Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Noiembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
MAFIOTII ÃŽI DAU FOC LUI SORIC

MAFIOTII ÃŽI DAU FOC LUI SORIC

• un individ necunoscut a incendiat biroul notarial ce apartine sotiei fostului sef al Politiei Neamt • infractorul a spart geamul, dupã care a aruncat în interior o sticlã cu benzinã • pînã la sosirea pompierilor, Aurelian Vasea Soric a încercat de unul singur sã stingã incendiul • politistii au intrat în posesia filmãrii de pe camera de supraveghere • fostul politist nu-si explicã gestul, politistii avînd în lucru mai multe piste •

Cu cîteva zile înainte de împlinirea unui an de la atacul armat din Cafe Latino, cînd Cristian Chilat l-a ucis cu focuri de armã pe Gheorghe Mararu, orasul Piatra Neamt a fost zguduit de un nou atentat. De aceastã datã, tinta a fost biroul notarial al Cristinei Soric, sotia fostului sef al Politiei Neamt, Aurelian Vasea Soric. Concret, un individ necunoscut a spart geamul dinspre stradã, iar în interior a aruncat o sticlã cu benzinã. ÃŽn primã fazã, cel care a intervenit sã stingã incendiul a fost chiar fostul politist, acesta fiind ajutat ulterior de pompieri. Unele zvonuri sustin cã cã incidentul, care a avut loc ieri dimineatã în jurul orei 3,20, ar fi primul dintr-o serie care ar fi fost „programate“ în aceastã perioadã, toate avînd ca punct comun împlinirea, pe 14 noiembrie, a unui an de la crima cãruia i-a cãzut victimã Gheorghe Mararu. De altfel, marti, ofiterii din conducerea IJP s-au întîlnit la sediul Politiei Municipiului Piatra Neamt, ocazie cu care au fost dispuse o serie de mãsuri speciale menite sã înãbuse orice act de violentã venit din partea interlopilor. ÃŽn aceste sens, politistii au identificat si potentialele victime, dar si potentialii autori, si unii si ceilalti urmînd sã beneficieze de o monitorizare atentã. Cert este cã Aurelian Vasea Soric nu a fost inclus pe lista „neagrã“, drept pentru care evenimentul de ieri i-a luat prin surprindere pe politisti.

Incendiatorul a fost filmat de camerele de supraveghere

ÃŽn înregistrarea realizatã de camera de supraveghere a biroului notarial se poate vedea cum un tip se apropie de clãdire, sparge geamul si aruncã ceva în interior, dupã care dispare în noapte. Din pãcate, calitatea imaginilor este destul de slabã si nu le oferã anchetatorilor date clare în ceea ce-l priveste pe infractor. ÃŽn schimb, imaginile oferã confirmarea cã la mijloc a fost vorba de un atac mafiot, modul de operare semãnînd foarte bine cu cel folosit la incendierea Cafe Paris si magazinul Onym. Trezit de zgomotul alarmei, fostul politist a realizat ce se întîmplã si a sãrit cu un extinctor sã stingã incediul, dupã care el a fost lichidat de pompieri. Au ars un birou din lemn, mai multe documente, un scaun, cablul de alimentare, aparaturã de birou etc. S-au degradat peretii din rigips, un automat de cafea, corpuri de iluminat, tabloul electric etc. Cum era de asteptat zona a fost împînzitã rapid de mai multe echipaje de politie. Aurelian Vasea Soric le-a declarat jurnalistilor cã nu stie cine îi doreste rãul, cã nu are nici un dusman si cã nu-si explicã motivul incendierii. El si-a exprimat speranta cã fostii sãi colegi vor reusi sã-l identifice pe infractor, aspect ce va lãmuri misterul cazului. „Politistii efectueazã cercetãri sub aspectul comiterii infractiunii de distrugere, continuînd investigatiile în vederea identificãrii autorului“, a declarat inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt.

Ipoteze: confuzie, rãzbunare, amenintare

Ancheta este condusã de politistii de la Serviciul de Investigatii Criminale, implicat fiind si seful Politiei, comisarul sef Paul Tablan. „Este posibil orice. S-a fãcut o analizã a celor întîmplate si sînt luate în calcul mai multe variante. Existã si un cerc de suspecti, fiind vizate mai multe persoane, însã în acest moment nu stim cît de viabile sînt variantele pe care le studiem“, a declarat comisarul sef Tablan. ÃŽntrebat dacã s-a luat în calcul si varianta ca fostul sef al Politiei Neamt sã fie o victimã a clanurilor interlope, ofiterul a declarat: „Sînt multe ipoteze de studiat, inclusiv cu implicarea unor clanuri interlope. Ieri (n.r. - marti), la sediul Politiei Municipiului Piatra Neamt a avut loc o întîlnire, ocazie cu care am dispus sã fie luate o serie de mãsuri pentru cã se împlineste un an de la comiterea asasinatului de la Cafe Latino. Ne asteptam la astfel de fapte spre sfîrsitul sãptãmînii în nici un caz acum“. Desi se vorbeste de luni bune cã fostul sef al Politiei Neamt ar avea ceva probleme cu niste ieseni cu care ar fi pus la cale o afacere, anchetatorii nu au nici o dovadã în acest sens. „Nu existã informatii oficiale privind presupuse neîntelegeri cu persoane din lumea interlopã, iar Aurelian Vasea Soric neagã aceastã variantã. Nici pe surse, nici serviciile secrete nu au furnizat oficial informatii care sã-l lege pe fostul politist de aceastã lume. Cei drept, zvonuri existã, dar nu sînt elemente care sã le confirme. I s-a spus inclusiv si lui acest lucru, însã a negat cu înversunare“, ne-a declarat, sub semnul anonimatului, unul dintre anchetatori. Acesta a mai precizat cã nu este imposibil ca cele întîmplate sã aibã legãturã cu data de 24 noiembrie, atunci cînd îi expirã mandatul comisarului sef Tablan în functia Politiei Neamt. Nu este exclus ca cineva sã facã valuri si sã încerce sã sifoneze imaginea actualului sef. Ipoteza este luatã în considerare, însã se aflã cam pe la coada listei. Problemele lui Aurelian Vasea Soric au început în urmã cu aproape un an, imediat dupã atacul mafiot Cafe Latino. Desi ucigasul lui Mararu a fost prins în timp record, Soric a fost destituit din politie. El a atacat decizia în instantã, însã a pierdut bãtãlia de la Curtea de Apel Bacãu si s-a adresat ÃŽnaltei Curti de Casatie si Justitie. ÃŽn opinia Agentiei Nationale de Integritate, Soric are probleme si cu averea. Cei de la ANI au ajuns la concluzia cã nu poate justifica averea si au dispus confiscarea sumei de 360.000 de lei. Si aceastã decizie a fost contestatã în instantã de fostul ofiter.

Articol afisat de 2522 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective