Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Octombrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Vaccinarea anti-gripalã se amînã

• programatã sã înceapã pe 15, imunizarea va începe în noiembrie ori decembrie • abia ieri DSP a primit banii de la Minister ca sã cumpere vaccinurile •

Nemtenii care se tem de gripã si care preferã sã se imunizeze împotriva acestei boli, ar trebui sã se bazeze pe banii proprii si sã nu mai astepte campania gratuitã de la Ministerul Sãnãtãtii. Anul acesta, campania de imunizare împotriva acestei boli va debuta cu oarecare întîrziere, cel mai probabil fiind vorba despre o lunã, o lunã si jumãtate, adicã este posibil ca primele seruri gratuite sã ajungã la pacienti chiar la începutul lui decembrie. Conform calendarului epidemiologic, an de an, pe data de 15 se dãdea startul campaniei de vaccinare gratuitã a pacientilor inclusi în grupe de risc precum bãtrînii, persoanele cu afectiuni cronice, cadrele medicale, cardiacii etc. Vaccinurile erau achizitionate din timp de cãtre ministerul Sãnãtãtii si la începutul lunii octombrie, fiecare judet primea prin intermediul directiilor de sãnãtate publicã un numãr de doze, în functie de cererile existente. De exemplu, anul trecut, DSP Neamt a primit 33.500 de vaccinuri.
Anul acesta, situatia este diferitã, din cauzã cã Ministerul nu a cumpãrat încã aceste doze si nici mãcar nu a organizat licitatia nationalã, procedurã foarte îndelungatã si greoaie. Pentru ca pacientii sã fie totusi imunizati cît de cît la timp, s-a stabilit ca fiecãrui judet sã-i fie data 705.000 de lei ca sã-si cumpere singur dozele necesare.
DSP Neamt a primit acesti bani abia marti, 11 octombrie, si de aici încolo va începe greul, dat fiind faptul cã vor trebui întocmite referate peste referate anterioare organizãrii licitatiei publice. „Am primit abia acum banii si va mai dura un pic pînã vom demara efectiv procedurile de achizitie publicã. Vom cumpãra de pe SEAP iar pretul maximal prevãzut de Minister pentru un vaccin va trebui sã fie de 11 lei. Trebuie sã vedem ce oferte vom primi dar pînã la finalizarea procedurilor si pînã la epuizarea termenului alocat licitatiilor va trece minim o lunã“, a declarat medicul Dan Morenciu, directorul DSP Neamt. Anterior acestei schimbãri impuse de Ministerul Sãnãtãtii, medicii de familie din judet au stabilit cã ar fi necesarã vaccinarea antigripalã a cel putin 70.000 de persoane deoarece suferã de tot felul de afectiuni cronice ori sînt în vîrstã. DSP a cerut tot atîtea doze de la Bucuresti dar a fost anuntatã cã îsi va cumpãra singurã vaccinurile. Din pãcate, banii alocati nu ajung decît pentru putin peste 6.000 de vaccinuri, adicã pentru mai putin de 10% din necesar. Specialistii de la DSP sînt convinsi însã cã Ministerul va suplimenta fie banii, fie dozele de vaccin si nu-i va lãsa pe nemteni doar cu atîtea doze. Indiferent cã va fi gratuit sau contracost, medicii îi sfãtuiesc pe nemteni sã se vaccineze antigripal, iar perioada optimã este 15 octombrie -1 decembrie.

Articol afisat de 975 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective