Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Octombrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Biblioteconomia nemteanã, „vîrf de lance“ la nivel national

• Poiana Brasov a fost sãptãmîna trecutã, pentru douã zile, 20 si 21 octombrie, capitala biblioteconomiei românesti •

Poiana Brasov a fost sãptãmîna trecutã, pentru douã zile, 20 si 21 octombrie, capitala biblioteconomiei românesti. Asociatia Nationalã a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) a fost invitatã sã-si desfãsoare „summit-ul toamnei lui 2011“ de cãtre Biblioteca Judeteanã „George Baritiu“ Brasov în superba statiune turisticã din vecinãtatea sa, unde conditiile derulãrii lucrãrilor aveau sã fie excelente. Au fost prezente la Conferintã delegatii din întreaga retea a bibliotecilor publice, asta însemnînd pe lîngã bibliotecile judetene, cele municipale, orãsenesti ori comunale. Neamtul a fost reprezentat printr-o delegatie restrînsã, compusã din directorul Bibliotecii Judetene „G. T. Kirileanu“, Constantin Bostan, de altfel unul dintre vicepresedintii ANBPR, si un reprezentant al Bibliotecii Orãsenesti Bicaz. Tema dezbaterilor a fost „Construim împreunã forta Asociatiei“, o temã deosebit de generoasã, avînd în vedere cele peste 20 de comunicãri prezentate. Cît priveste aria largã a problemelor dezbãtute, acestea au surprins în general concluziile sintetizate ca urmare a activitãtii de cercetare desfãsurate de cãtre specialistii muncii cu cartea, din fericire, tot mai tineri. Nu întîmplãtor, au retinut atentia expuneri precum „Parteneriate strategice pentru dezvoltare durabilã“, „Biblionet - unde sîntem si încotro ne îndreptãm“, „Strategia de dezvoltare a bibliotecilor publice românesti în contextul dezvoltãrii economiei bazate pe cunoastere si a comunicatiilor electronice în România în perioada 2014 - 2020“, „Dezvoltarea inovatiei, creativitãtii, responsabilitãtii si sustenabilitãtii antreprenoriatului strategic românesc si biblioteca publicã“, „Competente digitale pentru incluziune digitalã!“, „Bibliotecile publice - multiplicatori de informatie comunitarã“, dar si multe altele cu referire la experientele locale ale institutiilor.

Dezbateri pe module

Dacã temele la care am fãcut referire au vizat plenul, au existat si unele care, dezbãtute pe patru module, aveau sã reuneascã specialistii în biblioteconomie pe criteriul preocupãrilor si interesului personal. Dintre acestea, as sublinia modulul cu tema „Norme minime pentru înfiintarea si functionarea bibliotecilor publice“, condus de cãtre Constantin Bostan, directorul Bibliotecii „GT Kirileanu“ Neamt, de altfel unul dintre initiatorii si autorii primei si actualei Legi a Bibliotecilor din România. ÃŽn cadrul modulului au fost dezbãtute si propuse a fi luate în seamã, pe baza articolelor si alineatelor din Legea Bibliotecilor, unele ajustãri rationale, care sã preîntîmpine în mod corect si legal, eventualele consecinte negative privind sectorul biblioteci publice, datorate actualei crize economice din societatea româneascã. „Urgenta noastrã din punct de vedere legislativ si, legat de aceasta, a functionãrii institutiilor în mod normal, este sã dovedim cã sîntem altceva decît probabil ce se stie la nivel guvernamental despre noi si activitatea din bibliotecile publice. Pentru asta, în parteneriat cu IREX-ul, trebuie sã arãtãm cã ceea ce am captat ca eficientã deja, si administratiile locale stiu asta, este obligatoriu sã fie cunoscut pînã la nivel înalt, pentru a elimina din constiinta demnitarilor cã bibliotecile publice mai sînt ceea ce stiau ei cîndva. Adicã, niste locuri unde se strîng cãrti si cã acestea se consultã ori ba de cãtre populatie. Bibliotecile publice sînt astãzi, conform art. 1, alin. e, asta dacã veti sustine propunerea noastrã, biblioteci de tip enciclopedic, cu functiuni complexe de centre cultural-educationale si de informare, puse în slujba unor comunitãti locale sau judetene si integrate, alãturi de autoritãtile administratiei publice locale sau judetene, în actiunile specifice de implementare în teritoriu a politicilor de e-guvernare“, a afirmat Constantin Bostan la Poiana Brasov. Dincolo de seriozitatea dezbaterilor, dovadã cã cele XXI de Conferinte ANBPR, ce compun deja istoria Asociatiei si care au creat acel spirit de maturitate organizationalã al breslei, summit-ul de toamnã a mai presupus o întîlnire cu actrita Maia Morgenstern prilejuitã de lansarea volumului „Ciobit: Interviuri cu Maia Morgenstern“ si Larry L. Watts, autorul cãrtii „Fereste-mã, Doamne, de prieteni“, întîlniri datorate generozitãtii Editurii RAO. De asemenea participantii au avut prilejul de a urmãri spectacolul de teatru „Gaitele“, interpretat de trupa de actori voluntari de la Biblioteca Judeteanã Dolj. Conferinta din primãvara lui 2012 va fi gãzduitã de cãtre Tîrgu Mures.

Articol afisat de 1301 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective