare si nu au ocupat un post în Neamt, pot opta pentru alte judete •

35 de dascăli s-au titularizat la ultimul examen organizat pentru fixarea dascălilor pe posturi. După această vară, angajatii din scoli vor fi acceptati în cancelarii cu avizul comitelelor directoare, mai exact intrarea dascălilor în scoli va fi o chestiune care se va rezolva pe plan local, între cei dornici de a preda, director, autorităti locale, părinti. După sedintele publice de luni, 25 iulie, 18 catedre au rămas neocupate în Neamt, fiind scoase la mezat pe 5 august, la concursul de suplinire, dacă nu vor fi ocupate între timp de către candidati care au dreptul la titularizare si provin din alte judete. „Cele 18 posturi titularizabile au rămas neocupate în special din două motive: fie nu au existat cadidati care să aibă notă de titularizare - cel putin nota 7, fie posturile nu au fost atractive, pentru că sînt în scoli situate la distante mai mari de oras. La franceză, de exemplu, nu a fost nici un candidat care să fi luat la examenul de titularizare cel putin nota 7“, a declarat inspectorul general scolar Luminita Vîrlan.

Examen de suplinire, ca la titularizare

În acest an, concursul de suplinire va fi la fel ca si cel de titularizare, cu probe scrise si supraveghere video. Suplinitorii nu vor scăpa de rigurozitatea impusă la examene de minister. „Mi se pare absolut firesc să fie rigurozitate si la examenul de suplinire. Dacă am mers pe corectitudine la Bacalaureat, la titularizare, e normal să păstrăm linia aceasta si la suplinire. Nu era corect ca suplinitorii să fie primiti în sistem doar pe baza unui interviu cu inspectorul de specialitate. Un om de nota 5 la interviu nu prea avea ce căuta în fata unei clase de elevi. În învătămînt, incompetenta unui cadru didactic este mai eficientă decît în oricare alt domeniu. O informatie eronată transmisă copiilor distruge o clasă în cîteva minute. Trebuie să eliminăm rebuturile din scoli. De aceea salut ideea ministerului de a organiza examenul de suplinire asemeni celui de titularizare si nu e cazul să se spună că nu vom avea oameni în scoli. Vom găsi specialisti, chiar si dacă va fi cazul să apelăm la colegii recent iesiti la pensie, care vor să facă un ban în plus“, a mai spus profesoara Vîrlan. Spre deosebire de anii trecuti, de această dată, proba orală la concursul pentru suplinitori din data de 4 august va fi transformată în probă scrisă. Ordinul privind această modificare a fost semnat chiar zilele trecute de către ministrul Daniel Funeriu. Concursul de la începutul lunii viitoare se va desfăsura conform aceleiasi metodologii folosite la cel de titularizare din 13 iulie, cu subiecte de aceeasi dificultate. Se doreste astfel îndepărtarea probelor orale. Ministerul a punctat faptul că au fost purtate discutii cu sindicatele din învătămînt, care, la rîndul lor, au fost de acord cu aceste măsuri. În plus, concursul din 4 august va fi supravegheat video, întărind corectitudinea examenului. După ce candidatii vor sustine examenul de suplinire pe 4 august, 4 zile mai tîrziu vor fi afisate rezultatele, iar între 8 si 9 august vor fi înregistrate contestatiile si transmise comisiilor de corectare din tară, urmînd ca pe 11 august să fie date publicitătii rezultatele finale. În sedintă publică, programată în data de 23 august, posturile vor fi atribuite, urmînd ca pînă pe 29 august, orele rămase neocupate să fie atribuite în regim de „plata cu ora“ .

Ore în plus pentru suplinitorii calificati

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Educatiei, Oana Badea, în scopul diminuării numărului de dascăli neperformanti, suplinitorilor calificati care vor obtine note peste 7 la concursul de titularizare li se va da voie să sustină pînă la 9 ore suplimentare plătite. Astfel, orice candidat la concursurile din 2009 si pînă în 2011, care a obtinut note peste 7, chiar dacă nu este titular, în afară de cele 18 ore care presupun norma didactică, mai poate alege încă 9. Candidatii eliminati pentru fraudă sau tentativă de fraudă din concursul din 4 august îsi vor putea lua adio de la posturile didactice în anul scolar 2011-2012. Înscrierile pentru concursul de suplinire se vor face în intervalul 1-2 august, cînd va avea loc si revalidarea fiselor de înscriere de către candidati, prin semnătură, pentru cei înscrisi în perioada 14-25 iunie si se vor depune dosarele pentru detasare în interesul învătămîntului, pentru restrîngere de activitate nesolutionată, completarea normei didactice, detasare la cerere prin concurs specific, suplinire (candidati neînscrisi în 14-25 iunie si candidatii care solicită suplinire în baza notelor la concursul din iulie 2009 sau 2010).

Cu traista-n băt prin alt judet

Candidatii care au obtinut peste 7 la concursul de titularizare si nu au ocupat luni un post în judetul Neamt, fiind în acest caz 122 de oameni bine si foarte bine pregătiti, pot azi si mîine să facă cerere pentru a ocupa un post disponibil de titular în alt judet. Este o oportunitate de care cadrele didactice ar trebui să profite din mai multe motive. În primul rînd, pentru că în acest fel devin titulari ai sistemului si vor beneficia de avantaje suplimentare fată de cadrele didactice care se vor titulariza începînd de anul viitor si vor deveni titulari ai scolii. În al doilea rînd, este ultimul an în care s-a mai dat concurs national, deci este ultima ocazie de a deveni titulari ai sistemului. Pe parcurs se pot retrage cu posturi apropiate domiciliului, vizînd catedre pe care le pot ocupa avînd calitatea de titulari. Ca să ocupe un post în alt judet, orice candidat cu note peste 7 trebuie să găsească posturi disponibile conform specializării sale, să noteze codurile acelor posturi, apoi să depună o cerere la centrul de titularizare în care a depus initial dosarul. Aceste fise de optiuni se depun în zilele de 27 si 28 iulie, personal sau cu împuternicire în original de la notar. Repartizarea pe posturi, în functie de note, se va face computerizat în ziua de 29 iulie. În această etapă, din judetul Neamt pot intra 122 de cadre didactice, care au luat peste 7 la titularizare, dar nu si-au găsit post la sedinta publică de luni.

Articol afisat de 1608 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective