Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Noiembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„ASTA MI-E CRUCEA,TREBUIE SÃ O DUC“

„ASTA MI-E CRUCEA,TREBUIE SÃ O DUC“

• spune Vasile Cucos, primarul comunei Agapia, mîhnit cã a pierdut procesul de la Judecãtoria Timisoara • primarul solicitase anularea partialã a titlului de proprietate prin care Mãnãstirea Agapia a fost împroprietãritã si cu teren ce se aflã sub casele oamenilor • 12 familii au fost date în judecatã, iar altele asteaptã sã fie chemate în instantã • la solicitarea Mãnãstirii Agapia, cele 12 procese au fost strãmutate • „Pun niste oameni sã batã tara acum la bãtrînete. Multi nu au bani nici cu ce sã trãiascã, nu mai vorbim de procese si drumuri pe la instante“, a declarat Mircea Andronic, presedintele Asociatiei „Agapia 2002“ •

Viitorul celor 60 de familii din satul Agapia Veche, din comuna Agapia, care s-au trezit peste noapte cã pãmîntul de sub case a trecut în proprietatea Mãnãstirii Agapia, se anuntã sumbru, dupã ce magistratii Judecãtoriei Timisoara au respins cererea primarului de revizuire a titlului de proprietate. S-a întîmplat recent, iar Vasile Cucos a atacat decizia cu apel la Tribunalul Timis. „Am cerut anularea partialã a titlului de proprietate prin care mãnãstirea a fost împroprietãritã si cu terenul de sub casele oamenilor. Am pierdut la judecãtorie, însã mergem mai departe. Am fãcut apel la Tribunalul Timis si avem termen fixat pentru luna decembrie. Nici nu stiu ce ar mai fi de zis. Noi sîntem convinsi cã avem dreptate si cã pînã la urmã ne vom gãsi dreptatea. Asta mi-e crucea si trebuie sã o duc“, a declarat mîhnit primarul Vasile Cucos. Acesta a atacat sentinta din 2002, prin care lãcasul de cult a fost împroprietãrit cu 49 de hectare de teren, pe baza unor documente de la 1910. Sentinta care a provocat nemultumirea sãtenilor a fost emisã de Judecãtoria Tîrgu Neamt, iar cele 49 de hectare de teren retrocedate se aflã în intravilanul localitãtii. O bunã parte din terenul retrocedat, respectiv 23 de hectare este ocupat de gospodãriile sãtenilor care, la rîndul lor, detin acte de proprietate. Diferenta pînã la 49 este ocupatã de un drum national, un drum comunal, albia unui pîrîu si un cimitir, în care sãtenilor li s-a interzis sã-si mai îngroape mortii.

Familii date în judecatã de mãnãstire

ÃŽn paralel cu procesul de la Timisoara, 12 familii din Agapia Veche încearcã sã se apere în procese ce le-au fost intentate de Mãnãstirea Agapia. Prin aceste procese, mãnãstirea a cerut instantei sã confirme dreptul de proprietate asupra terenului de sub gospodãriile cetãtenilor. Dupã numai cîteva termene, avocatii mãnãstirii au cerut strãmutarea iar rãspunsul magistratilor de la ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie a fost pozitiv. Asa se face cã oamenii vor fi nevoiti sã-si ia traista în bãt si sã batã tara pentru a cere instantelor sã nu le fie luat pãmîntul. „Este ceva de groazã, chiar de nedescris. Am fost trimisi prin toatã tara. Toate cererile de strãmutare, introduse de mãnãstire, au fost aprobate. Au invocat faptul cã instanta de la Tîrgu Neamt ar fi coruptã, iar eu, în calitate de presedinte al asociatiei, as avea mare influentã. Niste bazaconii. Asa au fost strãmutate procese pe la Arad, Galati, Brasov, Tîrgu Mures, Focsani, Brãila. Pe mine m-au trimis la Sibiu cã o sã ajung sã-mi iau de la gurã ca sã merg la procese. Am însã o vecinã care are o pensie de 340 de lei. Cu ce o sã meargã ea la Tîrgu Mures? Ele (n.r. - mãicutele) au bani sã plãteascã avocati, însã noi nu avem nici bani si nici sãnãtate. Sîntem mai toti bãtrîni, oameni care riscã sã-si piardã agoniseala de-o viatã. Am ajuns în asemenea hal cã nu mai putem dormi noaptea. Oamenii sînt disperati. ÃŽnsã sîntem hotãrîti sã nu renuntãm, pentru cã nu am muncit o viatã ca sã nu avem ce sã le lãsãm copiilor nostri. Sînt bunurile noastre si nu ale mãnãstirii, asa cã nu o sã renuntãm la nimic“, a declarat Mircea Andronic, presedintele Asociatiei „Agapia 2002“.

„Nu se urmãreste numai terenul, ci si casele“

Asociatia a fost constituitã pentru a apãra drepturile sãtenilor care au procese cu mãnãstirea. „Acum cîteva luni, erau 9 familii date în judecatã, iar acum sînt 12. Avem 60 de familii membre. Oamenii au venit spre noi, pentru cã stiu foarte bine cã o sã-i pascã si pe ei procese similare. ÃŽn toate cazurile este vorba de revendicãri imobiliare. Din cîte am înteles noi, nu se urmãreste numai terenul, ci si casele. Vor sã dãm semnãturi ca, dupã ce vom muri, sã acceptãm ca imobilele noastre sã intre în proprietatea mãnãstirii. Vor sã anuleze titlurile de proprietate ale oamenilor si contractele de vînzare pentru a le lua bunurile. Iar pentru a face asta foloseste o hotãrîre a Judecãtoriei Tîrgu Neamt din anul 2002“, a declarat Andronic care, la rîndu-i, se judecã si el cu mãnãstirea. Dupã 1990, presedintele Mircea Andonic si-a cumpãrat un teren si a construit o casã la Agapia Veche, totul fiind fãcut cu acte în regulã, iar acum mãnãstirea a revendicat terenul de sub casã. ÃŽn aceeasi situatie se aflã alte 12 familii, nefiind exlus ca în viitor si restul de pînã la 60 sã fie chemate în instantã. Am sunat, ieri dupã amiazã, la Mãnãstirea Agapia si am încercat sã obtinem un punct de vedere oficial din partea staretei Olimpiada Chiriac. Ca de fiecare datã, persoana care a rãspuns la telefon a spus cã stareta nu se aflã în incinta mãnãstirii si ne-a cerut sã luãm legãtura cu avocatii, fãrã a preciza însã si numele acestora.

Articol afisat de 2130 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective