Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2011
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 August 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Vecini „asediati“ cu urinã si bãlegar

• o familie din satul Bistrita este nevoitã sã suporte mirosul greu provenit de la vacile si oile unui vecin care are staulul fix lîngã gard • desi autoritãtile i-au pus în vedere gospodarului sã respecte buna vecinãtate, se pare cã sanse de remediere a problemelor nu prea existã • gospodarul zice cã n-are nici o vinã si cã „orãsenii“ si-au fãcut casã de vacantã sub culmea grajdului lui •

Vacile si oile unui gospodar de pe strada Prunilor din satul Bistrita, comuna Alexandru cel Bun, reprezintã motivul disputei dintre proprietarul acestora si vecinii de la nr. 11. Dobitoacele nu au nici o vinã, dar deranjant pentru proprietarii vilei de alãturi este mirosul emanat de la urinã si bãlegar. Problema e veche si de ani de zile cele douã familii se tot rãzboiesc pe seama mirosului care nu prea permite o aerisire a locuintei cu etaj si nici bucuria de a respira aer curat, de munte, în ograda proprie. Familia Stîngu se plînge de ignoranta de care dã dovadã vecinul Gabriel Poputoaia la doleantele privind mirosul de la animale si urina care inundã curtea dacã plouã, în vreme ce crescãtorul de oi si vaci sustine cã face ce vrea pe proprietatea sa. „Problema aceasta este veche. De ani de zile tot ne luptãm cu vecinul, care mereu a crescut ba porci, ba oi, ba vaci. Am construit un zid, am fãcut un gard, am adus o pompã care capteazã urina care ni se scurge în curte si periodic aruncãm mizeria care ajunge pînã pe prispa casei. Ce vinã avem noi sã suportãm atîtea neplãceri? Casa aceasta este construitã pe terenul buncii si ea, cît a trãit, tot a pãtimit din cauza lor. Dar n-a zis nimic, cã era bãtrînã si accepta situatia. Problema este cã atunci cînd plouã ne inundã curtea cu urinã, pentru cã animalele sînt mai la deal de casa noastrã si mizeria se scurge pe aici. La subsol parcã izvorãste urina. Pe cheltuiala noastrã folosim a doua pompã cu care încercãm sã adunãm ce ajunge la noi. Este în pericol si casa, pentru cã îi afecteazã temelia. Din pãcate, de la an la an lucrurile se complicã si de prin ‘95 si pînã în prezent tot trãim în conditiile astea. Simtim cã nu mai avem putere sã le suportãm. Acum are mai multe vaci în curte si oi si se adunã foarte multã mizerie care ne stricã nouã tot confortul. Am vorbit în zadar cu vecinul, pentru cã nu îl intereseazã pãrerea noastrã. Nemultumite de cum gîndeste el sã îsi creascã animalele sînt si alte familii de pe stradã, pentru cã vecinul ia urina de la animale si o aruncã în drum, astfel cã împrãstie mirosul în toatã zona“, a declarat Alina Stîngu.

Mint autoritãtile?

Familia Stîngu a cerut ajutorul autoritãtilor pentru a se vedea cu problema rezolvatã. Printre cei care i-au vizitat gospodãria reclamatului Gabriel Poputoaia se numãrã si primarul de Alexandru cel Bun, Ion Rotaru: „Am fost la cel reclamat, dar nu prea m-am putut întelege cu el pentru cã mi-a spus cã are dreptul sã creascã animale. Dreptate are si o parte si cealaltã. Nu îl pot amenda pe om pe vreun considerent, pentru cã nu încalcã prevederile vreunei legi pe care le aplicã autoritatea localã. Eu l-am sfãtuit prieteneste sã se gîndeascã si la vecini, sã trãiascã omeneste cu totii. Mai mult de atît nu am avut ce face“, a spus primarul Rotaru. Doi comisari de la Comisariatul Neamt al Gãrzii de Mediu au mers si ei pe urma sesizãrii. Culmea e cã dupã discutiile de la fata locului, cei de la Mediu sustin cã treaba s-a rezolvat, cu toate cã reclamantii sustin contrariul. „Am vorbit cu domnul Poputoaia si a dus oile la stînã. Nu mai are nici vaci în curte. Din punctul nostru de vedere treaba s-a rezolvat. Dar mai multã putere de interventie au alte institutii ale statului“. ÃŽn ciuda acestor afirmatii stã totusi declaratia reclamantilor, care sustin cã animalele stau în acelasi loc ca si înainte de a face plîngerile.

„Vin si îsi fac case de vacantã si vor sã scoatã tãranii din casele lor“

Gabriel Poputoaia vede toatã povestea din alt unghi. Omul zice cã are grajdul în curte de 70 de ani si nu are nici un gînd sã se apuce sã-l demoleze pentru a-l îndepãrta de casa noilor vecini. El zice cã într-un fel trebuie sã trãiascã si el, sã îsi asigure cele necesare si nu poate sta degeaba ca sã nu aibã vecinii lor mirosuri în curte. „Ce sã le fac eu? Grajdul ãsta e aici de 70 de ani. Cînd si-au construit casa, de ce nu au dat-o mai într-o parte? Ce vinã am eu cã au fãcut-o aproape sub coama grajdului? Ei vin aici sîmbãta, fac cîte o petrecere si vor sã le fie totul bine. Ce vinã am eu? Vin orãsenii si îsi fac case de vacantã si vor sã scoatã tãranii din casele lor. Am dus toate oile la stînã si mai am trei vaci, care toatã ziua sînt pe pajiste si noaptea le aduc acasã. Ce vor, sã le las sã doarmã în pãdure? Eu am respectat toate mãsurile stabilite de cei de la Mediu si m-am încadrat în termenul dat. N-am sã mã încui în casã cã le pute lor...“, a spus Gabriel Poputoaia.

Articol afisat de 2214 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective