Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 11 Noiembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Visul unei nopti de galã

Festivalul de Teatru Piatra Neamt - editia a XXVI-a



Miercuri seara, onoarea de a gãzdui Deschiderea oficialã a celei de a XXVI-a editii a Festivalului de Teatru Piatra Neamt a revenit, prin forta împrejurãrilor, Colegiului National „Petru Rares“, unde, spre mirarea noastrã, mai bine de o treime a locurilor rãmas goalã. Directorul festivalului, actorul Liviu Timus, a fost cel care, ca de obicei, în postura de gazdã a precizat rosturile manifestãrii: „Chiar si în aceste conditii cred cã poate sã iasã un lucru foarte bun. Sîntem un teatru fãrã teatru, dar am gãsit oameni extraordinari care ne-au creat cãsute mai mici. Si unul dintre acestia este domnul director al Colegiului National «Petru Rares», Mihai Obreja“.
La rîndul lui, directorul Colegiului a motivat gestul lãudabil al gãzduirii: „Vã spun bine ati venit la Colegiul Rares în aceastã editie specialã a festivalului, în conditii de crizã, dar într-un spatiu pe care noi cei de aici l-am oferit dumneavoastrã. Pentru cã trãim împreunã aici, în zona centralã a orasului, în centrul istoric si în spiritul unei colaborãri care dureazã de multi ani si care a însemnat mult pentru noi. Sperãm sã vã simtiti bine si sã ne bucurãm împreunã de ceea ce ne vor oferi organizatorii, care au muncit mult în aceastã perioadã. De aceea vreau sã-i felicit încã de pe acum, din prima zi a festivalului.“
Si tot Liviu Timus a concluzionat: „Pe parcursul a opt zile, o sã vã ametim putin prin tot orasul. Eu zic cã am fãcut un program care sã fie cît de cît pe placul dumneavoastrã. De fapt acesta a si fost scopul: spectacole mari în montãri mici. Nu înseamnã cã dacã spectacolele sînt sustinute de cîte doi-trei actori si cu un decor minimal nu ar fi spectacole. Sînt spectacole mari, cu actori importanti din tarã si din Capitalã care or sã joace pe aceste mici spatii care nouã ne sînt din ce în ce mai dragi. De altfel, ne gîndim sã amenajãm si la teatru o sãlitã ce va permite montãri de mici dimensiuni. Vom mentine parteneriatul cu Colegiul Rares, unde am început deja sã montãm unele dotãri care vor rãmîne aici. Va fi o sãlitã de teatru foarte cochetã de care se vor bucura în primul rînd elevii acestui liceu, tineretul din oras. Cu sprijinul domnului Ioan Onisei, al regizorului Stefan Iordãnescu si prin bunãvointa Ministerului Culturii am adus o scenã de la Teatrul National din Timisoara, pe care o vom monta permanent în curtea interioarã a liceului si unde vor putea avea loc o multime de manifestãri culturale estivale. Bine ati venit! Vã multumesc cã ati venit! Vã iubim si sîntem alãturi de dumneavoastrã în tot ceea ce facem. Fiti alãturi de noi si sã ne vedem sãnãtosi si la anul!“.
Primul spectacol al festivalului a fost unul independent, oferit de actorul Alin Florea si pianistul Cornel Cristei, de altfel si autorul textului, sub coordonarea regizoralã a lui Radu Nichifor. Un „one man show“ inspirat din lumea „showbiz“-ului, sustinut cu remarcabilã acuratete de protagonist. Parafraza „Visul unei nopti de galã“ dezvãluie cu sinceritate, si nemilã deseori, culisele nu întotdeauna salubre ale industriei de divertisment, ale cãrei relatii cu teritoriul social nu pot fi ignorate. Cum nu poate fi ignoratã nici conditia artistului în „cea mai dreaptã dintre societãti“. Contrapunctat de inserturi muzicale excelent acompaniate de pianist, monologul e perceput cu plãcere, gratiei firescului si decentei interpretãrii, care evitã orice îngrosare si orice urmã de cabotinism. Pentru a concluziona abrupt, în final: „Acesta este rostul nostru: Aplaudãm si vom aplauda mereu. ÃŽn vecii vecilor, amin!“ Un spectacol agreabil, cu o ironie amarã, dar spiritualã. Despre aplaudaci.

Articol afisat de 1413 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective