Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2011
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 August 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Semne distinctive în scoli

Semne distinctive în scoli

• vor, nu vor, elevii trebuie sã accepte uniformele sau mãcar semnele distinctive • acestea vor fi stabilite de conducerile scolilor si comitetele de pãrinti si elevi •

Vor sau nu, elevii nemteni vor fi obligati sã accepte aparteneta la grup, adicã la scoala ale cãrei cursuri le frecventeazã, si vor avea de purtat semne distinctive începînd cu acest an scolar. Decizia privind „semnul distinctiv“ va apartine celor trei pãrti pe umerii cãrora trece responsabilitatea viitorului scolilor: profesori, pãrinti si elevi. Se poate decide asupra unui ecuson, o cravatã, o esarfã sau o uniformã. Cert este cã unul dintre aceste articole e obligatoriu sã fie purtat ca element specific al scolii în care copilul învatã. Anul scolar 2011-2012 vine cu o serie de modificãri impuse de Legea educatiei, dar si de legislatia secundarã care trebuie aprobatã pînã la începutul lunii septembrie. Pentru a se pune la punct aceastã legislatie secundarã, inspectorul scolar general Luminita Vîrlan va merge la Bucuresti, la Ministerul Educatiei, Cercetãrii, Tineretului si Sportului, unde se va pune de acord cu alti responsabili din învãtãmîntul românesc despre cum trebuie sã se deruleze unele lucruri care vor aduce noutãti în acest domeniu.

Vesnica discutie pe uniforme

Introducerea uniformelor în scoli este o noutate doar pentru unele dintre unitãtile de învãtãmînt, pentru cã sînt institutii în care acestea se poartã de ani de zile. Plus cã, pentru clasele primare uniforma clasicã a rãmas obligatorie. Rãmîne de vãzut cum se vor schimba lucrurile din aceastã toamnã, cînd obligativitatea elementelor comune va trebui pusã în practicã, dacã pe strãzi vor fi vãzuti mai multi copii echipati la fel, sau pentru a-si putea etala în continuare costumatiile vor prefera sã aleagã un semn distinctiv cît mai mic, care sã nu le schimbe prea mult look-ul. Un liceu nemtean unde uniforma n-a avut deloc succes este Liceul Teoretic Vasile Alecsandri Sãbãoani. „Noi, reprezentantii liceului, am vrut uniforme pentru elevi din anul scolar trecut, dar ne-am lovit de opozitia Consiliului Elevilor si a Consiliului Pãrintilor. Copiii preferã sã vinã la scoalã în fel de fel de tinute, uneori total neadecvate mediului, si nu au acceptat uniforma. Unii dintre pãrinti s-au opus motivînd atitudinea oarecum logic, pentru cã au la scoalã doi, trei copii si nu îsi permiteau cheltuielile foarte mari cu uniformele. Noi ne-am fi bucurat sã poarte elevii uniforme, pentru cã asa distingeam personalul strãin care intrã în scoalã de cel din liceu. La fel de simplu i-am fi identificat pe elevi în spatiul de dinafara scolii. Ne-am gîndit la asigurarea securitãtii copiilor, dar nu am avut succes. Probabil în aceastã toamnã vor alege sã poarte elemente distinctive, necostisitoare si de mici dimensiuni, pentru a rãmîne cu acelasi stil vestimentar ca si pînã acum“, a declarat profesor Ioana Ciobanu, director adjunct al Liceului Teoretic Vasile Alecsandri Sãbãoani.
Semnele distinctive trebuie comunicate organelor Ministerului Administratiei si Internelor. Regula face parte din metodologia ce reglementeazã modul în care unitãtile de învãtãmînt trebuie sã ia mãsuri pentru prevenirea si combaterea violentei în mediul scolar.
Copiii trebuie sã poarte uniformele sau semnele distinctive nu doar în incinta unitãtii de învãtãmînt, ci si în drumul cãtre casã sau scoalã. Ei nu sînt obligati sã le poarte în timpul liber, dar ar trebui sã le aibã în transportul în comun. Se sperã cã avînd un astfel de echipament, elevii sînt mai responsabili si se mentin într-un cadru de sigurantã, cei care comit nereguli putînd fi mult mai usor de identificat.

Articol afisat de 1598 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective